My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
agilt arbetssätt
I karriären

Anpassa dig till förändringar med ett agilt arbetssätt

Vi har sett hur världen kan förändras på ett ögonblick - därför blir agilt arbete viktigare än någonsin. Om du inte är säker på att du är tillräckligt agil (eller om agilt arbete ens är något för dig), läs vidare!

Vad innebär ett agilt arbetssätt?

Världen förändras snabbt. Flexibilitet och anpassningsbarhet är därför nycklar till att överleva på dagens marknad. Det är här agila arbetsmetoder kommer in i bilden. Dessa metoder gör det nämligen möjligt för företag, och för dig som anställd, att snabbt anpassa sig till förändringar och oförutsedda omständigheter. Så här beskriver ”The Agile Organization” det agila arbetssättet:

”Agile working is about bringing people, processes, connectivity and technology, time, and place together to find the most appropriate and effective way of working to carry out a particular task. It is working within guidelines (of the task) but without boundaries (of how you achieve it).”

Det agila arbetssättet bygger på iterativa cykler

Iterativt arbete är en process som framförallt används av mjukvaruutvecklare. Processen innebär att man delar in större projekt i delleveranser under vilka man kontinueligt producerar, testar och justerar tills man har en färdig produkt. Denna process skapades för att ge mjukvaruutvecklare största möjliga flexibilitet att hantera små buggar och sista minuten-ändringar innan de blev till stora problem.

Stort fokus på människor och anpassningsbarhet

Att arbeta agilt innebär med andra ord att arbeta i kortare cykler och ständigt ha förmågan att anpassa sig till förändrade behov, och där människorna är den viktigaste byggstenen. De som arbetar på ett mer 'traditionellt' sätt kan skrämmas av detta typ av iterativa arbetssätt. Men ett agilt arbetssätt har många fördelar som hjälper dig att lyckas i din karriär – och i en föränderlig värld.

agilt arbetssätt

Det här är en väldigt förenklad förklaring av konceptet, men den berör ändå hur en iterativ strategi kan hjälpa dig att hantera större projekt på din arbetsplats. Dela upp projektet i mindre delar och producera, testa och justera alla delar innan du går vidare till nästa. Varje nytt steg skapas och planeras sen baserat på den föregående fasen. Exempelvis spelar det ingen roll var din budget började, det som spelar någon roll är var den befinner sig i slutet av fas X. Det spelar heller ingen roll vad din ursprungliga tidsplan var, det som betyder något är hur tidsplanen framåt ser ut utifrån var du befinner dig nu. Varje steg och varje fas låter dig analysera situationen och justera dina planer i enlighet med hur projektet utvecklas. Det gör att du fortsätter vara agil och flexibel under hela processen.

Om du kan anpassa dig till förändringar är du alltid förberedd

Förändring är oundvikligt, så hur du reagerar på plötsliga förändringar är avgörande för om du kommer att lyckas i ditt arbete. Vi tar ett exempel: Företaget du jobbar på gör nedskärningar i budgeten, vilket innebär att ditt projekt får mindre pengar att röra sig med. Eller det kanske sker plötsliga externa förändringar som gör att du nu arbetar hemifrån? Ditt projekts omfattning ändras? Tidsplanen justeras? Alla dessa exempel kan innebära hinder för din noggranna planering, men det betyder inte att de måste förändra ditt projekt helt. Med ett agilt förhållningssätt kan du, vid plötsliga förändringar, ta ett steg tillbaka och anpassa din plan till de nya omständigheterna.

Du är förmodligen mer agil än du tror

Det finns inget exakt recept för att jobba agilt. Sanningen är att du antagligen använder många agila tekniker i ditt arbete redan idag. Jämför du exempelvis resultat vs spenderad tid? Hittar du kreativa lösningar på de problem du stöter på? Det är agilt arbete. Och ju mer du övar på dessa färdigheter, desto lättare kommer det bli att acceptera och anpassa sig till förändringar som sker.

Så börjar du jobba mer agilt

Planera din dag med effektivitet i fokus och skapa ett schema baserat på de uppgifter du vill slutföra – inte tiden du beräknar spendera på varje uppgift. Så istället för att säga: "Jag kommer att arbeta med uppgift X från 9-10:30 och sedan uppgift Y från 10:30 till lunch.", försök att organisera din dag så här: "Jag kommer att göra klart uppgift X och Y och ta lunchrast när de är färdiga." Det tankesättet och den planeringen kommer att motivera dig att vara så effektiv som möjligt genom att du satt upp konkreta mål baserade på produktivitet.

Sammanfattningsvis…

I allt från storskaliga projekt till enkla vardagliga uppgifter kommer din förmåga att arbeta agilt göra ditt dagliga arbetsliv effektivare och mer stressfritt. Inte nog med det kommer det också att innebära fördelar för ditt team och företaget som helhet. När du är förberedd och inställd på att acceptera och anpassa dig till förändringar som sker, kommer inget stoppa dig från att fortsätta framåt.

How_to_work_effectively_from_your_home_office_.png

Har din arbetsplats också förflyttats till hemmet? Ta del av våra bästa tips för att lyckas med arbetet på hemmaplan.

Till artikeln