My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
paulina_520x600.jpeg
Alumni Stories

Pauline: från medicinteknik till Java

Hur vågar man ta steget och byta karriär? Varför ska man inte ge upp utan försöka igen om man inte lyckas första gången? Och hur är egentligen första veckorna på Academy? Allt detta svarar Pauline, deltagare i sommarens Javaprogram på i denna gästkrönika.

I skrivande stund har jag precis börjat ett otroligt äventyr med att byta karriär från medicinsk biokemi till IT-konsult via Academy. Spännande va? Så, vem är det som går ett AW Academy program och hur vågade jag ta steget?

Från medicinsk biokemi till Javautveckling

Mitt namn är Pauline, jag är 35-ish år och bor i ett radhus i Mölnlycke lite utanför Göteborg med min sambo, rumskamrat och kanske lite för många katter (5 stycken). Från ung ålder hade vi dator hemma då min pappa har jobbat med IT i den största delen av sitt liv. Som liten fascinerades jag när pappa han visade mig renderingar i AutoCAD. 

Sen dess har jag haft en förkärlek för datorer och allt vad de kan åstadkomma. Det var länge en självklarhet för mig att jobba inom IT, men väl på universitetet så växte ett intresse för vetenskap och biokemi. Jag valde att läsa en kandidat inom biokemi och har sedan jobbat med diverse saker på sjukhuslaboratorier. Inom vissa tjänster har det inneburit väldigt mycket instrument, datorer och felsökning i takt med att allting moderniseras och digitaliseras. På många arbetsplatser har jag blivit en to-go-to person för minsta datorproblem.

Ett tag jobbade jag även med att diagnostisera cancer i mikroskop efter att jag läst en magister i ämnet, något som visat sig ge mig ett starkt öga för detaljer vilken hjälper när man ska studera kod och upptäcka små avvikelser. 

"Det är detta som är så spännande med Academy - här har man ett gäng personer med helt olika kunskap och erfarenheter, vilket också betyder att färdigheter från tidigare jobb kan appliceras på programmering och ge en hel rad av varierande skillsets som man kan dela med varandra."

Att våga ta steget

Jag måste erkänna att jag varit inne på att försöka få en plats på Academy ganska långt tillbaka, men det tog ett tag att ta det där sista lilla steget över tröskeln. Okänt vatten kan vara skrämmande även för de mest äventyrslystna!

Första gången jag sökte så kom jag till sista rekryteringssteget - och så kom den där samhällssmockan - covid. Skulle jag då ge upp? Nej, klart inte! Jag sökte när Academy hade kört igång med remote coronaanpassad utbildning igen. Jag kom till sista rekryteringssteget - igen. Nu då? Nej! En person var lite mer passande just då. Jag är en envis person. Det var ju dags att byta karriär, jag kände det in i benmärgen. Jag behöver utvecklingsmöjligheter, något som IT-branschen är perfekt för. Jag slutade mitt jobb och betalade för en bootcamp i frontend. Inget satsat, inget vunnet. Men visst ville jag fortfarande in på Academy efter att hört så mycket positivt om utbildningen samt ha en sambo som gått där och nu jobbar som utvecklare sen några år tillbaka.

Så, trots att det krockade med slutprojektet på min bootcamp så sökte jag Javaprogrammet för sommaren 2021. Tredje gången gillt - jag kom in! Så, ge inte upp om det är något du verkligen brinner för! Det lönar sig att “hang in there”.

Hur är det att gå på Academy?

Efter de två första veckorna är jag både utmattad och full av energi. Det som är så bra med just AW Academy är sättet som de lär ut. Meningen är att man ska få en grund, men främst att man ska få gedigna verktyg för att kunna fortsätta sitt lärande under hela sin karriär. För visst måste man ständigt uppdateras och lära sig nytt i IT-branschen, det händer ju så mycket!

"En annan sak som är väldigt kul är att utbildningen har tankesättet att vi deltagare ska lära oss av varandra. Detta är något som jag tycker är otroligt användbart då man oftast lär sig väldigt mycket av att hjälpa andra. Dessutom är alla klasskamrater supermotiverade och engagerade vilket är en underbar miljö att vara i."

Visst har det varit lite nervöst att påbörja ett karriärsbyte, men jag måste säga att det känns helt och hållet rätt för mig. Programmering får mig att använda min logiska, kreativa och skapande sida i en perfekt kombination och timmarna flyger iväg. Jag har redan varit på några intervjuer för det kommande konsultuppdraget efter examen och det är otroligt motiverande att få inblick i olika företag. Mest ser jag fram emot att få fortsätta lära och utforska IT-branschen. Det som lockar är att det verkar finnas så mycket innovation och ständig utveckling framåt!

Så, vem är det som studerar på Academy? Vem som helst som har en viss fallenhet för logik, socialt säker - men framför allt - någon som brinner för IT-utveckling och har ett starkt engagemang! Jag t.ex. är lite av en nördig tjej som gillar sci-fi, brädspel, katter och att måla, medan vissa andra är sportälskare eller före detta piloter eller hundälskare... Vi är en salig blandning med en gemensam passion.

Är du också redo för ett karriärbyte? Här kan du se vilka utbildningar vi erbjuder just nu!

Alumni Stories