My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
tips för en bra arbetsmiljö
I karriären

Do’s & don'ts för en bättre arbetsmiljö

En positiv arbetsmiljö är viktig för att du ska hålla dig motiverad och samtidigt ha roligt på jobbet. Men hur bidrar du till att skapa en miljö där både du och dina kollegor trivs? Vi samlade de tre experterna Matilda Lindqvist, Johanna Noreila och Sofia Norberg, som delar sina bästa tips om hur du som medarbetare kan förbättra din arbetsmiljö.

Do’s

1. Lär känna dina kollegor

Sofias främsta tips för att skapa en positiv arbetsmiljö är att vara öppen, lära känna dina kollegor och låta dem lära känna dig.

– Om du kan arbeta och samtidigt umgås blir jobbet mycket roligare. Det skapar också bättre kommunikation och förståelse för varandras likheter och skillnader!

tips för en bra arbetsmiljö

2. Be om feedback

Du kan skapa en feedbackkultur på jobbet genom att be dina medarbetare om input, förklarar Sofia. Det gör det enklare för dig att ta reda på vad du gör bra och vad du behöver utveckla – utan missförstånd. Matilda menar att det även är viktigt att lyssna på andras åsikter och försöka anpassa sig så gott det går eller på det sätt du känner dig bekväm med.

– Gladare kollegor leder oftast till en bättre och trevligare arbetsmiljö.

3. Dela energi – på ditt sätt

Det finns många sätt du kan sprida energi till dina kollegor. Du behöver inte vara den pratsamma, extroverta typen: du kan gå din egen väg.

– Det är viktigt att du är tydlig med det från början, både med nya och gamla kollegor, säger Sofia.

Johanna håller med och berättar om en kollega i sitt team som sprider energi genom att vara lugn och förstående. Om du känner dig tvingad att vara social, föreslår Matilda att du pratar med dina kollegor.

– Var inte rädd att berätta för dem om du är blyg eller inte känner för att prata – på så sätt får du lugn och ro och dina medarbetare tror inte att de har gjort något fel.

Don'ts

1. Reflektera inte bara över andra

Fokusera inte enbart över vad dina medarbetare kan förbättra – fundera även på hur ditt beteende påverkar andra. Enligt Johanna är en bra fråga att ställa sig själv: vad tar jag med mig när jag går in i ett rum? Ett leende och ett hej räcka långt!

tips för en bra arbetsmiljö

2. Våga säga vad du tycker

Är det någonting som stör dig? Du är inte jobbig bara för att du säger vad du tycker och tänker, tvärtom. Om du har en bra idé om hur ni kan göra arbetsplatsen bättre – var inte rädd för att dela med dig till den person som kan förverkliga det. Genom att dela din åsikt eller uppfattning möjliggör du för ledningen eller dina kollegor att göra saker annorlunda.

– Det är viktigt att du uttrycker dina idéer och behov till någon som kan hjälpa dig, menar Matilda.

För dig som inte känner dig bekväm med att tala om ett problem har hon några råd:

– Få frågan att verka obetydlig, som om det inte är en så stor sak att säga vad du tycker. Påminn dig själv om att du delar med dig av din personliga upplevelse av en situation.

tips för en bra arbetsmiljö

3. Spela inte musik utan att fråga

Alla tre är överens om att musik är ett måste på kontoret, och de föredrar låg bakgrundsmusik medan de arbetar. Det kan också vara härligt att spela lite mer peppig musik ibland, särskilt på eftermiddagen när man är trött och vill hålla sig vaken. Men glöm inte att först fråga dina kollegor om de också vill höra den typen av musik.

– Om någon inte vill lyssna på din musik kan du alltid koppla in dina hörlurar, rekommenderar Sofia.

Öppen dialog på kontoret – ja eller nej?

Att ha en öppen dialog där du kan knacka din kollega på axeln när du har en fråga är viktigt för lärandet och för att skapa en utvecklande miljö på jobbet, menar Sofia. Matilda håller med och anser att det är viktigt att kunna prata om både privata och arbetsrelaterade saker.

– Men det är samtidigt viktigt att visa respekt och lyssna när någon säger att den inte har tid. Om du har en fråga eller vill prata med en kollega är ett gott råd att uppskatta hur lång tid det tar. Är det bara en snabb fråga eller kan ni ta det över en kaffe? Det möjliggör för personen att bättre planera sin tid.

Johanna anser att vissa riktlinjer bör finnas på plats. Du ska inte behöva lämna rummet för att sitta ostört. En idé är att ha en lapp vid din arbetsstation där det framgår om du har tid att prata eller inte.

– Nu när de flesta har återvänt till jobbet efter att ha arbetat hemifrån bör de känna sig välkomna snarare än överväldigade av alla olika ljud och frågor. Men det är också viktigt att ha en gemenskap, vilket du inte får hemma. Därför bör fokus ligga på stora gemensamma rum och utrymmen där du kan samlas med teamet, förklarar Johanna.

Företaget och ledningen har naturligtvis det största ansvaret för att skapa en bra grund för en god arbetsmiljö. Men det är också ditt ansvar som anställd. Arbetsplatskulturen formas varje dag av medarbetarnas handlingar. Vi hoppas du har fått några användbara tips på hur du kan förbättra din arbetsmiljö!

Newsletter_1._Get_to_know_your_colleagues.png

Läs också: 5 tips – så bidrar du till en inkluderande arbetsmiljö

Till artikeln