My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Skriva CV
Söka jobb

5 tips för ett övertygande CV

Ditt CV är det första intrycket rekryteraren får av dig och din chans att övertyga att du är rätt person för jobbet. Men hur skriver du ett övertygande CV? Vi delar med oss av några värdefulla tips för dig som är i CV-skrivartaget!

Gör ditt CV lättöverskådligt

Börja med att titta på upplägget och layouten av ditt CV. Att ditt CV är lättöverskådligt och har en tydlig struktur är A och O. Det underlättar nämligen för rekryteraren som snabbt vill kunna se om du uppfyller de grundläggande kraven för tjänsten innan de läser ditt CV i sin helhet.

Steg ett är därför att lägga upp en tydlig och luftig struktur med rubriker såsom ”Utbildning”, ”Arbetslivserfarenhet”, ”Kompetenser”, ”Språk” och ”Övriga meriter". Välj lättlästa typsnitt och blanda inte fler än 2 typsnitt. Med andra ord, håll dig till ett typsnitt för rubrikerna och ett typsnitt för brödtexten. Därefter är det bara att fylla på ditt CV i omvänd kronologisk ordning, med din senaste anställning eller utbildning först. Glöm inte bort att lägga in dina kontaktuppgifter på minst ett ställe, antingen högst upp och/eller längst ner i ditt CV.

AW_image24_1200x600px.jpg

Ta gärna hjälp eller inspiration av vår CV-mall.

Ladda ner CV-mallen

Ta bara med det som är relevant för jobbet

Läs jobbannonsen noggrant och markera de nyckelord som beskriver vilken erfarenhet, utbildning och kompetens som efterfrågas. Se därefter till att använda nyckelorden i ditt CV, det är nämligen dessa som rekryteraren kommer att leta efter.

Ett tips är att bygga upp ett generellt CV som du sedan anpassar efter vilket jobb du söker. Då kan du enkelt plocka bort och lyfta fram de erfarenheter, utbildningar och kompetenser som är relevanta för den specifika tjänsten.

Glöm inte att beskriva dina arbetsuppgifter

När du lyfter dina erfarenheter, kom ihåg att beskriva vad du hade för huvudsakliga arbetsuppgifter och eventuella speciella ansvarsområden. Punkta upp dessa i en lista eller sammanfatta i ett fåtal meningar. Återigen – använd nyckelorden du markerade i jobbannonsen!

Skippa referenser

Skriv inte ut dina referenser i ditt CV utan lämna dem först när rekryteraren ber om det. På så sätt hinner du förbereda referenserna på ett eventuellt samtal. Ibland har rekryteraren dessutom önskemål kring referenser. Naturligtvis avgör du i slutändan vilka du lämnar, men väntar du tills rekryteraren ber om referenser har du ändå möjlighet att anpassa dig efter önskemålen.

Läs också: Hur ska jag tänka kring mina referenser?

Be om feedback och låt någon korrekturläsa ditt CV

Sist, men absolut inte minst, läs igenom ditt CV en extra gång! Läs det gärna högt, då är det ännu lättare att upptäcka eventuella slarvfel – dessa ger nämligen inget bra första intryck och bör undvikas så långt det går. Om möjligt, be även någon annan korrekturläsa och ge feedback på ditt CV.

GettyImages-1401495188-large.jpg

Läs också vår CV-guide där vi går igenom alla delar som ska vara med och ger tips på hur du skriver ett riktigt bra CV.

Till CV-guiden