My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Wilhelm Perdahl
I karriären

Från kundtjänstmedarbetare till utvecklingschef på 2 år

Wilhelm Perdahl jobbade som kundtjänstmedarbetare på en storbank när han insåg att det inte var där han ville vara. Han valde att säga upp sig utan en egentlig plan på vad han skulle göra därnäst. Trots en ekonomexamen i ryggen landade valet på att läsa en kurs inom digital teknik. Det blev startskottet för en ny karriär inom IT.

Jag hade känt ganska länge att jag inte riktigt trivdes med mitt jobb, framförallt för att jag inte utvecklades på den nivån jag hade önskat. Men jag sköt bara problemet på framtiden, berättar Wilhelm.

Till slut insåg Wilhelm att det krävdes att han sa upp sig för att han skulle få tid att fundera över vad han faktiskt ville göra. Inte långt därefter beslutade han sig för att börja läsa en kurs i digital teknik på Luleå Tekniska Universitet.

"I samma veva som jag började kursen ringde en vän till mig och berättade om ett företag som erbjöd en snabb väg in i IT-branschen. Så jag valde mellan att fortsätta läsa ytterligare något år på universitetet eller att försöka komma in på den här 12 veckors utbildningen och få jobb direkt."

Utbildningsföretaget som Wilhelm hade fått nys om var Academic Work Academy, ett systerbolag till Academic Work. Han gjorde antagningstesterna och kom in på Javaprogrammet, och 12 veckor senare var han en utexaminerad junior IT-konsult.

"Det är verkligen bland det roligaste jag gjort. Väldigt utmanande och högt tempo, men alla som gick programmet var väldigt drivna och vi tog oss igenom det tillsammans."

Direkt efter utbildningen fick han jobb som junior utvecklare på Abalon (idag Extenda Retail) tillsammans med en annan Academy-alumn som gick utbildningen med Wilhelm.

Jag har alltid varit väldigt strukturerad och ordningsam så redan efter ett par månader fick jag erbjudande om att bli SCRUM Master i ett projekt, och ansvarade för att coacha teamet och se till så att arbetet rullade på smidigt och enligt plan.

I samma veva började Wilhelm fundera över hur arbetsprocessen kring utvecklingen skulle kunna organiseras för att flyta på så bra som möjligt, och han började kolla på olika systemlösningar för detta. Han fastnade för molntjänsten Google Cloud och läste en kompletterande utbildning för att bli certifierad Google Cloud-arkitekt. Efter ungefär 1,5 år på Abalon (idag Extenda Retail) gick den dåvarande utvecklingschefen vidare till nya utmaningar och Wilhelm fick frågan om att bli utvecklingschef.

"Jag svarade att jag var tvungen att sova på saken, men väldigt snabbt kändes det helt rätt, berättar Wilhelm."

Så när den dåvarande utvecklingschefen gick vidare tillträdde Wilhelm. Han gick därmed från att ägna större delen av sin tid åt IT-utveckling, till att också börja utveckla och engagera företagets medarbetare.

Jag har alltid haft siktet inställt på att bli ledare, så att bli utvecklingschef var en milstolpe i karriären.

Idag jobbar Wilhelm som produktutvecklingschef på Extenda Retail som 2018 köpte upp Abalon. Hans personalansvar har växt ytterligare, samtidigt som han fortsatt jobbar med att utveckla Google Cloud-arkitekturen. När vi frågar Wilhelm om hans mål och tankar inför framtiden kommer svaret snabbt:

"Jag vill fortsätta växa och utvecklas i mitt ledarskap. Jag brinner för strategi- & visionsarbete och att inspirera, engagera och utveckla människor."

Läs också: Så hittar du din passion!

Wilhelms råd till dig som funderar på att byta jobb eller karriär, men inte tagit steget:

1: Skjut inte upp det på framtiden! Om du inte känner arbetsglädje och inte utvecklas på ditt nuvarande jobb – ta tag i det idag, inte imorgon.

2: Ha tillit till din chef och prata med denne om hur du känner och tänker. Kanske går det att förbättra situationen på plats, eller hitta en ny karriärväg hos din nuvarande arbetsgivare.

AW_image55_1200x600.jpg

Vill du också byta karriär på 12 veckor?

Läs mer om Academic Work Academy