My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
vardagsmotion
I karriären

Så får du in mer motion på jobbet och i vardagen

Vill du bli mer kreativ, ha mer energi och hantera vardagen bättre? Svaret är regelbunden rörelse och motion. Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till succéboken Hjärnstark, betonar i sitt sommarprat hur fysisk aktivitet tre gånger i veckan (á 45 min) medför att minnet stärks, kreativiteten ökar, stresståligheten förbättras, måendet blir bättre, sjukdomar färre och livstiden längre. Nedan är några enkla tips på hur du får in mer fysisk aktivitet i din vardag.

Motion som transportmedel

Varför trängas i kollektivtrafiken eller i bilköer om du kan promenera, löpa eller cykla till jobbet? Slå två flugor i en smäll och få in träningen i samband med transporten. Det är dessutom ett bidrag till ett bättre klimat! Har du långt till jobbet kan du hoppa av några stationer tidigare och gå eller springa resten av biten till jobbet. Behöver du bilen i tjänsten? Lämna bilen på jobbet två gånger i veckan och gå, cykla eller spring hem i stället. Ta då med dig träningskläder på morgonen, lämna arbetskläderna på jobbet och ta med dig värdesakerna i ett sportband, så tar du hem kläderna dagen därpå. Easy peasy!

Hitta motivationen – anmäl dig till ett lopp

Att anmäla dig till ett motionslopp kan motivera till att såväl börja som fortsätta motionera regelbundet. Då har du dessutom ett väldigt specifikt mål. Det gör det lättare att ta ett steg mot en mer hälsosam livsstil både innan och efter loppet genomförts.

Tips! Anmäl dig tillsammans med någon du tycker om – ni kan peppa och motivera varandra både inför och under loppet!

Ta dig tid till motion och rörelse

Prioritera din hälsa! Schemalägg tid för fysisk aktivitet i kalendern, precis som du gör med viktiga möten. Då signalerar du både för dig själv och din omgivning att du prioriterar din motion. Sannolikheten att det blir av ökar med andra ord.

Att dra ner på skärmtiden är ett annat sätt att frigöra tid för träning. Skippa tv-serierna några dagar i veckan och sluta upp med scrollandet i brist på annat, ägna tiden till att röra på dig istället.

Tips! Använd funktionen för skärmtid i din telefon och sätt begränsningar för dig själv eller kanske till och med hela familjen.

Utforska vilka hälsoförmåner ni har på jobbet

Många arbetsgivare erbjuder friskvårdsbidrag, men vilka hälsoförmåner har du utöver det? Finns det hälsoaktiviteter du kan gå på? Har du friskvårdstimme? Om medel inte finns, spring eller promenera tillsammans med kollegorna en gång i veckan eller sätt ihop egna pass. Hos oss på Academic Work har våra medarbetare tagit initiativ till att motionera tillsammans några gånger i veckan för att öka motivationen, skapa gemenskap mellan avdelningar och säkerställa att motionen verkligen blir av. Ett lyckat initiativ tycker vi – både som arbetsgivare och kollegor!

Psst! Kan du inte heller få nog av Anders Hansen? Lyssna på Sommar i P1: Anders Hansen där han beskriver hur motion stärker hjärnan, gör dig stresstålig och intelligent.

academic work motion

Academic Works syn på hälsa och välmående

Vi på Academic Work tror att hälsa och välmående skapar engagemang och glädje. Vi vill inte bara att våra medarbetare ska må bra, vi vill uppmuntra våra medarbetare till en hälsosam livsstil. Utöver möjlighet till friskvårdstid erbjuder vi även våra heltidsanställda friskvårdsbidrag, samt rabatterade priser på ett flertal hälsofrämjande aktiviteter. På våra kontor runt om i landet har därtill interna medarbetare tagit initiativ till en rad gemensamma aktiviteter, såsom exempelvis innebandy, thaiboxning, yoga, fotboll, tennis, löpning och cirkelträning.