2020 har präglats av digitalisering och distansarbete, och det har blivit än mer tydligt att företag måste bli bättre på att försvara sig mot en allt bredare uppsättning hot.
IT-säkerhetsföretaget Trustwave, i samarbete med Oserman Research, har undersökt hur den här typen av brott har utvecklats under pandemin och vilken beredskap företag har för att hantera dessa. I deras rapport från oktober 2020 nämns följande:
- Distansarbete och att vara uppkopplad på nya platser har resulterat i
större säkerhetsutmaningar för företag.
- I en strävan att snabba på adoption av molntjänster har
säkerhetsaspekterna hamnat ytterligare på efterkälken.
- AI och maskininlärning har minskat möjligheterna att upptäcka
cyberbrott, och har snarare bidragit till utvecklingen av ett
kriminellt ekosystem.
- Risken för attacker (och attackytorna) ökar i takt med utvecklingen
av smart teknik, såsom Internet of Things, smarta byggnader och
självstyrande bilar.
- Det finns ett ökat kunskapsgap och svårigheter att hitta kompetens
inom Cyber Security.
I Sverige släppte IT&Telekomföretagen nyligen sin rapport om kompetensbristen i techsektorn. Där framgår att cybersäkerhet är ett av de områden där efterfrågan förväntas växa mest fram till 2024. De bedömer att det finns en brist på ca 900 experter inom området på fyra års sikt.
Med andra ord är behovet stort av att hitta, utbilda och anställa rätt typ av Cyber Security-kompetens. Detta, samtidigt som det finns ett akut behov för företag att uppdatera sina strategier inom området.
Eugene Kaspersky, grundare av IT-säkerhetsföretaget Kaspersky Labs, sammanfattar det väl i ett inlägg i Computer Swedens opinionsdel: ”Nyckeln till morgondagens cybersäkerhet stavas inte teknik – utan utbildning”.
Hur kan vi fylla kompetensgapet?
De flesta experter inom industrin är överens om att vi behöver titta på problemet från ett helhetsperspektiv. Efterfrågan på kompetens kan enbart lösas genom långsiktiga strategiska insatser, såsom olika typer av inlärningsinitiativ, ökad kompetensutveckling och en större talangpool.
Martin Persson, Business Area Manager IT på Academic Work Sverige, förklarar:
"En utmaning med just cybersäkerhetsområdet är att det spänner över en
väldig bredd: verksamheten, processer, lagar och regler, såväl som
det tekniska området innefattandes hela systemutvecklingscykeln, drift
och infrastruktur. Flertalet av dessa områden är dessutom
under en stark förändringspress i och med industrialiseringen av IT."
– Vi behöver lägga i en högre växel för att hjälpa myndigheter, verksamheter och hela samhället att driva digitaliseringen framåt, utan onödiga och potentiellt kostsamma risker. Det behövs ett ökat inflöde av bred grundkompetens inom området. Det gensvar vi har fått från våra kunder i detta initiativ signalerar tydligt att vi har hittat en sweet-spot på marknaden, menar Martin Persson.
Vi hjälper dig ta nästa steg i karriären!
Sök bland 860 lediga jobb