Rekrytera personal

Konsten att ge konstruktiv kritik

Feedback är något av det mest värdefulla vi kan ge och få på arbetet. Det får oss att utvecklas och växa både i vår yrkesroll och som personer. Men det kan också förvärra en situation och totalt sänka en kollegas självförtroende om den framförs på fel sätt. Lyckligtvis finns det ett bra sätt att ge feedback på – det gäller att vara konstruktiv i sin kritik.

Ta upp det direkt & i enskildhet

Först och främst, gå inte runt och fundera för länge på hur du ska framföra din kritik. Att få höra om något som hände för flera veckor sedan är bara frustrerande. Ta tag i problemet och framför kritiken direkt – och gör det bakom stängda dörrar. Att få kritik inför andra kan vara både jobbigt och generande.

Regeln är alltid att ge beröm inför andra, men kritik enskilt!

Positiv vs. Negativ

Säg något positivt också! Det kanske kan verka konstigt när det enda du vill är att lyfta ett problem som behöver lösas. Men vi kan nästan lova att kritiken kommer att tas emot bättre om du också framför något som personen har gjort bra i situationen.

Feedback handlar ytterst om att förstärka det som är bra och ersätta det som är mindre bra med ett mer önskvärt agerande.

Skilj på handling och person

Det här är kanske det allra viktigaste! Kritisera handlingarna och inte personen bakom handlingarna! Behöver vi förtydliga? Undvik att rikta kritiken mot personen i fråga, det vill säga formuleringar såsom: ”Hur kunde du vara så slarvig med rapporten?”. Var istället konstruktiv och konkret, för att ta samma exempel så kan du säga: ”Rapporten behöver bli tydligare och texten korrekturläsas.”

Ge lösningsförslag

Ge enbart kritik om den kritiserade faktiskt kan förändra den aktuella handlingen! Försäkra dig även om att du kan hjälpa till att hitta en lösning på problemet, och om inte du kan, hitta någon som kan det.

Kom ihåg det primära syftet med kritiken, som är att hjälpa din medarbetare och kollega att bli ännu bättre!

Vill du komma i kontakt med oss på Academic Work?

Kanske behöver ni hjälp med bemanning eller rekrytering, eller så vill du bara höra mer om oss som företag. Oavsett vad, är du varmt välkommen att kontakta oss.


Ring oss direkt på 020-37 38 40 eller besök vår kontakt för företag för fler kontaktvägar, så hjälper vi dig vidare.

Läs också: Motivation för prestation

Läs artikeln
Tipsa en vän!