Vi har just nu problem med vår telefonväxel. Vill du komma i kontakt med oss är du välkommen att använda chatten här på vår webb eller maila oss på info@academicwork.se så hjälper vi dig så snabbt vi kan.
vad gör en account manager
I karriären

Vad gör en Account Manager?

Vad är din superkraft? Är du bra på att förhandla? Gillar du att tävla? Account Manager, Key Account Manager, försäljningsansvarig eller säljare – kärt barn har många namn. Säljare är en roll som finns på de flesta företag, kanske är det till och med den viktigaste positionen för många företag. En säljares ansvarsområden består nämligen till stor del av att bidra till ökad försäljning och därmed öka företagets tillväxt. Läs mer om vad det innebär att jobba som säljare, Account Manager, som vi på Academic Work säger.

Vilka arbetsuppgifter kan du förvänta dig som Account Manager?

Som säljare har du ofta resultatansvar och arbetar därmed mycket med målsättning och måluppföljning. Arbetet handlar i stort om att skapa relationer med nya kunder och stärka banden med befintliga. Vi listar 5 arbetsuppgifter som vanligtvis ingår i rollen som säljare:

 • Prospektering
  Sökandet efter nya kundkontakter både bland kunder du redan bearbetar, men också mot nya potentiella bolag som inte handlat eller tagit hjälp av er tidigare.
 • Mötesbokning
  Ringa/besöka kund och boka in framtida möten.
 • Säljmötet
  Under mötet hos kund sker införsäljningen av tjänsterna och produkterna. Syftet med ett säljmöte kan vara att bygga en relation, göra en behovsanalys eller bara lämna ett avtryck.
 • Omvärldsbevakning
  Ta en strategisk roll och se över framtida behov hos kund.
 • Implementera affären
  Genom att involvera affären i den interna organisationen får du förutsättningar för att projektet ska lyckas.

Vilka egenskaper behöver du som säljare?

Driv, social kompetens, empati och nyfikenhet är några exempel på egenskaper som både Klas Holmqvist och Erik Berthagen, beskriver som viktiga för att du ska trivas i rollen. Erik och Klas arbetar båda som Account Managers på Academic Work och är överens om att de flesta människor kan ha säljtalang. Klas tror att du har en fördel om du gillar att träffa människor och känner dig relativt trygg i dig själv. Han brukar säga att mentaliteten ”varje dag är en ny dag” för en säljare innebär ”varje samtal är ett nytt samtal”. Att jobba inom försäljning passar med andra ord dig som är ambitiös, gillar utmaningar – och inte minst vill se tydliga resultat.

Vill du bli Account Manager på Academic Work?

Vad behöver du för utbildning som säljare?

Våra Account Managers på Academic Work har väldigt olika bakgrunder – vi har alltifrån flygvärdinnor till hockeyspelare. Utbildning och tidigare erfarenhet är mindre avgörande, personlighet och potential värderas betydligt högre. Däremot skadar det förstås inte att ha en akademisk examen i bagaget. Klas tror att det kan vara fördelaktigt att ha läst ekonomi. Erik adderar någon typ av ledarskapsutbildning till meritlistan.

Vilka möjligheter finns inom försäljning i framtiden?

Om du drömmer om att ta dig vidare till en annan säljroll eller utöka ditt ansvarsområde och bli till exempel Sälj- eller teamchef kan din utbildning vara avgörande. På Academic Work går du som Account Manager vårt kompetensutvecklingprogram Career steps för att både utvecklas i din roll, på företaget och som person. I programmet kopplas prestation, ansvar, träning och förmåner samman för att ta dig till nästa karriärsteg. Det ger dig möjlighet till att klättra i organisationen.

Lycka till i framtiden!

Fakta om Account Manager

Vilken lön har en säljare?
Lönen för en företagssäljare är 26 700 kronor i snitt i ålderskategorin 18-24 år enligt siffror från Statistiska Centralbyrån.

Efterfrågan - hur många jobb finns det?
Enligt Arbetsförmedlingen råder liten konkurrens de närmaste 5 åren.

Vilka yrkestitlar finns det inom försäljning?
Account Manager, säljare, företagssäljare, Key Account Manager, försäljningsansvarig är några exempel.

Vi som var med i intervjun

vad gör en account manager
Klas Holmqvist, Account Manager

Academic Work

vad gör en account manager
Erik Berthagen, Account Manager

Academic Work