My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
kvinnor inom it och tech

Var med och forma framtiden!

IT och tech är en framtidsbransch där otroligt mycket händer. Den formar vårt samhälle och erbjuder en stor variation av spännande och utvecklande yrken. När framtidens lösningar skapas är det viktigt med det kvinnliga perspektivet, varför Academic Work vill bidra till att fler kvinnor tar klivet in i branschen.

Lediga jobb
kvinnor inom it och tech

Kvinnor behövs inom IT och tech

Att du, som kvinna, har mycket att tillföra visar inte minst historien. Det finns gott om kvinnliga innovatörer vars uppfinningar än idag påverkar vår vardag i allra högsta grad. Visste du till exempel att Hollywoodstjärnan Hedy Lamarr 1942 tog patent på sin uppfinning som lade grunden till dagens trådlösa nätverk? Eller att det är tack vare ranchägaren Mary Anderson som du kan se ut genom bilens vindruta när det regnar? Hon uppfann nämligen vindrutetorkaren efter en snöig spårvagnsresa 1903.

kvinnor inom it och tech

Digitaliseringen ställer nya krav

Trots att IT- och techbranschen erbjuder många intressanta möjligheter, visar statistik att det främst är män som söker sig dit. Fler kvinnor behövs och det är viktigare än någonsin när samhället digitaliseras och nya innovationer utvecklas i hög fart. Bristen på mångfald kan annars leda till att vi utvecklar lösningar som inte fungerar för alla. Ett exempel är AI-området där program för ansiktsigenkänning kan ha svårare att känna igen kvinnor än män. AI lär sig nämligen genom att behandla stora mängder data. Data som kan innehålla olika typer av fördomar, vilket kan leda till utvecklandet av system som gynnar vissa personer mer än andra.

Fördomar står i vägen

För att framtidens lösningar ska fungera för alla behövs fler kvinnor inom IT och tech. Vad är då skälet till att inte fler söker sig dit? Fördomar kan vara en orsak. Det visar en studie av Insight Intelligence från 2022, som anger att det största skälet till att kvinnor väljer bort jobb inom IT och tech är att de inte tycker att branschen passar deras personlighet (73%). När de istället får frågan om de kan tänka sig ett yrke i IT-branschen så är svaren mycket mer positiva. Hela 75% anger att de kan tänka sig någon av yrkesrollerna.

Resultatet från studien är kanske inte så förvånande, då det finns en nästan oändlig variation av yrken som kan spänna över allt från programmering till design och kommunikation. Oftast handlar det om kreativa samarbeten där man på olika sätt skapar lösningar för framtiden. Då behövs både kvinnor och män.

Vi vill att fler kvinnor får upp ögonen för de många spännande jobbmöjligheter som finns inom området. Därför lyfter vi fram kvinnliga förebilder som själva får berätta om sina erfarenheter från branschen.

Låt dig inspireras av kvinnliga förebilder

Är du nyfiken på hur det är att arbeta inom IT och tech? Läs om tre kvinnor som alla tagit steget in i branschen via vårt utbildningskoncept Academic Work Academy.

12 veckors snabbutbildning

Är du redo att utbilda dig till ett yrke inom detta spännande område? Vi kan erbjuda snabba karriärskiften via vår Academy. Med metoden Accelerated Learning som grund, erbjuder vi kvalitativa 12-veckors utbildningar som leder till garanterat jobb. Sedan starten 2015 har vi hjälpt över 3 000 karriärbytare ta steget in i IT- och techbranschen.

Vi hjälper dig ta nästa steg i karriären

Academic Work har många års erfarenhet av att hjälpa young professionals - studenter och akademiker i början av karriären, som är en mycket viktig tid i livet. Sedan över 20 år tillbaka har vi förmedlat inte mindre än 160 000 jobb, där vi haft ett starkt fokus på IT och tech. Som en stor arbetsgivare för young professionals har vi dessutom en viktig roll att fylla när det gäller att inspirera och hjälpa fler kvinnor att söka sig till IT- och techbranschen. Vi har ett stort karriärsnätverk och samarbetar med många intressanta företag i branschen.

Studerar eller arbetar du inom IT och tech? Som din karriärpartner kan vi hjälpa dig att ta nästa steg i karriären.

På gång:

Under det närmaste året kommer vi genomföra en mängd events och aktiviteter för att inspirera fler kvinnor att fullfölja sina studier och ta ett första jobb inom området. Vi kommer även att berätta om möjligheterna med att göra ett karriärsbyte för att ta steget in i branschen.