My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
AW-Academy-details_1920x1080_004.jpg
Alumni Stories

Hur ser Johannas karriär ut fem år efter examen?

Hur ser egentligen karriären ut efter en 12 veckors intensivutbildning hos AW Academy? I den här artikelserien får du följa Johanna, Simon och Basel som alla tog examen från AW Academy för mer än fem år sedan. De berättar om sina karriärresor, vad de arbetar med idag och sina bästa tips till dig som vill byta karriär!

Johanna insåg direkt att hon ville byta karriär när hon på sitt förra jobb fick prova att felsöka och blev överlycklig när hon hittade problemet. En 3–5 år lång utbildning lockade däremot inte så när hon fick upp ögonen för AW Academys intensivutbildning tog hon chansen att ta en snabb väg till drömkarriären. Nu arbetar hon varje dag med sin stora passion: att felsöka och lösa komplexa problem som Head of QA på en e-handelsbyrå.

En snabb väg till IT-branschen

Att hitta problem och lösningar är något som Johanna alltid gillat, och det är en av anledningarna till att hon bestämde sig för att byta karriär. Hon arbetade tidigare som butikssupport för ett fintech bolag men det kändes aldrig helt rätt för henne. När hon väl fick möjligheten att felsöka trafiken i loggar insåg hon att programmering är något som skulle passa henne perfekt.

En längre universitetsutbildning lockade inte men drömmen om ett karriärsbyte till IT-branschen var fortfarande lika stor och när hon blev introducerad till AW Academys intensivutbildning tog hon sin chans. Johanna visste att det skulle bli intensiva och tuffa veckor, men att det helt klart skulle vara värt det för att fullfölja hennes karriärdröm.

- AW Academy kändes som en snabbare väg in i IT-branschen även om jag förstod att det skulle bli intensiva månader. Att få sitta hands-on med olika programmeringsprojekt och att jobba tillsammans i team kändes som rätt väg för mig, berättar Johanna.

Intensivt och lärorikt

Precis som Johanna trodde var utbildningen hos AW Academy både intensiv och lärorik. Utbildningen sker med utgångspunkt i metodiken Accelerated Learning – vilket innebär ett högt tempo, kortare teoretiska genomgångar och mycket praktiskt arbete, både enskilt och i grupp. Under C#.NET-programmet lär sig deltagarna objektorienterad programmering och versionshantering med Git och GitHub. De får jobba med datastrukturer och algoritmer och får även en introduktion till webbutveckling inklusive HTTP, HTML, JavaScript och CSS.

- Jag fick möjlighet att lära mig grunderna i programmering och samtidigt utvecklas. Vi fick bland annat bygga större e-handelsprojekt och roliga spel. Vi deltagare arbetade mycket tillsammans i projekt, vilket jag tror är till stor fördel i arbetslivet.

Utbildningen är framtagen i nära samarbete med arbetsmarknaden och AW Academys lärare, för att deltagarna ska ha de bästa förutsättningarna för att börja bygga sina nya karriärer som IT-konsulter. Det tuffaste under utbildningen enligt Johanna var tempot och att känna sig nöjd med varje delmoment innan de skulle bygga vidare på deras kunskap.

- Jag satt ofta på kvällar och helger för att få mer inblick och öka förståelsen. Det bästa med utbildningen var klasskamraterna och alla kompetenta lärare! Oavsett nivå så fanns det alltid uppgifter att göra, berättar Johanna.

12 veckors utbildning ledde till en kickstart på drömkarriären

Alla som fullföljer utbildningen på AW Academy får en tillsvidareanställning som IT-konsult hos Academic Work med uppdrag hos ett av deras många kundföretag. Johanna fick ett konsultuppdrag på en bank där hon arbetade med utveckling av deras legacy system. Trots att Johanna inte hade någon tidigare erfarenhet från test fick hon förtroendet att ta fram en ny testprocess tillsammans med en senior testledare. Under uppdraget fick hon snabbt upp ögonen för test och kvalitetssäkring, och hur viktigt det är i utvecklingsprocessen.

- Efter uppdraget blev jag överrekryterad till banken och fick jobba med utveckling, test management och change management. Mitt intresse för test och kvalitet fick mig att söka vidare till rollen som QA Manager på Made People där jag jobbar idag, förklarar Johanna.

Made People är en e-handelsbyrå som jobbar med kunder så som Stronger, House of Dagmar och Asket. Hennes dagliga arbetsuppgifter är att se till att leveranserna håller en hög kvalité och stämmer överens med kundens förväntan. Varje dag får hon nu arbeta med det som gjorde henne överlycklig och det som fick henne att vilja byta karriär – att felsöka genom att testa buggar och hitta eventuella problem.

- I min roll idag får jag möjlighet att jobba detaljerat och testa igenom buggar och features innan det släpps i produktion. Jag får även möjlighet att jobba med att utveckla och förbättra processer på företaget, berättar Johanna.

Johanna beskriver karriärresan efter AW Academy med tre ord: lärande, spännande och (en otroligt bra) investering. Hon ångrar inte en sekund att hon tog chansen att på 12 veckor förverkliga drömmen om ett karriärsbyte till IT-branschen.

Livslångt lärande

Johanna försöker ständigt hänga med i ny teknik, nya metoder och prenumererar på flera nyhetsbrev och artiklar för att hela tiden utveckla sitt livslånga lärande. Hon inspireras mycket av andra och försöker ta till sig av så många tips och idéer som möjligt. Ett tips från Johanna är att kolla kurser inom utveckling och test på Youtube och Pluralsight.

Johanna har lärt sig mycket under denna karriärresa och delar med sig av sin största lärdom hittills:

- Våga utmana dig själv och var inte rädd för att misslyckas, i trygghetszonen är det svårt att utvecklas!

Tips från Johanna!

Är du sugen på att göra samma resa som Johanna? Här är hennes 3 bästa tips till dig:

    • Investera i dig själv och ditt eget lärande, det finns enorma möjligheter och behov på arbetsmarknaden.
    • Ibland behöver du sitta och plugga extra på kvällar och helger. Se till att boka upp tid i kalendern och planera inte in för mycket annat under studietiden, det är ju trots allt bara under en begränsad tid.
    • Var öppen med att jobba i olika roller och med olika tekniker. Det finns oändligt med möjligheter inom IT och det öppnas alltid nya dörrar.

Är du också intresserad av ett snabbt karriärskifte? Här hittar du utbildningarna vi rekryterar till just nu.

Alumni Stories