Konsultporträtt IT
I karriären

Från projektkoordinator till IT-konsult – på 12 veckor

När Matilda bestämde sig för att byta karriär tänkte hon först göra det den traditionella vägen. Men när hon för andra gången kastat sig in i universitetslivet insåg hon snabbt att det fanns ett bättre sätt. Det blev istället 12 intensiva veckors studier i C#.NET på AW Academy. Idag jobbar Matilda som Business System Developer på Perrigo Nordic i Stockholm. Tack vare den pedagogiska modellen Accelerated Learning kunde hon ta sig dit hon ville på väldigt kort tid.

Konsultporträtt Matilda

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Mitt jobb är att utveckla och underhålla vårt interna PLM-system. PLM står för Product Lifecycle Management. Mina ”kunder” är de andra avdelningarna i företaget. Så en vanlig arbetsdag börjar med vad vi kallar en ”standup”, där jag och min närmaste kollega går igenom gårdagen, vad vi har planerat för dagen och om vi har några problem som behöver lösas. Sen brukar jag vanligtvis ha ett eller två möten om dagen med personer från andra avdelningar för att gå igenom förfrågningar om förändringar i systemet. Resten av min tid lägger jag på att utföra mina faktiska arbetsuppgifter, vilket kan röra sig om allt från att ändra färg på en knapp till att utveckla en helt ny funktion. En stor del av jobbet, vilket inte är särskilt vanligt när man programmerar, är affärsutvecklingsaspekten. Vi har möten med de olika avdelningarna där vi försöker förstå deras arbetsflöden och hur vi kan hjälpa till att digitalisera dem.

Hur kommer det sig att du hamnade just här?

Innan AW Academy pluggade jag faktiskt något helt annat. Jag har en gemensam examen i antropologi och internationell utveckling från University of Sussex i Storbritannien. Jag tog examen 2014 och arbetade sen för Läkare utan gränser, där jag jobbade med varumärkesevent på det svenska kontoret. Jag jobbade där i nästan fem år och det var helt fantastiskt. Men efter ett tag insåg jag att jag längtade efter att ha en hård kompetens. Jag var en generalist, och jag kände att även om hundra dörrar stod öppna för mig, så stod de bara på glänt. Jag var tvungen att kämpa ganska hårt för att kunna öppna dem. Jag kände att jag ville ha en tydligare professionell inriktning.

Valet föll på kodning av den enkla anledningen att jag alltid tänk att jag skulle tycka det var roligt. Jag har alltid gillat logik, problemlösning och språk. Jag hade planerat att gå den långa, traditionella vägen. Så jag sökte in till en femårig ingenjörsutbildning på KTH i Stockholm. Men eftersom jag redan hade två examina och 5 års arbetslivserfarenhet kändes det inte helt rätt att plugga i fem år till. Så när en vän till mig, som tidigare varit anställd på Academic Work, tipsade om AW Academy, kände jag att jag var tvungen att hoppa på den möjligheten. Jag tog examen i april 2020 och började jobba i maj.

Vad gillar du allra mest med ditt jobb?

Det är framför allt tillfredsställelsen i att lösa ett problem. Ibland tar det en timme innan jag hittar svaret. Andra gånger kan jag arbeta med ett problem i två månader. Du gör olika mockups, släpper olika testversioner, och ibland fungerar det bara inte. Så plötsligt en dag är det som att en glödlampa tänds, och du går in och ändrar koden - och allt fungerar felfritt. Det är så otroligt tillfredsställande.

Vilka hårda kompetenser krävs för att göra ditt jobb?

C# som är det .NET-språk vi använder. SQL för databaser och Git för versionshistorik för det du kodar. Vi använder också ett ramverk som kallas M Driven, så det är bra att kunna det. Och även Unified Modeling Language (UML), det vill säga ett objektorienterat generellt språk för modellering av alla typer av system.

Vilka mjuka kompetenser tror du är nödvändiga för att lyckas i ditt jobb?

Jag skulle säga time management, att kunna planera och prioritera bland arbetsuppgifter. Men även nyfikenhet och tålamod – något jag behöver jobba på. Jag älskar ju som sagt när man hittar lösningen på problemet. Men vägen fram till lösningen är inte min favoritdel av jobbet. Dessutom skulle jag säga att det är viktigt att ha en god kommunikationsförmåga, även om jag vet att vissa inte håller med om det. Jag tycker det hjälper väldigt mycket i samarbetet med andra. Det behöver inte vara överdrivet med kommunikation, men när man börjar jobba i ett team behöver man bestämma hur man vill arbeta tillsammans. Hur vill du få feedback? Hur vill jag bli tröstad eller peppad om jag inte tror på mig själv? Och så vidare.

Sist men inte minst skulle jag säga att det är bra att kunna konsten att kommunicera med andra avdelningar och i princip sälja dem en produkt. Ibland behöver man få dem att förstå att det du gör kan underlätta deras arbete.

Och slutligen, vilka råd har du till andra som funderar på att starta eller byta till en karriär inom programmering?

Ibland frågar personer om jag inte önskar att jag hade pluggat antropologi. Och mitt svar är: Absolut inte! Om jag var tvungen att göra om allt igen skulle jag inte ändra något. För om jag inte hade gjort den här resan skulle jag inte ha hamnat här. Så vad jag vill säga är: gör det som är bäst för dig.

Det är så många som går ett femårigt ingenjörsprogram eller liknande eftersom de tror att det är det enda sättet. Men du kan gå en ettårig eller tvåårig yrkesutbildning – eller till och med en tremånaders bootcamp – och ändå lyckas. Om du gillar att studera och leva universitetslivet så tycker jag att du ska göra det, men om du inte känner att det passar dig finns det andra sätt att få de här kunskaperna.