Söka jobb

Hur tackar jag nej till ett jobb?

Är du aktiv jobbsökare är du säkert medveten om att du förbättrar dina chanser om du söker fler än ett jobb. Några av de jobb du söker vill du verkligen ha och andra kanske du söker för att vissa delar kändes intressant i tjänsten, men inte allt. Hur som helst, helt plötsligt kan du vara aktuell i flera olika rekryteringsprocesser. Och kanske blir du till och med erbjuden två olika tjänster på samma gång. Vad gör du då?

Tacka nej när det inte känns rätt

Självklart är det okej att tacka nej - det handlar ju om din karriär! Oftast kan det vara först under intervjun som du förstår vad tjänsten faktiskt innebär eller hur företaget eller gruppen du ska arbeta i fungerar. För att utvecklas och trivas på en arbetsplats måste det kännas rätt – arbetsuppgifter, arbetstider, företagskultur, lön och så vidare. Känns jobbet inte rätt från början kan det i vissa fall vara bra att berätta vad du tänker redan efter första intervjun. Både för din egen och för företagets skull.

Var ärlig med varför du är tveksam till tjänsten eller till och med väljer att tacka nej. Kanske är det något du är orolig över som går att lösa? Väljer du att tacka nej, tänk på att rekryteraren du träffat troligen kommer att ansvara för fler tjänster framöver och då kan matcha dig med en tjänst som skulle passa dig bättre.

Så tackar du nej till ett jobberbjudande

Har du kommit så långt i processen att du faktiskt blir erbjuden en tjänst du inte är intresserad av så måste du förstås tacka nej. Du kan säga att du är tacksam för förtroendet och möjligheten men att det inte känns helt rätt för just dig. Ge, som tidigare nämnt, gärna en förklaring till varför. Är det något speciellt som gjort att du tackat nej, eller var det så att du hann få ett annat jobberbjudande som kändes ännu bättre. Om du har möjlighet så unna dig att vara kräsen kring din potentiella arbetsgivare. Lita på din magkänsla och ditt intryck!

Svårt att tacka nej, processerna tajmar inte?

Kanske är du aktuell i flera processer som alla har kommit lite olika långt? Oftast har du en känsla för vilken av de tjänster du sökt du helst vill ha, men kanske har just den processen precis startat medan du nu får veta att du fått en av de andra tjänsterna du sökt. Det här är en svår situation eftersom du helst inte vill tacka nej till ett erbjudande utan att säkert veta att du kommer få ett annat, bättre. Vet du att du inom några dagar kommer att få svar för den tjänst du helst vill ha kan det vara bra att säga det till den arbetsgivare som nu väntar på ditt svar. Säg då att du helt enkelt har svårt att fatta ett beslut innan du har allt på plats. På samma sätt kan du också höra dig för om det går att snabba på process nummer två.

Ibland tajmar det dock inte alls och du kommer då behöva ta ett beslut utan att kunna vänta in andra processer. Lita på din magkänsla – var kan du se dig i framtiden? Var tror du att du kommer trivas bäst? Var finns utvecklingsmöjligheterna? Hur ser restiden ut? Helt säker kommer du aldrig kunna bli, lita på dig själv och förvalta dina kontakter hos de arbetsgivare du träffat för framtiden.

Tipsa en vän!