My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
AW-Academy-people_1920x1080_027.jpg
Alumni Stories

Simon: från ekonom till IT-konsult

I den här artikeln berättar Simon om hur han bytte spår från ekonomi till IT genom att hoppa på C#.NET-programmet. Läs mer om hans karriärresa, vad han arbetar med idag och ta del av hans bästa tips till dig som vill byta karriär!

Simon hade inte skrivit en enda kodrad innan han började C#.NET-programmet 2016. Idag arbetar han som IT-konsult hos Naturvårdsverket där han precis lanserat ett projekt med stort ansvar i rollen som fullstackutvecklare. Karriärresan efter Acacemic Work Academy har varit helt i linje med hans stora intresse för IT och utveckling, och hans beskriver resan som utmanade, utvecklande och underbar.

Ett spontant och lyckat studieval

Under Simons ungdom fanns bara ekonomi på kartan, men efter att han tog en kandidatexamen i ekonomi insåg han att det egentligen inte var något för honom. Insikten gav honom smått panik och tankarna spann tillbaka till gymnasietiden - vad tyckte han egentligen var roligast och vad var det han var bra på? Svaret var matematik och grafisk design. Sedan blickade han framåt – inom vilka områden finns jobben just nu, men också i framtiden? Då slog det honom att IT och framför allt utveckling skulle passa honom otroligt bra.

Det var under en söndagsmiddag hos Simons föräldrar som en artikel om Academic Work Academy kom på tal. Mellan varmrätt och efterrätt bestämde sig Simon för att göra testerna och ta chansen att uppfylla sin önskan om en karriär inom IT.

Programmerare på 12 veckor

Till en början tyckte Simon att det kändes som att kodspråket uppfanns på en annan planet, men under dessa 12 veckor blev kodning alltmer självklart och till och med riktigt roligt.

Tiden hos Academic Work Academy var intensiv, men framför allt otroligt rolig! Tack vare kompetenta och engagerade lärare, kursdeltagare som hjälpte varandra, och den stora mängden praktik kontra teori var detta ett av de bästa beslut jag tagit karriärmässigt, förklarar Simon.

I C#.NET-programmet får deltagarna bland annat lära sig att objektorienterad programmering, användarvänlig design (UX) och grundläggande programmering i C# och .NET 6.

Utvecklande karriär direkt efter studierna

Direkt efter utbildningen började Simon som IT-konsult för Academic Work med uppdrag hos Bonnier News som Campaign Engineer. Han arbetade bland annat med att skapa arbetsflöden för utskick av kampanjerbjudanden och veckobrev. Utöver detta blev han även scrum master i sitt team. Han blev snabbt överrekryterad av Bonnier News och arbetade där tills 2018, då han landade en konsultroll på Consid.

Under mina snart fyra år på Consid känner jag att jag har utvecklats enormt. Den första kunden jag arbetade för var Regeringskansliet, där jag var med och förvaltade och vidareutvecklade deras intranät som fullstackutvecklare.

När pandemin slog till bytte Simon till Naturvårdsverket där han sitter idag och stortrivs. Arbetsuppgifterna är varierade och han har varit med i flera olika projekt, stora som små, där det växlat mellan förvaltning och nyutveckling, front-end och back-end. Simon berättar om sitt senaste projekt:

Det senaste projektet, där jag fått ta ett mycket stort ansvar sedan starten i mars 2021, har precis lanserats för offentligheten – jag har nog aldrig varit så stolt i karriären, hittills!

Ett ständigt lärande

Den största lärdomen, om man bortser från det rent tekniska, beskriver Simon är tanken att man aldrig är färdig – vare sig det gäller en kodbas, produkt eller sitt eget lärande.

Jag tar så många chanser som möjligt för att lära mig nya koncept och implementera nya ramverk och bibliotek för att skriva bättre kod som adderar värde till kund – när jag väl utvecklar känns det lite som att man är tillbaka på Academic Work Academy igen fastän på en mer avancerad nivå, förklarar Simon när vi frågar hur han jobbar med sitt livslånga lärande.

Utöver detta går även Simon kurser och läser böcker vid sidan av för att få en större förståelse, uppdatera sin kunskap och därmed kunna göra sitt jobb ännu bättre.

Simons tips!

Vill du göra samma resa som Simon och byta karriär med oss? Här är Simons tre bästa tips till dig:

  1. Vänta inte på ”det perfekta tillfället” att byta karriär, det kommer troligen aldrig att dyka upp. Gör det bara!
  2. Förvänta dig att du kommer att känna dig missmodig då och då, t.ex. när du inte förstår ett nytt koncept och allt känns övermäktigt. Lita på att allt ditt slit och all din tid betalas tillbaka många gånger om.
  3. Efter att kursen är slut börjar den riktiga resan, ta ansvar för ditt eget lärande och se till att du kontinuerligt blir bättre på ditt jobb. Glöm inte att ha kul samtidigt!

Alumni Stories