My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Nästa steg i karriären
I karriären

Redo för nästa steg i karriären – så flaggar du för chefen

Börjar du kunna dina arbetsuppgifter så bra att det känns som att du går på autopilot? Eller var det där jobbet som du hade trånat efter inte så roligt som du trodde? Det kan vara jobbigt att erkänna att du nog växt ur din befintliga roll och är redo för något nytt. Ska du berätta hur du känner för din chef eller är det att skjuta dig själv i foten?

Våga berätta

Du känner såklart din chef bäst, men i det långa loppet tjänar du oftast mer på att berätta hur du känner. Din chef kanske till och med redan har sina aningar, men väntar på att du ska säga det själv. Försök definiera vad det är du saknar i din nuvarande roll och om det finns arbetsuppgifter eller omständigheter som du tror skulle kunna komplettera din roll och få dig att trivas igen.

Nya möjligheter inom organisationen

Bara för att du börjar känna dig klar i den roll du har idag behöver det inte betyda att du är klar på det företag du är på. Kanske har organisationen förändrats sedan din rollbeskrivning skrevs och nya arbetsuppgifter uppstått – arbetsuppgifter du kanske kan ta dig an? Eller finns det andra roller på företaget som intresserar dig?

Vi byter jobb oftare

Känner du att företaget står och stampar, att arbetskulturen inte riktigt passar dig, eller att ledarskapet inte är vad du hade önskat – då är det nog snarare dags att se dig om efter en ny arbetsgivare.

För den lojale kan insikten om att det är dags för något nytt sitta långt inne. Men att stanna kvar på samma arbetsplats hela arbetslivet och få en guldklocka för trogen tjänst blir allt mer sällsynt. Dagens arbetsmarknad ser inte ut som den gjorde förut – vi byter jobb betydligt oftare idag. Du behöver med andra ord inte ha dåligt samvete gentemot din nuvarande arbetsgivare. De kommer, precis som du bör göra, acceptera att du känner dig klar på företaget. Det är inte något fel med det och ligger framförallt inte någon prestige i att vara kvar längre än vad som känns bra.

Lämna med stil

Om du berättar för din chef vad du tänker kring din situation, och dina tankar om framtiden, har hen möjlighet att utforska interna möjligheter och också förbereda sig för att du kan komma att gå vidare så småningom. Det är det mest schyssta du kan göra mot din chef.