engagera medarbetare
Rekrytera personal

Så engagerar du dina medarbetare

På en arbetsmarknad där det råder hård konkurrens om kandidaterna är det viktigt att ha ett attraktivt jobberbjudande för att lyckas attrahera och rekrytera ny kompetens. Lika viktigt är det att engagera dina nuvarande medarbetare. Du kan räkna med att de blir uppvaktade med allt fler jobberbjudanden – och när det händer ställer de sig förmodligen frågan om de har tillräckligt bra anledningar att stanna kvar. Vår undersökning, Young Professional Attraction Index 2018, visar att dagens medarbetare bland annat vill fatta egna beslut och utvecklas. Hur kan du som arbetsgivare ta tillvara på det, och i sin tur dina medarbetare? Ladda ner vår guide i ämnet, People Plan, eller ta del av ett smakprov nedan.

Tillåt autonomi i form av ansvar och egna beslut

Enligt YPAI 2018 upplever många brist på autonomi i arbetslivet – samtidigt som det är en viktig faktor för att trivas på sitt jobb. I många fall har en person blivit anställd för att lösa en viss uppgift men har inte mandat att fatta de beslut som krävs. Känslan kan liknas vid en fotbollsspelare som är anlitad för att göra mål, men inte har rätt att besluta när det är läge att skjuta på mål.

De ni anställer måste få ert förtroende att fatta vissa beslut på egen hand.

Erbjud flexibilitet i var och när era medarbetare jobbar

Att kunna påverka sin egen arbetstid och arbetsplats hamnar högt upp på önskelistan hos young professionals visar YPAI 2018. Denna önskan om ”flexibilitet” är något allt fler eftersträvar, särskilt de med några års arbetslivserfarenhet. Om ni har möjlighet – ge era medarbetare friheten att bestämma när och var de arbetar. Har ni en miljö och stämning på kontoret som får era medarbetare att må bra och trivas kommer de troligtvis ändå att föredra kontoret de flesta av sina arbetstimmar.

Ge era medarbetare en chans att visa att de tar ansvar och löser sina uppgifter både bra och på utsatt tid, oavsett om de sitter i kontorsstolen bredvid eller i sitt eget hem.

Kan ni vara arbetsplatsen där människor blir ännu bättre på det de redan gör?

Dagens jobbsökande vill för allt i livet inte fastna i ”ekorrhjulet” och jobba med samma sak dag ut och dag in. Tala därför inte i termer av att attrahera och sedan behålla medarbetare. Målet bör vara att attrahera, engagera och utveckla era medarbetare. Idag värderas inte den klassiska karriärtrappan lika högt. Istället ställer sig många frågan: ”Hur kan jag bli ännu bättre på det jag tycker om att göra?”

Om ni tillåter era medarbetare att växa och utvecklas i den takt och riktning de önskar – då är chansen stor att era mest ambitiösa medarbetare väljer att stanna kvar.

Funderar ni över hur ni skapar ett attraktivt jobberbjudande eller bygger ett starkare arbetsgivarvarumärke? Inom vår tjänst People Plan erbjuder vi white papers, workshops och rådgivning för företag som vill bli ännu mer attraktiva som arbetsgivare.

AW_image24_1200x600px.jpg

Vill du lära dig mer om medarbetarengagemang?

Ladda ner People Plan