My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
tips för att bygga ett professionellt nätverk
I karriären

5 tips för att bygga ett professionellt nätverk

Att bygga ett professionellt nätverk hjälper dig bygga din karriär. Det är ett viktigt verktyg och kontakterna du knyter idag kan öppna upp för nya möjligheter imorgon. Men hur får du ut mesta möjliga av ditt nätverkande? Ta del av våra 5 tips och kom igång redan idag.

1. Nätverkande – en ömsesidig relation

Ofta vill vi komma i kontakt med andra för att söka inspiration, vägledning eller nya möjligheter. Men att nätverka handlar inte bara om egen vinning – det handlar lika mycket om att ge. Den ömsesidiga relationen är med andra ord avgörande för din framgång. Har du värdefull erfarenhet från ett projekt du arbetat med eller spännande kontakter från universitetet? Fundera över vad just du har att erbjuda som är värdefullt för mottagaren.

Som ung är det förstås lätt att tro att du inte har så mycket att erbjuda. Det stämmer inte alls! Att se saker från ett nytt och fräscht perspektiv uppskattas ofta hos en arbetsgivare. Och vem har ett bättre perspektiv än någon som ser företaget med nya ögon?

Tips: Var generös – det finns ingen anledning att hålla dina insikter för dig själv. Varför inte dela dessa i ett inlägg på LinkedIn eller som ett blogginlägg?

2. Var selektiv – men inte restriktiv

Genom att skicka ut och acceptera så många inbjudningar som möjligt bygger du snabbt upp ditt nätverk. Visst kan du skicka en förfrågan till alla du kommer att tänka på – vem vill inte ha Bill Gates som kontakt på LinkedIn? Men är det verkligen effektivt? Ju fler kontakter, desto svårare att hantera ditt nätverk.

Fundera istället över vem du ska kontakta. Hur kan den här personen hjälpa dig? Vad har du att erbjuda hen? Interagera med personer som delar samma intressen och som hjälper dig växa och utvecklas. Var selektiv, men inte restriktiv, när du knyter dina kontakter – på så sätt skapar du mer värdefulla och givande relationer.

3. Nätverkande sker även offline

Se dig omkring! I en tid då allting sker online glömmer vi ofta bort våra "verkliga” nätverk. Grannar, familjemedlemmar, personer du spelade tennis med eller som gick i din gymnasieklass. De är också en del av ditt nätverk, och är i sin tur kopplade till andra intressanta kontakter.

En person i din idrottsklubb eller förening kan vara minst lika värdefull som någon du träffade under ett konsultuppdrag eller på en mässa. Hur många av oss hittade inte praktik genom en vän till våra föräldrar eller via en släkting? Kanske är det just den personen som hjälper dig ta nästa kliv i karriären?

Tips: Gör en lista över några personer du känner och skriv ner var de arbetar. Utifrån den kan du snabbt kartlägga var era intressen överlappar och hur potentiella nätverksmöjligheter kan uppstå.

4. Var lyhörd

Det är svårt att föreställa sig att vi en gång i tiden kunde gå från kontoret en fredag eftermiddag och inte vara anträffbara igen förrän måndag morgon. Så är det inte idag. Även om en person i ditt nätverk inte förväntar sig omedelbart svar på ett sms mitt i natten, vill de flesta ha snabb återkoppling.

Vilken typ av frågor du får kan variera. Någon kanske hör av sig om ett samarbete, medan en annan är intresserad av ett projekt du arbetar med. Oavsett vad är ett snabbt svar oftast möjligt, och nästan alltid det bästa alternativet. Även ett kort svar såsom "tyvärr, jag kan inte hjälpa dig” eller “jag återkommer senare” är uppskattat. Ingen vill vänta för länge.

5. Dela med dig av din tid och dina kontakter

De flesta av oss uppskattar en person som är generös med sin tid och sina kontakter. Självklart är det bra att vara försiktig när du delar med dig av dina kontakter till andra. Vissa vill bara ha tillgång till din adressbok och om du rekommenderar en person som visar sig vara ett dåligt val kan det påverka ditt anseende. Men att, med gott omdöme, hjälpa någon idag kommer generera goodwill i din framtida karriär. Och det är då du vet att ditt nätverkande verkligen fungerar!