jobba hemifrån
I karriären

6 tips för dig som jobbar hemifrån

Hemmakontoret kan låta som en behaglig arbetsplats och under ett par dagar kan det vara ett perfekt avbrott från kontorslandskapet. Men nu när arbetsgivare världen över ber människor jobba hemifrån är det inte lika lätt för alla att upprätthålla samma effektivitet, komfort och arbetsro som på kontoret. Därför har vi samlat våra bästa tips för att lyckas med arbetet på hemmaplan.

Fortsätt med dina vanliga morgonrutiner

Även om det är frestande att ligga kvar i sängen, iklädd pyjamas, med datorn i ditt knä så är det inte att rekommendera. Behåll istället dina vanliga morgonrutiner och klä på dig som att du skulle gå till jobbet. Brukar du promenera eller cykla till jobbet? Fortsätt med dessa vanor, men ta istället en tur i närområdet.

Skapa en genomtänkt arbetsyta

Din arbetsyta bör helst inte vara i ditt vardagsrum eller sovrum, men har du inget annat alternativ kan du istället försöka separera det övriga rummet från din arbetsplats så mycket som möjligt. Det viktigaste är att du upplever att du får en plats som bara är tillägnad ditt arbete.

Försök att anpassa din arbetsyta så att du har bra belysning. Se också till att du hittar en sittplats där du kan ha både ben och armar i 90 graders vinkel.

Brukar du variera mellan sittande och stående position när du jobbar på kontoret? Försök att göra det även hemma! Har du inget höj och sänkbart skrivbord kan du nyttja en skänk, hög byrå eller din strykbräda + några travar böcker. Prova dig fram!

Ge dig själv rätt förutsättningar

Skapa rätt förutsättningar för effektivitet under arbetsdagen genom att samla allt material du kan tänkas behöva. Har du möjlighet att ta med dig extra utrustning från arbetsplatsen? Oavsett om det handlar om en extra datorskärm, kontorsstol, externa mikrofoner eller en datormus – dra nytta av möjligheten. Om du arbetar med större uppgifter på en skärm, eller tillbringar flera timmar i videomöten kan det bli väldigt slitsamt i längden med dåligt ljud, bild eller sittställning.

Minimera distraktioner

När du arbetar hemifrån är det konstigt hur det plötsligt är frestande att sätta igång en tvättmaskin, kolla nyheterna eller öppna kylskåpsdörren för tionde gången. Minimera distraktionerna genom att sätta en tydlig struktur för dig själv och din arbetsdag. Tänk över vilka uppgifter du behöver utföra och vad som är realistiskt att hinna med. Planera även dina pauser och se till att de saker du gör under den tiden ger dig energi, som att gå en promenad, ta en kaffepaus i ett annat rum eller ringa en vän. Om du inte skiljer mellan avkoppling och arbete kan det vara svårare att bibehålla effektivitet.

Ta en virtuell fika

Att arbeta hemifrån under längre perioder kan vara ensamt. Speciellt om du är van att arbeta i team, motiveras av att ha kollegorna nära dig eller helt enkelt bara har ett stort behov av socialt umgänge. Men sluta inte att umgås med kollegorna bara för att ni alla sitter hemma. Bjud in till daglig videofika med en eller flera kollegor där er enda intention är att prata om serier, helgens planer eller goda recept ni nyss lagat.

Avsluta dagen

När du, i vanliga fall, lämnar kontoret i slutet av dagen och beger dig hem är det lätt att skilja på arbete och privattid. Men nu när du jobbar hemifrån är det lätt att gränserna för jobb och ledig tid suddas ut. Se därför till att ge dig själv ett tydligt avslut på dagen. Skriv hejdå till dina kollegor, stäng ner datorn och plocka undan på din arbetsplats. Se sen till att direkt göra något helt annat än vad arbetsdagen har bestått av. Gå ut på en promenad, släng in en tvätt, lek med barnen eller släng dig i soffan. Det viktiga är att du känner att du har lämnat arbetet och kan ladda upp med ny energi inför nästkommande dag!

AW_image22_1200x600px.jpg

Läs också: Work-life hacks som ökar din produktivitet

Läs artikeln