konsult projektingenjör
I karriären

”En karriär där möjligheterna aldrig tar slut”

Efter avslutade studier ville Alexander ha ett jobb med stora utmaningar och utvecklingsmöjligheter. När han fick tjänsten som projektingenjör hos Trafikverket blev drömmen till verklighet. Idag stortrivs han i rollen och arbetar dagligen med att utveckla och modernisera signalsystem för järnväg som lägger grunden för framtidens infrastruktur i Sverige.

Alexander vände sig till Academic Work för att hitta det perfekta jobbet, efter att ha studerat till byggingenjör på Örebros universitet. Med ett brinnande intresse för projektledning och en vilja att starta karriären på ett stort företag, blev det ett självklart val när han blev erbjuden tjänsten hos Trafikverket.

Projektingenjör: en roll där man gör skillnad

Idag har Alexander arbetat på Trafikverket i snart tre år och utvecklas ständigt i rollen som projektingenjör. Han arbetar dagligen med ett projekt där målet är att skapa ett Europagemensamt, moderniserat signalsystem. Han har flera ansvarsområden inom projektet och fungerar som spindeln i nätet.

"Det är riktigt spännande att få arbeta med ett projekt som är så i framkant, och att jag som projektingenjör har en så betydande roll där jag får vara med och göra skillnad", berättar Alexander.

Konsult Projektingenjör Trafikverket

Som projektingenjör behöver man vara flexibel, strukturerad och tillmötesgående, enligt Alexander. Det är ett mycket socialt arbete med flera olika samarbetspartners. Några av de dagliga arbetsuppgifterna är att kvalitetssäkra arbetet, hantera administrativa frågor och se till att projektet uppnår sina mål.

"Det jag uppskattar mest med rollen är att den är varierande och att arbetsuppgifterna är spännande, samt att man får så mycket förtroende och ansvar. Jag får även ett helhetsperspektiv på projekten eftersom jag arbetar med flera olika delar, vilket är uppskattat", förklarar Alexander.

Ständig utveckling

Alexander fick ett varmt mottagande när han startade sin karriär på Trafikverket. Han beskriver arbetsmiljön som hjälpsam, utvecklande och att det är ett härligt team att arbeta tillsammans med, inte minst med sin seniora projektledare och tillika mentor.

"En bidragande faktor till det varma välkomnandet på Trafikverket var Academic Work. Jag kände mig aldrig ensam och kunde alltid fråga min Consultant Manager om jag var osäker på något", berättar Alexander.

Rollen som projektingenjör ger dig en kickstart på karriären

Som projektingenjör får man den första tiden arbeta nära och direkt under en senior projektledare i syfte att lära sig. Man har alltid någon att vända sig till för frågor och stöd. Det var otroligt givande, enligt Alexander, att få vara högra handen till en senior projektledare. Därefter får man mer ansvar i sin egen roll, hur mycket är upp till en själv.

"Det finns mycket potential att växa och utvecklas i den här rollen. På Trafikverket tar möjligheterna aldrig slut. Det finns alltid nya saker att lära sig", berättar Alexander.

"På Trafikverket tar möjligheterna aldrig slut. Det finns alltid nya saker att lära sig"

Karriärresan på Trafikverket har varit en succé för Alexander, precis som för många andra. Han beskriver resan hittills som spännande och lärorik, och att det bara är början.

"Jag har lärt mig otroligt mycket, men min största lärdom på Trafikverket är konsten att ta en idé till verklighet", förklarar Alexander med ett stort leende.

Tips från Alexander

Vill du också bidra till att förbättra Sveriges framtida infrastruktur? Nu har du möjligheten att söka jobb som projektingenjör hos Trafikverket, i flera olika städer. Här är Alexanders tre bästa tips till dig som är sugen på att göra en liknande karriärsresa:

1. Våga testa och var nyfiken. Våga ta chansen och sök jobbet, i värsta fall är det bara att tacka nej om du tycker att det inte känns rätt. Det har jag dock svårt att tro om du söker dig till Trafikverket.

2. Ta vara på möjligheterna som finns. I en större organisation finns möjligheten att utvecklas i flera olika roller, beroende på vad du är intresserad av och är bra på. Det finns exempelvis flera olika roller på Trafikverket inom projektledning. Så om du vill bredda din kunskap eller testa något nytt har du möjligheten!

3. Sök jobbet via Academic Work. Jag rekommenderar verkligen att söka via Academic Work. Du får hjälp med att hitta det perfekta jobbet för dig och även stöttning när du väl börjat jobba. De har alltid svar på hur du kan hantera olika jobbsituationer, vilket är mycket värdefullt!