I karriären

Redo för nästa steg i karriären – så flaggar du för chefen

Börjar du kunna dina arbetsuppgifter så bra att det känns som att du går på autopilot? Eller var det där jobbet som du hade trånat efter inte så roligt som du trodde? Det kan vara jobbigt att erkänna att du nog växt ur din befintliga roll och är redo för något nytt. Ska du berätta hur du känner för din chef eller är det att skjuta dig själv i foten?

Våga berätta

Du känner såklart din chef bäst, men i det långa loppet tjänar du oftast mer på att berätta hur du känner. Din chef kanske till och med redan har sina aningar, men väntar på att du ska komma med det själv. Försök definiera vad det är du saknar i din nuvarande roll och om det finns arbetsuppgifter eller omständigheter som du tror skulle kunna komplettera din roll och få dig att trivas igen.

Nya möjligheter inom organisationen

Bara för att du börjar känna dig klar i den roll du har idag behöver det inte betyda att du är klar på det företag du är på. Kanske har organisationen förändrats sedan din rollbeskrivning skrevs och nya arbetsuppgifter uppstått – arbetsuppgifter du kanske kan ta dig an? Eller är det så att helt nya roller har eller kommer växa fram?

Fråga dig själv: Är det kulturen på företaget som får dig att vilja stanna? Det är i så fall ett gott tecken! Det betyder att du kanske växt ur din roll, men faktiskt vill åt samma håll som din arbetsgivare. Din chef bör värdesätta det och i den mån det går försöka tillmötesgå dina önskemål.

Vi byter jobb oftare

Känner du att din framtid på din nuvarande arbetsplats nog ändå börjar lida mot sitt slut? Det är inte konstigt! Vad du än gör – jämför dig inte med din mamma, pappa, mor- eller farföräldrar. Både de och du vet att dagens arbetsmarknad inte ser ut som den gjorde förut. Du kommer med stor sannolikhet inte stanna på en och samma arbetsplats tills du får en guldklocka, även om någon annan i släkten gjorde det. Du behöver inte oroa dig över att rekryterare tycker det ser dåligt ut att du ”bara” var hos din förra arbetsgivare under en viss tid, även om det självklart finns gränser på hur ofta man bör byta jobb. Att allt för frekvent byta jobb kan sända ut fel signaler, men det ska mycket till för att det ska anses som något negativt på dagens arbetsmarknad. Tänk på hur många det är som jobbar som konsulter och egenföretagare, det blir allt vanligare med kortare uppdrag.

Hur som haver är det bäst att acceptera att du börjar känna dig klar. Det är inte något fel med det och ligger framförallt inte någon prestige i att vara kvar längre än vad som känns bra.

Lämna med stil

Om du berättar för din chef vad du tänker kring din situation har hen möjlighet att förbereda sig för att du eventuellt kommer att gå vidare så småningom. Det är det mest schyssta du kan göra mot din chef och det kommer gynna dig vid referenstagning. Om du har tur kanske din chef till och med har ett kontaktnät som du kan få tillgång till när du letar dig vidare?

Hur säger jag upp mig?

Så säger du upp dig på bästa sätt
Tipsa en vän!