info
VARNING! Det cirkulerar just nu felaktiga meddelanden i sociala medier och sms om lediga jobb som inte kommer från Academic Work. Vi vill informera att dessa inte har något med oss att göra och att avsändaren obehörigt använder vårt varumärke. Vårt råd är att inte svara eller agera (t.ex. klicka) på meddelandena. Lediga tjänster söker du tryggt och säkert här på vår webbsida
close
My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Så ger du dina nyanställda den bästa starten
Rekrytera personal

Introduktion av nyanställda – Så ger du den bästa starten

Kanske har du själv varit med om det, en sån där hemsk första dag på ett nytt jobb. Presenterades du aldrig för kollegorna? Förblev du sysslolös hela första dagen? En bra introduktion ökar inte bara sannolikheten att en nyanställd medarbetare kommer att trivas, det ger också medarbetaren goda förutsättningar att snabbt komma in i sitt nya arbete. Här följer några viktiga tips för en lyckad introduktion av nyanställda!

Ta kontakt innan första arbetsdagen

Introduktionen börjar redan innan första arbetsdagen. Se till att den nyanställde känner sig välkommen och ser fram emot att börja hos er. Skicka gärna välkomstmaterial några veckor innan med kort information som gör att den nyanställde känner sig förberedd inför starten. Det kan handla om information om arbetsklädsel, arbetstider, företaget eller om hur introduktioner kommer att gå till.

Förbered det praktiska

Se till att ha allt det praktiska på plats inför den nyanställdes första dag. Beställ passerkort, dator, telefon, användarkonton och behörigheter i tid. Ställ gärna i ordning eventuell arbetsplats såsom skrivbord och koppla ihop och kontrollera att tekniken fungerar. Lägg gärna fram anteckningsblock, pennor och annat som den anställde kan behöva i sitt jobb. Har ni möjlighet så är det alltid uppskattat och en fin gest att välkomna nyanställda med en blomma och ett litet välkomstkort.

Ha en plan

Med “plan” menas inte att du ska placera den nya medarbetaren i en kontorsstol med en länk till intranätet för att ”titta runt och bli bekväm med systemet” en hel dag. Du vinner mycket på att ta dig tid att i förväg planera introduktionen, sätta upp ett schema och förbereda en rad uppdrag eller övningsuppgifter för den nya medarbetaren. Med en planerad och bra introduktion ger du den nyanställde chansen att snabbt och smidigt komma in i jobbet, och att snabbt bli bekväm på sin nya arbetsplats.

Förbered ditt team

Att involvera ditt team i introduktionen är alltid en god idé. Här är det dock viktigt att alla anställda är väl informerade om sin roll i introduktionen för att kunna förbereda eventuella presentationer och samtalspunkter. Schemalägg gärna möten i förväg så att kollegorna kan ge sin fulla uppmärksamhet på avtalad tid, och därmed har möjlighet att utföra sina dagliga arbetsuppgifter däremellan. Inlärningsprocessen kommer att bli mycket jämnare och din nya medarbetare kommer inte att känna att hen stör någon annans normala rutin.

Lägg tid på introduceringen

Det första mötet med kollegorna sker allt för ofta genom att den nyanställde vallfärdas runt i lokalerna i sådan hast att hen tio handskakningar senare sitter ensam vid sitt skrivbord igen, medan kollegorna (vars namn och titlar redan är bortglömda) återigen är vända mot datorskärmarna. Som chef kan du underlätta lära-känna-processen genom att spendera lite mer tid och kraft på introduceringen. Istället för att bara introducera den nya kollegan med namn – ge lite bakgrund! Du kan exempelvis lyfta vad hen gjort tidigare, vad personen kommer att jobba med och varför personen är så välbehövd. Då ökar sannolikheten att den nyanställde känner sig både värdefull och involverad redan från dag ett. Samla gärna ihop närmsta kollegorna till en välkomst-fika eller gemensam lunch, och lägg gärna upp en välkomsthälsning på intranätet.

Stort lycka till!

Business_area_IT_landingpage_article_2_image_1.png

Läs också: Medarbetarsamtal – hur ofta och varför?

Läs artikeln