Söka jobb

Vad ska du bli när du blir stor?

Programmerare, journalist, hr-chef eller kock? Världen är full av möjligheter. Härligt, eller hur? För en del lyckosamma är valet av yrke enkelt, men för dig som tycker det är svårt med yrkesvalet och att hitta rätt i yrkesdjungeln kommer här några tips.

Samla erfarenhet

För det första, vidga dina vyer. Ju fler jobb du söker och testar på, desto större är sannolikheten att du hittar något som passar dig. Det finns ingen deadline för när drömjobbet ska vara ditt så du kommer hinna testa dig fram bland olika yrken och arbetsformer. Är du nyfiken på en utbildning? Sök! Även om det skulle visa sig att programmet inte var något för dig kommer du vara en erfarenhet rikare.

Nya perspektiv

Prata med familj, vänner och andra i din närhet om jobb och yrken. Ta fram journalisten i dig; var nyfiken och ställ alla möjliga frågor som kan tänkas hjälpa dig. Hur kom de fram till vad de ville jobba med, och vad gör att de trivs eller inte trivs på sina jobb? Det är självklart du som i slutändan väljer vad du vill göra, men nya perspektiv och insikter kan hjälpa dig komma fram till vad som passar dig.

Vad får dig att trivas?

Fundera över vad du tycker är roligt och vad som får dig att trivas. Är du serviceinriktad, kreativ eller gillar du ordning och reda? Gillar du att ta ansvar, stötta och leda andra eller att jobba i team? Gör en lista på ingredienser som du skulle vilja ha i ditt framtida yrke och på din framtida arbetsplats. Lista också vad du inte vill jobba med och hur du inte vill att det ska vara på jobbet. Ibland kan det kännas enklare att lista vad man inte vill – börja i så fall med det och fundera sedan vad motsatsen är.

Var finns behoven?

Även om du såklart ska följa ditt hjärta gör du också rätt i att förhålla dig till verkligheten och se över vilken kompetens som efterfrågas framöver. För dig som inte har en aning om vad du vill jobba med kan det vara en god idé att ta en titt på yrkesprognoser och låta de guida dig.

arbetsförmedlingens yrkesprognos

Ladda ner Arbetsförmedlingens yrkesprognos

Tipsa en vän!