I karriären

Expertens bästa tips – så hanterar du vardagsstressen

Stress är en naturlig del av vår vardag, men den behöver inte nödvändigtvis vara negativ. Goda vanor och strategier för att hantera stress kan göra livet både enklare och hälsosammare. Ta del av experten Giorgio Grossis bästa tips!

Stress är lika naturligt som oundvikligt och någonting vi levt med i miljontals år. Även om många ser stress som någonting negativt, är det faktiskt en normal reaktion som är avgörande för vår överlevnad.

En positiv aspekt är att stressreaktioner gör det enklare att anpassa sig till nya situationer – du blir alert, motiverad och redo att undvika fara. När du befinner dig i en ny situation och lär känna nya människor, exempelvis när du börjar ett nytt jobb, blir du mer medveten om allt som händer runt omkring dig.

Stress kan dock bli ett problem om du inte kopplar av då och då. Därför bad vi Giorgio Grossi, beteendevetare, psykoterapeut och docent i medicinsk psykologi på Stressmottagningen i Stockholm, att dela med sig av sina bästa tips för att hantera vardagsstressen.

1. Sömnen

– Många har svårt att släppa saker som hänt under dagen och det blir därför svårt att somna på kvällen, säger Giorgio.

– Då är det viktigt att ha goda vanor. Skapa en tydlig gräns mellan arbete och fritid – när du är klar med din arbetsdag bör du inte fortsätta jobba på kvällen om du verkligen inte måste. Arbetar du vanliga kontorstider ska du inte läsa jobbmail eller meddelanden efter jobbet, säger han.

Genom att skifta fokus från arbete till fritid och det du tycker om att göra när du är ledig, sänker du stressnivåerna och det blir lättare att somna.

– Det är bra att skapa den här typen av strukturer i vardagen även om du måste anpassa dem efter hur just ditt liv ser ut, tillägger Giorgio.

2. Kosten

Giorgio anser att det är viktigt att låta måltiderna ta sin tid – njut av maten istället för att äta framför datorn eller när du är på språng. Han har faktiskt ett särskilt uttryck för det – “reclaim the meals!”.

– När det är lunchdags bör du lägga bort mobilen och fokusera på att äta lunch. Prata inte om jobbet utan försök att vara i stunden och fokusera på maten. Vad äter jag? Njuter jag av maten? Smakar det gott?

Detsamma gäller varje måltid under dagen: ta dig tid att äta och fokusera på det du gör. Då får du en naturlig paus och fyller på dina fysiska och mentala energireserver.

3. Motion och träning

Motion och träning är ett bra sätt att föra bort tankarna från jobbet och fokusera på någonting helt annat – det är väldigt svårt att tänka på jobbfrågor när du spelar tennis eller jagar en fotboll.

Men träning behöver givetvis inte handla om tävling eller lagsport. Det fungerar lika bra att springa en runda i skogen eller simma längder i närmaste simbassäng. På sitt sätt är träning en form av stress, men den är väldigt positiv – du pressar både kropp och sinne när du försöker uppnå fysiska och mentala mål. Och desto mer du gör det, desto bättre blir du. Alla som någonsin har sprungit ett tävlingslopp eller vunnit en match vet att den endorfinkicken är den perfekta lösningen mot vardagsstressen!

4. Arbetsrelaterad stress

Alla påverkas av stress på jobbet. Det kan handla om ett projekt som inte går enligt plan, en tajt deadline eller en konflikt som inte verkar ha en lösning. Oavsett vad det gäller är Giorgios tips att du inte ska ta dig an situationerna på egen hand.

– Om du känner att det börjar bli för mycket bör du prata med din chef och säga som det är, utan att vara rädd för negativa följder. Din chef är faktiskt juridiskt skyldig att ta hand om såväl din fysiska som psykiska hälsa och den psykosociala arbetsmiljön, säger han och tillägger:

– Du ska alltid försöka fokusera på en sak i taget, ta pauser under dagen och hålla isär arbetsliv och privatliv.

Som konsult på Academic Work kan du alltid kontakta din konsultchef om du har problem som påverkar din fysiska eller psykiska hälsa eller din förmåga att göra ditt jobb.

5. Ta en teknikpaus

Ibland myntas det där perfekta uttrycket som beskriver någonting vi alla gör. Precis så är det med det engelska ordet "doomscrolling", som innebär att du överkonsumerar negativa nyheter på sociala medier. Det är såklart viktigt att vara uppdaterad om vad som händer i världen, men doomscrolling kan på sikt leda till en känsla av hjälplöshet som är svår att undvika. För Giorgio är lösningen enkel – gör allting med måtta.

– Om du verkligen, med handen på hjärtat, upplever att sociala medier ger ditt liv mening är det såklart bra. Men försök se det som en guldkant på tillvaron. Bestäm när du ska surfa och hur länge. Håll sedan planen och när tiden är ute lägger du ner telefonen och gör någonting annat.

– Hjärnan vilar inte när du scrollar igenom sociala medier. Försök därför vara medveten om nervösa vanor, som när du plockar upp mobilen för att fördriva tiden eller när du inte kan lägga den ifrån dig. Ibland blir det som en verklighetsflykt att titta igenom flödet – i dessa fall behöver du inte sluta helt, utan snarare bli medveten om vanan och vara mer disciplinerad.

I slutändan handlar förmågan att hantera stress ofta om hur du vilar och återhämtar dig, säger Giorgio.

– Ett bra sätt är att växla mellan det mentala och fysiska. Om ditt jobb kräver din mentala uppmärksamhet kan du bryta av med fysisk träning, som att ta en promenad, och tvärtom. Lägg in dessa pauser i din arbetsdag – vila och återhämtning är viktigt, både på ett mentalt och känslomässigt plan.

Tipsa en vän!