My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
AW-Academy-people_1920x1080_008.jpg
Byt karriär

Byt karriär, bli automationsingenjör

Efterfrågan på kompetens inom automation och digitalisering växer hos Sveriges industriföretag. Men många företag har utmaningar att hitta denna kompetens. Därför har vi startat programmet inom industriautomation, där du kan bli automationsingenjör på 12 veckor. Träffa vår lärare Jouni som berättar varför han sökte sig till industribranschen och om hur det är att undervisa på Academic Work Academy.

Hej Jouni, vem är du?

Jag driver mitt egna företag som konsult inom processindustrin. Jag har lång erfarenhet från branschen som projektledare, ledande ingenjör och programmerare för projekt inom processindustrin i flera industriella tillämpningar och miljöer – allt ifrån olja och gas till sopförbränning och vattenrening. Jag driver även flera kurser inom YH-utbildning och jobbar även som lärare på Academy. På fritiden gillar jag att spela gitarr och på hösten hänger gärna hela familjen i skogen för att plocka svamp. Vi kallar oss själva halv-Ölänningar eftersom vi mestadels spenderar våra semestrar på Öland.

Hur började din karriär inom industri och automation?

Jag gick en högskoleingenjörsutbildning på KTH inom Elektronik, Mekatronik och Robotik. Det som lockade mig till denna bransch var de spännande utmaningarna och problemen som man ställs inför varje dag. Teknikutvecklingen gör också att vi kan möjliggöra smartare system och integrera flera system i en enhetlig teknisk lösning. Det tycker jag är häftigt!

Jobbar du med något spännande projekt just nu?

Just nu är jag engagerad i ett av Sveriges största industriprojekt, SFA. Detta är ett projekt i 10 miljardersklassen med en projektlängd som löper mellan åren 2014-2029. Vi ska riva Bromma reningsverk och fördubbla kapaciteten på anläggningen i Henriksdal, där vi ska installera en ny membranteknik som renar avloppsvatten på ett effektivare sätt, samtidigt som vattnet som kommer ut är renare än i dagens befintliga reningsprocess. Detta projektet är det mest utmanande projekt jag hittills varit med i under min karriär. Det är det som också gör det väldigt spännande.

Hur ser framtiden ut inom denna bransch?

Vi står nu inför ett skifte när det gäller automation. IoT, AR, VR och AI kommer revolutionera automationstillämpningarna. Snart kommer vi ha system i system som senare utvecklar sig till självstyrande system. Våra roller inom automation kommer att förändras under de 20 närmsta åren och vi inom automation är med och driver utvecklingen.

Hur var det att undervisa på Academic Work Academy?

Största skillnaden mot traditionell utbildning är att tempot är högre på AW Academy och kräver 100% engagemang hos deltagarna. Det finns också ett större incitament att ta examen från utbildningen på AW Academy eftersom man garanteras en anställning efter examen.

Varför tycker du man ska söka till utbildningen för att bli automationsingenjör på 12 veckor?

Jag tycker man ska söka om man vill gå en intensivutbildning med hög kvalité, som inspirerar och på nytt väcker din nyfikenhet inom ämnet. Alla deltagare är lika engagerade som du kommer vara så du kommer även att lära av andra. Det är ett bra komplement till dagens lärandesystem. Arbetsmarknaden skriker efter nya stjärnor och du kommer utan tvekan bli en av dem efter en examen från Academic Work Academy.

Vill du bli automationsingenjör på 12 veckor?

Är du nyfiken på industriautomation och kan se dig själv jobba i liknande projekt som Jouni? Nu rekryterar vi till programmet inom automation, med start i juni. Efter examen väntar en tillsvidareanställning hos Academic Work med uppdrag hos ett av våra kundföretag.

Byt karriär