Jorden-runt-resor, föräldraledighet eller arbetslöshet? Det finns många anledningar till att inte ha arbetat under en period – men när det är dags att söka jobb kan dessa luckor skapa funderingar. Hur mycket påverkar luckorna i CV:et egentligen, och hur ska du förklara dem? Vi har samlat våra tips om vad du kan säga, skriva och tänka om luckorna i ditt CV.
I de allra flesta fall är svaret ja, rekryteraren lägger märke till luckor. Däremot tittar de ofta på hur stora luckorna är och under vilken period de ligger. Ett par månaders glapp mellan två jobb skapar oftast inga stora reaktioner, men om avbrottet är längre kan det vara något som rekryteraren vill stämma av med dig. Det innebär inte att rekryteraren nödvändigtvis är misstänksam, utan snarare att denne vill kunna förklara bakgrunden till uppehållet när hen presenterar dig vidare.
Både ja och nej. Självklart är det viktigt att få vara privat när du söker jobb och du behöver såklart inte gå in på detaljer, men om du inte vill svara på frågan alls så uppstår det troligtvis andra frågor. Det underlättar inte bara för rekryteraren att du är öppen och ärlig, utan också för dig själv. Ju mer rekryteraren känner till om dig, desto bättre kan denne presentera dig som kandidat vidare.
Det är väldigt vanligt att ha varit arbetslös under en period och det påverkar inte rekryterarens syn på dig som kandidat. Däremot kan arbetslöshet vara en utmaning om du jobbar i en snabbt föränderlig bransch, och det kan vara svårt att hålla dig uppdaterad inom kompetensområdet när du varit borta under en längre tid. Du kan välja att skriva ut arbetslösa perioder i ditt CV precis som du gör med ett jobb och istället ta tillfället i akt att beskriva vad du gjort under perioden. Kanske har du varit ute och rest, gått en kurs, satsat på ett fritidsintresse eller spenderat tid med familjen? Gör dina luckor till fördelar!