I karriären

Mina första månader som Account Manager

Våra nuvarande Account Managers på Academic Work har väldigt olika bakgrunder, vi har alltifrån tidigare sjuksköterskor till hockeyspelare. Det innebär också att vägen och viljan till att bli Account Manager kan se rätt olika ut. Vissa lockas av de personliga mötena som är en viktig del i rollen, andra av utmaningen i att bygga upp en kundstock från grunden och förvalta de samarbetena. Vi har träffat Victor och Victoria, båda Account Managers som nyligen börjat på Academic Work. Läs vidare om du vill veta mer om vad som lockade dem till rollen – och hur de upplevt sin första tid hos oss!

Ni började båda i rollen för knappt 1 år sedan. Hur var era första 6 månader på Academic Work?

Victoria: Jag är så glad att jag tog beslutet att bli Account Manager på Academic Work. Jag har utvecklats otroligt mycket! Jag har både fått större affärsförståelse och utvecklats som person. Även om jag har erfarenhet från andra branscher var mycket nytt för mig. De första 6 månaderna handlade om att sätta sig in i vilken funktion vi fyller hos företagen vi samarbetar med. Även att få en förståelse för hur kundernas organisationer fungerar. Som tur är har vi massor med kompetens inom Academic Work att nyttja! I början jobbade jag mycket med att hitta nya spännande företag att samarbeta med, samtidigt som jag aktivt ville bygga bra relationer med både interna kollegor och blivande kunder. Det var med andra ord väldigt intensivt i början. Så intensivt, utmanande, men också så roligt!

”Så intensivt, utmanande, men också så roligt!”

Victor: Det första jag märkte när jag började på Academic Work är kulturen. Det finns en glädje, energi och vilja att utvecklas för att bli ännu bättre. Oavsett vilket av våra kontor du besöker i Sverige får du samma härliga bemötande, oavsett vem du pratar med. Jag skulle sammanfatta Academic Works kultur som att man alltid visar sin bästa sida och strävar efter att prestera på högsta nivå – samtidigt som man tillåts vara sig själv.

”Jag har gått från att vara säljare till en affärsman och rådgivare!”

Victor: Jag har lärt mig väldigt mycket. Academic Work har en grymt bra säljkultur där man verkligen får ta del av de erfarenheter som våra seniora kollegor varit med om. Det har gett mig bra verktyg för att kunna lyckas i rollen. Jag har sedan dag 1 fått genomföra tydliga utbildningssteg "Career steps" för att få en bra affärsförståelse. Det har gett mig en stor insikt i hur organisationer agerar och varför de resonerar som det gör. Jag har gått från att vara säljare till en affärsman och rådgivare! Jag har lärt mig hur jag bemöter en komplex affär med bra säljteknik, men även hur jag ser vilket behov som är mest aktuellt för kunden.

Vad var den största utmaningen under den här perioden?

Victoria: Den största utmaningen var helt klart att öka affärsförståelsen och förstå vilka frågor jag behövde ställa för att förstå företagens behov – på riktigt. Här måste jag utmana mig själv på ett annat sätt än jag är van vid, men man måste våga utsätta sig för dessa situationerna för att fortsätta utvecklas. Idag behöver jag inte alls samma förberedelse. Kunskapen om företagen och hur jag ställer rätt frågor kommer mer naturligt.

Victor: Jag skulle säga att den största utmaningen är övergången från att vara säljare till att bli en affärsman och partner till våra kunder. Jag är van vid att sälja produkter, men nu handlar det om människor. Vi måste hjälpa kunderna att effektivisera och hitta rätt personal så att de kan fokusera på sin kärnverksamhet.

”Jag är van vid att sälja produkter, men nu handlar det om människor.”

Vad är ert bästa minne hittills i rollen som Account Manager på Academic Work?

Victoria: Det som driver mig och gör att jag brinner för den här rollen, är att sitta face 2 face och se glädjen i kundens ögon när de är nöjda med mitt arbete. Det finaste var när en kund sa till mig: ”Victoria, du brinner verkligen för det här, eller hur? Jag ser att du tror på det här och vill att jag ska få den bästa lösningen. Därför tror jag på dig!” Jag fick inte till en affär, däremot byggde vi där och då en långsiktig relation för framtida samarbeten. Det är precis som med vänskap. Jag vill att de ska lita på mig på samma sätt som man gör med en vän.

Victor: Det är svårt att välja det roligaste minnet på Academic Work. Jag tänker på alla tävlingar vi har och framgångar vi redan hunnit vara med och fira. Sen är det givetvis alla intressanta affärer jag fått arbeta med under den här perioden. Ska jag välja en sak är det den personliga och affärsmässiga utvecklingsresan jag fått göra som säljare!

Account Manager är en roll som passar dig som inte ryggar för en utmaning och vill utvecklas som person, inom försäljning och i din karriär i stort. Victor och Victoria har olika upplevelser och lärdomar av deras första halvår som Account Manager. Det de har gemensamt är det driv och engagemang de dagligen lägger ner i rollen.

Författare: Michelle di Zazzo, Talent Acqusition Manager på Academic Work

  • Namn: Victoria
  • Bor: Örebro
  • Roll: Account Manager på Academic Work
  • Startade i rollen: mars 2018
  • Namn: Victor
  • Bor: Karlstad
  • Roll: Account Manager på Academic Work
  • Startade i rollen: augusti 2018

Är du vår nästa Account Manager?

Läs mer och sök rollen som Account Manager
Tipsa en vän!