My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Fredrika Edlers karriärresa
I karriären

Från makeupartist till digital chef

Fredrikas jobberfarenhet är till synes brokig. Hon har jobbat som makeupartist, sångerska, egenföretagare och digital marknadsförare. Trots den breda variationen av jobb följer hennes karriär ändå en röd tråd – nämligen att göra just karriär. Läs om hennes spännande resa fram till rollen som Digital Concept Manager på ett skönhetsföretag.

När jag var elva år sa jag till min mamma att jag skulle bli makeupartist. Jag ville jobba med skönhet, kändisar och reklam, berättar Fredrika Edler.

Allt började med att Fredrika såg en tv-reklam om smink. Då var hon bara barnet. I filmen syntes en makeupartist som piffade modeller och världsstjärnor.

"Jag kommer så väl ihåg att jag blev fascinerad, att man kunde jobba med att sminka andra människor. Och inte vilka människor som helst!"

Att stå backstage på en konsert med sminkpenslar i handen kunde bli Fredrikas biljett till att själv kliva upp på scenen, resonerade hon. Att själv få stå på scenen och sjunga var nämligen hennes största dröm.

Direkt efter gymnasiet lämnade Fredrika sin hemstad för att utbilda sig till makeupartist i Stockholm. Snart sminkade hon inför reklamfilmer, modevisningar, bröllop och fester. Hon gjorde också karriär som skönhetsexpert och säljare på kosmetikaavdelningen i ett varuhus. En karriär som ledde till att hon fick ansvaret för ett sminkmärke på fler än 60 apotek. Fredrika mötte dagligen hundratals människor som ville ha hjälp med rätt hudkräm, smink och andra skönhetsrelaterade frågor. Men en dag mötte hon en person som hade mer än skönhet på agendan.

"Jag träffade en musikproducent, och berättade om min dröm om att bli artist. Det slutade med att jag blev erbjuden att börja göra musik, och tänkte att den här chansen får jag inte igen. Därför sa jag upp mig och vi började skapa musik ihop. Där och då började min musikkarriär som varade i ungefär fem år. Till slut insåg jag att jag inte kunde livnära mig på musiken, även fast jag på sidan av sångkarriären också jobbade extra som dj. Men jag ångrar inte en sekund, berättar Fredrika och menar att man måste våga chansa."

Faktum är att hennes år som sångerska är en viktig pusselbit i hennes jobbkarriär. Senare kom hon nämligen att stå på scen igen, om än under andra omständigheter – som föreläsare inom digital marknadsföring.

När jag slutade sjunga bestämde jag mig för att jobba med skönhet igen. Men jag ville samtidigt testa något nytt. Jag startade en e-handel och började sälja sminktillbehör över nätet. Oj vad jag slet men det var också sjukt roligt och lärorikt, säger Fredrika och fortsätter:

"En av de svåraste bitarna var marknadsföringen. Det var inte tillräckligt många som hittade min e-handel. Visst, människor klickade hem prylar. Men inte i den takt som behövdes för att gå med tillräcklig vinst. Jag kände att jag behövde lära mig mer om digital marknadsföring."

Sagt och gjort. Fredrika började utbilda sig inom digital marknadsföring och webbanalys. Studierna genomförde hon parallellt med att packa sminkpenslar, puffar och speglar för att skicka till dess nya ägare.

"Digital marknadsföring var något jag verkligen fastnade för och jag insåg snabbt att jag ville utforska det mer. Jag började hålla utkik efter jobb inom området, sökte och fick efter hårt slit mitt första jobb inom marknadsföringsvärlden."

Hennes arbetstitel byttes från egenföretagare till digital coach. Hon hade trots allt gett sin e-handel en ärlig chans under flera år. Nu när Fredrika själv hade egen erfarenhet och kunskap från studierna ville hon istället hjälpa andra företagare att nå ut med deras digitala marknadsföring.

Livet är för kort för att välja bort det man tycker är roligt att jobba med. Idag ser jag till att fylla mina dagar med det jag tycker är roligt. Att ge sig själv möjligheten att jobba med sin passion är frihet för mig.

Läs också: Så hittar du din passion

Idag jobbar Fredrika som Digital Concept Manager på ett skönhetsföretag. Ett jobb hon har banat väg för genom åren som makeupartist, skönhetsexpert i butik, e-handlare och digital coach.

Det är en speciell känsla med att veta var man är på väg, och att faktiskt nå dit.

AW_image33_1200x600px.jpg

Dags att ta nästa steg i karriären? Så tar du dig vidare!

Till tipsen