My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Stock-environment_1920x1080_006.jpg
Nyheter

Reskilling i praktiken – så funkar det

Andreas Olsson är en av våra mest erfarna lärare på AW Academy. Han har varit huvudlärare på vårt Javaprogram och hjälpt hundratals karriärbytare till en flygande start in i IT-branschen. Sedan ett par veckor tillbaka är han ansvarig lärare för ett Reskill-program vi gör med en av våra kunder. Under 16 veckor utbildar vi 26 interna medarbetare på bolaget inom systemutveckling. Efter utbildningen går de tillbaka till sin arbetsgivare men i nya roller på IT-avdelningen, ett win-win upplägg!

Det här låter spännande Andreas, berätta mer!

Det handlar om utbildning av interna medarbetare på ett företag som genomgår en digital transformation. Syftet och målsättningen är att höja den digitala kompetensen på företaget genom att utbilda befintlig personal inom nya områden som exempelvis systemutveckling. Under fyra månader kommer deltagarna lära sig att använda flera programmeringsspråk och utveckla system i team med agila metoder.

Vad har deltagarna i programmet för bakgrund?

De har varierande bakgrund och erfarenheter med ett antal olika tidigare roller på företaget. Vissa har tidigare erfarenhet av programmering men många har ingen bakgrund alls inom detta område. Vi har designat utbildningen utifrån förutsättningen att ingen tidigare erfarenhet krävs och att deltagarna ska göra en rejäl kunskapsförflyttning, gå från en roll till en annan, så kallad Reskilling. Detta är möjligt tack vare vår pedagogik, The AW Academy Way, som bygger på Accelerated Learning och innebär högt tempo, stora inslag av praktiska övningar och kontinuerlig feedback.

Vad kommer de största utmaningarna vara?

Den största utmaningen för mig som lärare är att anpassa utbildningen så att alla deltagare blir utmanade enligt deras individuella behov. Då förkunskaperna hos deltagarna skiljer sig mycket åt gäller det att hålla en bra balans i utbildningen, och samtidigt som vissa deltagare behöver mer stöd kan andra vara i behov av mer avancerade utmaningar.

Gabriella Flam är Program Manager för utbildningen och har tillsammans med Andreas och kunden skräddarsytt programmet för att passa bolagets specifika behov.

Berätta mer om utbildningen Gabriella?

Absolut, deltagarna i programmet startar med 4 veckors förstudier på heltid då de lär sig grunderna i programmering. Under förstudieperioden jobbar deltagarna kvar i sina nuvarande roller och går parallellt igenom videor och övningsmaterial vi har byggt upp för att höja alla till en gemensam nivå inför att utbildningen startar på heltid. De har även tillfällen där Andreas som lärare finns tillgänglig för support och så använder de sig självklart av varandra och stöttar genom peer-to-peer via deras chat.

Efter 4 veckors förstudier startar de igång med ett 12 veckors Reskill-program på heltid. Utbildningen är lärarledd och sker online och är baserad på Accelerated samt Action Learning där fokus är att deltagarna ska få öva mycket praktiskt. De startar igång 8.30 varje morgon med en check-in och under dagen varvas teori med praktik om vartannat. När deltagarna är klara med utbildningen hos oss på AW Academy så går de tillbaka till sin organisation i roller som de fått strax innan de startade utbildningen. De har alla olika roller men den gemensamma nämnaren är att de i sina nya roller är i behov av kunskap och erfarenhet av mjukvaruutveckling för att kunna bidra till organisationens långsiktiga mål.

Intressant, varför är det här en sådan win-win?

Deltagarna på den här utbildningen har erbjudits en fantastisk möjlighet hos sin nuvarande arbetsgivare genom att gå det här programmet där de under arbetstid får lära sig skills för en ny roll och därmed får möjlighet att utveckla en ny kompetens! Utbildningen är framtagen tillsammans med deras arbetsgivare i samråd med interna tekniska experter hos dem samt i samråd med oss och våra lärare.

Fördelarna med Reskilling av befintliga medarbetare likt caset ovan är många. Det är ett kostnadseffektivt alternativ till att rekrytera ny personal men det bidrar kanske främst till ett stärkt arbetsgivarvarumärke och företagskultur genom att man satsar på redan befintliga, värdefulla och uppskattade medarbetare. Är du intresserad av att veta mer om våra skräddarsydda utbildningslösningar för befintliga medarbetare? Läs mer här eller kontakta Education Specialist Mattias Varén, mattias.varen@awacademy.se.

Nyheter