My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
yrkesval
Söka jobb

Hitta ditt drömyrke!

Programmerare, journalist, HR-chef eller kock? Arbetsmarknaden erbjuder oändliga möjligheter! Härligt, eller hur? Eller så är det kanske precis tvärtom? För en del lyckosamma individer är valet av yrke enkelt, men för dig som tycker det är svårt att hitta rätt i yrkesdjungeln delar vi våra bästa tips.

Prova dig fram

För det första, vidga dina vyer. Ju fler jobb du söker och testar på, desto större är sannolikheten att du hittar något som passar dig, och som du faktiskt kan tänka dig jobba med länge. Det finns ingen deadline för när drömjobbet ska vara ditt så du kommer hinna testa dig fram bland olika yrken och arbetsformer.

Nya perspektiv

Prata med familj, vänner och andra i din närhet om jobb och yrken. Ta fram journalisten i dig; var nyfiken och ställ alla möjliga frågor som kan tänkas hjälpa dig. Hur kom de fram till vad de ville jobba med, och vad gör att de trivs eller inte trivs på sina jobb? Det är självklart du som i slutändan väljer vad du vill göra, men nya perspektiv och insikter kan hjälpa dig komma fram till vad som passar dig.

Vad får dig att trivas?

Fundera över vad du tycker är roligt och vad som får dig att trivas. Är du serviceinriktad, kreativ eller gillar du ordning och reda? Gillar du att ta ansvar, stötta och leda andra eller att jobba i team? Gör en lista på ingredienser som du skulle vilja ha i ditt framtida yrke och på din framtida arbetsplats. Ibland kan det till och med kännas enklare att lista vad man inte vill – börja i så fall med det och fundera sedan vad motsatsen är.

Var finns behoven?

Även om du såklart ska följa ditt hjärta gör du också rätt i att förhålla dig till verkligheten och se över vilken kompetens som efterfrågas framöver. För dig som inte har en aning om vad du vill jobba med kan det vara en god idé att ta en titt på yrkesprognoser och låta de guida dig, exempelvis Arbetsförmedlingen yrkeskompass. Idag råder det exempelvis stor brist inom yrkesområden som pedagogik, IT och hälso- och sjukvård.

AW_image9_1200x600px.jpg

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja? Vi guidar dig!

Till artikeln