Vår resa

1998 var året då Petter och Markoolio slog igenom, datorspel blev årets julklapp, Fucking Åmål hade biopremiär – och Academic Work grundades. Två decennier har passerat och mycket har hänt. Vi på Academic Work har hunnit hjälpa över 150 000 young professionals till jobb och på samma gång försett arbetsgivare med lika många nya kollegor. På den här sidan tar vi med dig på vår resa fram till idag.

Kontakt för företag

90-talet, när allt började

Academic Work grundades 1998 av tre studenter och nära vänner med idén att föra samman sina studiekompisar med arbetsgivare på jakt efter deltidspersonal. Från varsin studieort och med varsin telefonkatalog framför sig började de tre studenterna ringa runt i jakt på kunder. På bokstäverna AR fick de napp – Aros Billackering i Uppsala behövde en hemsida, och så var affärerna igång…

00-talet

År 2000 flyttade de tre grundarna till ett gemensamt kontor i ett pannrum på KTH i Stockholm. Verksamheten gick vid den här tiden knackigt och de första åren hade varit allt ifrån en framgångssaga. Men det lilla pannrummet på KTH var fyllt till bredden av målmedvetenhet, samarbetsvilja, svett, tårar, och trots motgångar – en hel del skratt.

Vändningen kom år 2000 när Tidningen Everyday la en beställning på 100 tidningsutdelare, rekryterade och redo att jobba om fem dagar.

Uppdraget lyckades och snart ledde kraften i affärsidén bort från pannrummet mot stadig expansion. Historien går därför från att handla om "de tre studenterna" till att handla om många fler. Det dröjde nämligen inte länge innan vi bytte pannrummet mot större lokaler på KTH, och öppnade kontor i både Göteborg och Malmö.

2004 kom vi i kontakt med självhjälpsorganisationen Response Network och började engagera oss i byggnationer av skolor på landsbygden i Zambia. Sedan dess har vi hjälpt till att bygga 54 skolor och därmed möjliggjort skolgång för 10 000-tals barn. Detta genom att varje år skänka 1 procent av vår vinst – ett projekt vi kallar The one percent movement.

2007 började vår internationella expansion när vi etablerade oss i Oslo, Norge. Året därpå, 2008, öppnade vi även kontor i Danmark, Tyskland och Finland.

Lagom till vårt 10-årsjubileum nådde vi milstolpen om 1 miljard kronor i omsättning. Ingen dålig födelsedagspresent med andra ord!

10-talet

2010 var året då vi bytte blått mot grönt och på riktigt blev ”Home of the young professionals”. Minns du tv-reklamen som gick?

2011 nådde vi målet om att ha nöjdast kunder i branschen enligt Svenskt kvalitetsindex – ett mål vi har nått över tio år i rad.

Vi fortsatte vår stadiga expansion internationellt såväl som på hemmaplan. Bland annat letade vi oss norrut till Sundsvall och Umeå, och söderut till Schweiz, där vi gjorde vårt första förvärv år 2014.

Som en reaktion på den enorma bristen på IT-kompetens startade vi 2015 utbildningsföretaget AW Academy som skräddarsyr intensivutbildningar för branscher med kompetensbrist.

Samma år lanserade vi vår årliga undersökning Young Professional Attraction Index, i syfte att förstå vad som tilltalar och attraherar young professionals i valet av arbetsgivare.

2016 hade vi 100 000 anledningar att fira – vi hade hjälpt 100 000 young professionals till jobb. Hur vi firade? Titta här!

2016 föddes vårt systerbolag AW Instajobs – appen för korta bemanningsuppdrag med kort varsel. 2019 flyttar AW Instajobs istället in och blir en del av Academic Work.

Redan 2017 utökades koncernen rejält när både den digitala konsultbyrån Digitalent och rekryteringsverktyget Happo föds. Happo övergår 2020 till att vara ett rekryteringsverktyg exklusivt för Academic Work och våra kunder. Utöver det expanderar också AW Academy och tar sitt koncept för intensivutbildningar vidare till grannlandet i öst – Finland.

Samma år öppnar vi ytterligare kontor i Sverige. Bland annat etablerar vi oss ”på riktigt” i Uppsala. Det var ju faktiskt här allt började 1998 när en av grundarna, och vår nuvarande koncern-vd Johan Skarborg, drog in den första kunden – Aros Billackering i Uppsala.

2017 var också året då vi höll vårt första Job Preparation Program, ett jobbförberedande program som riktar sig till nyanlända och utrikesfödda akademiker som står utan jobb i Sverige.

2017 utses vi till bästa arbetsgivaren i kategorin service- och tjänsteföretag i Brilliant Awards (fd. Powered By People). En utmärkelse vi är otroligt stolta över och som vi glädjande nog fått ta emot även 2018, 2019 och 2020.

Vi fyller 20 år!

2018 fyllde vi 20 år vilket firades med en hejdundrande fest med hela koncernen i Blå hallen i Stockholms stadshus. I samband med vårt jubileum tog vi också på oss en ny och mycket snyggare kostym. En kostym som delas av flera bolag i koncernen och på så sätt förtydligar vårt släktskap – att vi alla är en del av AW Group.

2018 var också året då vi etablerade vi oss "på riktigt" i Dalarna när vi slog upp dörrarna till vårt kontor i Borlänge.

2019 välkomnade vi AW Executive Search till AW Group, ett bolag specialiserat på chefsrekrytering genom executive search och interim management.

Och än har vi bara börjat…

Kontorsöppningar

1998: Linköping
2000: Stockholm Nord
2002: Malmö, Göteborg
2006: Örebro
2007: Oslo, Stockholm Syd
2008: Köpenhamn, München, Helsingfors
2009: Arlanda, Karlstad
2010: Hamburg, Umeå, Trondheim

2011: Jönköping
2012: Sundsvall, Stockholm Väst
2014: Geneve & Lausanne genom förvärv av Cusmic, Gävle
2016: Västerås
2017: Espoo, Uppsala
2018: Borlänge
2019: Stockholm Öst, Göteborg Järntorget
2021: Tampere

Bolagsfakta

Startår: 1998
Anställda: Ca 1 600 anställda i AW Group
Marknader: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz
Förmedlade jobb: Över 150 000
Omsättning: 2 miljarder i Sverige, 3,3 miljarder i koncernen (2020).

Tipsa en vän!