Söka jobb

Rekryteringstester – så förbereder du dig

Tester är ett vanligt inslag i livet, både under skoltiden och när du söker jobb. Och principen är densamma: ju bättre du förbereder dig, desto enklare kommer det kännas. Här listar vi de vanligaste rekryteringstesterna, varför rekryterare använder dem och viktigast av allt – hur du klarar dem på bästa sätt.

Varför används rekryteringstester?

Att använda sig av tester vid rekrytering har blivit alltmer vanligt. Det ger rekryteraren och arbetsgivaren möjlighet att få en bild av dig som kandidat. Academic Works Group Operations Specialist Tim Knutsson förklarar:

– Fördelen med att använda tester vid rekrytering är att vi kan titta på potentialen, inte det förflutna. Erfarenhet är mindre viktigt när vi har något pålitligt att följa, som bättre förutspår framtida jobbresultat. Det innebär att en kandidat inte nödvändigtvis behöver ha "rätt" utbildning och erfarenhet för att vara intressant för drömjobbet – de kan även få det baserat på potential.

Rekryteringstester är med andra ord en chans att fånga rekryterarens uppmärksamhet – oavsett hur omfattande erfarenhet och kunskap du har sedan tidigare.

Skapa rätt grund

Se till att ge dig själv bästa möjliga förutsättning inför testerna. Med några grundläggande förberedelser får du ett bra försprång!

Testtyp 1: Adaptiva Matrigma-tester

Namnet kan låta avskräckande, men var inte orolig. Enkelt uttryckt är den här typen av test utformat för att mäta din kognitiva förmåga. Det kan exempelvis handla om logiska resonemang, som hur du löser problem och förstår nya koncept. Syftet är att förutspå hur du använder dessa förmågor i jobbet.

Det är såklart svårt att veta vilka specifika frågor som kommer ställas, men här hittar du allmän information om Matrigma-tester här inklusive en provomgång som gör dig bekant med formatet.

Tim Knutsson har även en gyllene regel värd att tänka på:

– När det gäller tester av kognitiv förmåga bör du gå vidare direkt – fastna inte på en fråga. Annars riskerar du att hela testresultatet påverkas negativt.

Testtyp 2: MAP-tester

Den här typen av test hjälper rekryterare förstå din personlighet, för att på så sätt kunna förutse arbetsrelaterade beteenden. Hur väl du kommunicerar eller vilka typer av ledaregenskaper du besitter är några exempel.

Eftersom de här testerna är avsedda att skapa en sanningsenlig bild av din personlighet är det svårt att förbereda sig i förväg. Tänk dock på att vara ärlig i dina svar, istället för att svara det du tror arbetsgivaren uppskattar. Om du försöker lura testet riskerar du istället att få ett jobb du inte trivs med.

Testtyp tre: MINT

MINT är ett personlighetstest som mäter integritet. Testet hjälper arbetsgivare välja bort kandidater som är mindre lämpade för tjänsten, genom att identifiera medvetet skadliga beteenden på jobbet. Även här är det viktigt att vara uppriktig – men om du är ärlig, ambitiös och professionell (vilket du med största sannolikhet är) finns det ingenting att oroa dig för. Det kommer din potentiella arbetsgivare också se efter det här korta 12-minuterstestet.

I slutändan handlar rekryteringstester om att stärka arbetsgivarens förståelse för vem du är och vad du kan bidra med. Och nu när du har läst den här artikeln kan du förhoppningsvis slappna av, med vetskapen om att du är väl förberedd inför nästa test. Lycka till!

Läs också: Vad är personlighetstester?

Till artikeln
Tipsa en vän!