My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Kroppspråk Intervju
Söka jobb

Få jobbet – med rätt kroppsspråk

Du har sökt ett jobb och blivit kallad på intervju. Du har gjort research om företaget och tjänsten och funderat ut svaren på de frågor du tror kommer att dyka upp. Du är helt enkelt väl förberedd – eller..? Något vi ofta glömmer bort under intervjun är vårt kroppsspråk. Gör inte det! Här är vad du bör och inte bör göra under intervjun:

Do’s

1. Ta i hand
Studier visar att handslaget spelar en viktig roll för det första intrycket. Undvik ”Döda fisken”, det vill säga att vara alldeles för slapp i ditt handslag. Det ger intrycket av att du är ointresserad, blyg och nervös. Det vinnande konceptet är ett fast handslag med bestämd skakning. Testa gärna ditt handslag på en vän och försök hitta den där gyllene medelvägen – inte för slappt och inte för hårt.

2. Håll ögonkontakt
Det kan låta självklart, men håll ögonkontakt med den som intervjuar dig - det stärker er relation. Är det fler personer med under intervjun, se till att ta ögonkontakt med dem lika ofta - även om de inte håller i intervjun. Om du tycker det är jobbigt att hålla ögonkontakt är ett tips att föreställa dig en triangel mellan personens ögon och näsa och låta din blick cirkulera mellan dessa punkter.

3. Le
Precis som ögonkontakt hjälper ett leende till att stärka relationen under intervjun. Försök att komma till intervju med gott humör och tänk på någonting som gör dig glad - då kommer ditt leende naturligt!

4. Sitt rakt
Har du möjlighet att välja möbel under intervjun? Välj då en stol framför den där sköna soffan! Sätt dig rakt på stolen med ryggen mot ryggstödet och rulla tillbaka axlarna.

Don'ts

1. Håll armarna i kors
Med armarna i kors kan du uppfattas defensiv, skeptisk och stängd, vilket du såklart inte vill under en intervju.

2. Pilla med saker
Att pilla dig i håret eller knäppa på pennan är typiska tecken på att du är nervös. Det är såklart inget fel med att vara nervös, snarare positivt eftersom det ofta höjer vår prestation. Men för rekryteraren kan det vara svårt att koncentrera sig på vad du säger när du ständigt pillar på saker. Undvik detta genom att lägga dina händer under bordet. Då kan du pilla med något, till exempel snurra på dina ringar eller knappa med fingrarna på benet, utan att det märks.

3. Sjunka ihop
En alltför tillbakalutad och slapp kroppshållning kan lätt signalera att du är ointresserad.

4. Stirra
Se upp för att ögonkontakten blir till stirrande. Det är såklart tillåtet att bryta blicken och tittat bort några sekunder då och då. Ett bra tillfälle att göra det är när du fått en fråga och behöver tänka igenom ditt svar.

AW_image2_1200x600px.jpg

Vill du ha fler tips inför din intervju? Ta del av vår intervjuguide.

Till vår intervjuguide