My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Elkonstruktör Intensivutbildning Academy

Utbilda dig till elkonstruktör på 12 veckor och få garanterat jobb efter examen!

Vill du vara med under Sveriges elektrifieringsera och den gröna omställningen mot ett mer hållbart samhälle? Dagligen matas vi med nyheter om ökade elpriser och utmaningar med energin – här kan du vara med och påverka och bidra till en snabbare omställning av förnybar energi. Vi välkomnar dig, oavsett bakgrund och tidigare förkunskaper, till att arbeta med den svenska elektrifieringen. Efter 12 spännande och intensiva utbildningsveckor på vårt Academyprogram kommer du ut som junior Elkonstruktör redo att påbörja uppdrag hos någon av våra kunder.

Ansök här

Om utbildningen

Vi lever i en tid av elektrifiering och omställning mot grön el. Radikal förändring av världens fordon och en laddinfrastruktur som kämpar för att hålla jämna steg med den snabba utvecklingen är bara ett exempel som visar hur de här frågorna når vår vardag – och hur mycket allt hänger ihop. Här behövs din framtida kompetens för att bidra till en snabbare omställning.

En elkonstruktör arbetar med att genom noggrannhet och tålamod se till att kablage, el och ledningar hamnar på rätt ställe innan de dras, genom att designa dess flöde. Det kan exempelvis handla om en laddstolpe som ska installeras eller el som ska dras under golv från ett apparatskåp längst in på lagret, till frysdisken ute i en matbutik. Det kan också röra belysning, strömförsörjning, telenät eller järnväg. Listan är lång, och beror mycket på vilket företag du arbetar med.

Du ritar upp ett elschema i CAD, som du kommer lära dig under utbildningen. Där gör du det möjligt att i 2D skapa en detaljerad plan över hur elflödet kommer se ut. Detta efterföljs sedan av elektriker och installatörer, som utför arbetet med att dra elen.

Praktisk information

Startdatum2024-10-21
Slutdatum2025-01-24
UtbildningsortDigitalt och vissa moment fysiskt på plats i Stockholm
Uppstartskväll23 september
Förstudier23 september till 18 oktober
Arbetsort Tingsryd, Norrköping, Nässjö, Skövde, Örnsköldsvik, Halmstad, Ängelholm, Ulricehamn, Stockholm
Första arbetsdag2025-01-27

Vi erbjuder

 • Intensivutbildning som är lärarledd med praktiska studier med utgångspunkt i Accelerated Learning.
 • Efter examen från Academy blir du tillsvidareanställd som konsult via Academic Work
 • En effektiv väg till en ny karriär, utan krav på någon tidigare erfarenhet.

Utbildningens innehåll

 • Grundläggande ellära
 • Avancerad ellära
 • Produktionsprocessen
 • Ritningslära - CAD
 • Projektering
 • Power Skills
Utbildning till elkonstruktör

Utbildningen passar dig som

Rollen som elkonstruktör passar dig som har ett intresse för teknik och elektronik och vill arbeta med hållbara energilösningar för att bidra till Sveriges elförsörjning.

Då rollen bland annat innefattar att skapa elscheman, konstruera elskåp och kablage i 2D-CAD samt arbeta med projektering ihop med kollegor och kunder ser vi att du trivs i en roll där du förväntas vara problemlösande, samarbetsinriktad, anpassningsbar och självgående.

Ansökan och antagningskrav

För att ha fallenhet för konsultrollen behöver du ingen tidigare erfarenhet inom området, men du måste ha rätt förmågor, personliga egenskaper och engagemang att påbörja din nya karriär.

För att ansöka behöver du vara över 18 år och klarat de två inledande testerna med fokus på förmågor. Du ska ha mycket goda kunskaper i svenska och engelska, såväl muntligt som skriftligt. Du ska kunna uttrycka ett genuint intresse för teknik och el samt varför rollen som elkonstruktör intresserar dig.

Det var så kul att få vara en del av en klass med engagerade och likasinnade individer. Lärarna är otroligt kunniga och duktiga, man längtade alltid till nästa dag för att få lära sig mer

- Benjamin, tidigare deltagare på Academy

Det är verkligen bland det roligaste jag gjort. Väldigt utmanande och högt tempo, alla som gick programmet var väldigt drivna och vi tog oss igenom det tillsammans.

Wilhelm, tidigare deltagare på Academy

Så här fungerar utbildningen

Academys intensivutbildningar bedrivs i bootcamp-format, tillsammans med vår utbildningspartner Brights. Utbildningen sker med utgångspunkt i metodiken Accelerated Learning – vilket innebär ett högt tempo, kortare teoretiska genomgångar och mycket praktiskt arbete, både enskilt och i grupp. Din utveckling är viktig. Därför kommer du under utbildningen få stöttning från lärare och ha avstämningar med programansvarig för att säkerställa att du hänger med tekniskt och att du mår bra. Det är viktigt med systematisk uppföljning av deltagarnas kunskaper, färdigheter och kompetens. Genom det kan vi säkerställa hög kvalitet, skapa värde och ge dig den stöttning du behöver för att utveckla din lärandekurva. Detta för att du ska få de bästa förutsättningarna att börja bygga din nya karriär. Här kan du läsa mer om hur Brights ser på lärande och vad du kan förvänta dig i utbildningen: The Brights Way.

Våra program är framtagna i nära samarbete med arbetsmarknaden och våra lärare. Programmet genomförs i hybrid-format, både digitalt och på plats i Stockholm (ca 20 dagar på plats). Under dagarna i Stockholm står Academic Work för både resor och boende.

Din framtida arbetsgivare

Efter examen börjar du jobba som konsult hos något av de kundföretag som har varit med och tagit fram utbildningen. Vi matchar dig med rätt arbetsgivare så du får bästa möjliga start på din karriär. Nedan ser du exempel på kundföretag.

 • Munters
 • Holtab
 • JohnsonControls
 • Infranord
 • EPC-group
 • BAE Systems
 • Systeminstallation
 • AP&T
 • Netel

Vad säger tidigare deltagare? 🎓

Att byta karriär eller boosta kompetens via en intensivutbildning kan vara tufft men helt klart värt det. Låt våra alumner berätta om sina erfarenheter från Academic Work Academy och hur deras karriärer tagit fart efter examen! Du hittar fler stories här.FAQ

Happy group icon

VILL DU VETA MER OM VÅRA PROGRAM?

Har du frågor om programmen vi erbjuder, rekryteringsprocessen, eller något annat? Ta kontakt med oss på academy@academicwork.se. Vi svarar så snart vi kan!