My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
jobba som stationstekniker

Starta din resa mot att bli framtidens energihjälte som stationstekniker

Vill du utvecklas i en roll där du kan göra verklig skillnad för människors liv genom att säkerställa att den växande efterfrågan på energi i samhället tillgodoses? Gillar du arbete som ger dig både tekniska och praktiska utmaningar? Tillsammans hjälper Vattenfall Services och One Nordic till att säkerställa att energiinfrastrukturen fungerar så bra som möjligt och nu söker de fler som vill bidra till att bygga Sveriges framtid.

Stängt för ansökningar

Detta lär du dig

Under utbildningens första block får du en grundläggande förståelse för ellära och dess tillämpningar inom stationsteknik. Du lär dig mäta och tolka ström, spänning och resistans i både lik- och växelströmkretsar, samt att identifiera och förstå olika typer av elmaskiner. Du får förståelse för säkerhetsföreskrifter, regler och standarder som tillämpas inom området samt kunskap som krävs för att minimera riskerna för elolyckor. Dessutom lär du dig om energimarknadsstrukturen, företagens olika roller och affärsmässighet, samt om anläggningars olika komponenter och funktioner.

Förutom teoretiska kunskaper får du även praktisk erfarenhet genom att utföra uppgifter såsom rondering, spänningsprovning och jordning samt lär dig om enklare praktiska moment i en station. Detta ger dig möjlighet att tillämpa dina kunskaper i verkligheten och öva på att hantera olika situationer som kan uppstå i praktiken. Efter avslutad utbildning har du de verktyg som krävs för att gå vidare till lärande i fält.

Åh nej, vi tar inte emot ansökningar till detta program.

Men du är välkommen att registrera dig för vårt nyhetsbrev. Då kommer du få ett meddelande så snart vi lanserar nya utbildningar!

Praktisk information

Initiativet innefattar totalt 24 veckors utbildning fördelad på tre perioder. Detta varvas med lärande i fält för att praktiskt fördjupa kompetensen mellan utbildningsperioderna. För att skapa goda förutsättningar till en bra start i rollen får du initialt genomgå en grundutbildning på åtta veckor, och erbjuds därefter en anställning på Vattenfall Services eller One Nordic. Du kommer under efterföljande år genomgå ytterligare två utbildningsperioder som ytterligare fördjupar din kompetens i rollen som stationstekniker.

Utbildningsperioderna är indelade i följande datum:

 • Utbildningsblock 1 (30/10 – 22/12 2023)
 • Utbildningsblock 2 (2/4 – 24/5 2024)
 • Utbildningsblock 3 (11/11 – 3/1 2024)

Obligatoriska fysiska moment under utbildningsperiod 1

 • Stockholm: första två dagarna, 30/10-31/10
 • Kursgård: Cirka 4 veckor fördelat under utbildningen (datum kommer)
 • Stockholm: sista dagen i samband med examination (datum kommer)

Obligatoriska fysiska moment under utbildningsperiod 2 och 3

 • Majoriteten av utbildningsperiod 2 och 3 omfattar fysisk närvaro på kursgård 100% av perioden.

  Utbildningsveckorna består till majoritet av obligatoriska moment som kräver närvaro på plats, baserat på att du kommer lära dig arbeta fysiskt med moment som rollen kräver. Oavsett boende- eller arbetsort organiserar vi resa och boende för att du ska kunna närvara på vårt campus i Stockholm samt på bokad kursgård.

Programinnehåll

→ Grundläggande ellära
→ Struktur, Standarder och Regler
→ Elsystemets uppbyggnad
→ Stationsuppbyggnad
→ Elsäkerhet

Praktiskt utförande av:
→ Rondering
→ Spänningsprovning och jordning
→ Delta vi ledsagning vid icke elektriskt arbete
→ Anläggningsbesök
→ Praktiska moment i en station

Passar dig som

Rollen som stationstekniker passar dig som vill göra verklig skillnad i människors liv genom att säkerställa att den växande förfrågan på energi i samhället tillgodoses. Du tycker om ett arbete som ger dig både tekniska och fysiska utmaningar och räds inte för att arbeta i en roll som i förekommande fall innefattar en blandning av tunga lyft, finmotoriska arbetsuppgifter samt arbete på höga höjder.

Du är självmedveten och har ett sunt risktänkande kring situationer och din egen förmåga att hantera uppgifter. Detta i kombination med att du har god förmåga att samarbeta med dina kollegor för att bidra med högkvalitativ service oavsett ärende.

Ansökan och antagningskrav

För att ansöka behöver du vara över 18 år och klara de två inledande testerna med fokus på förmågor. Eftersom rollen innefattar dagliga resor är B-körkort ett krav. Du ska ha goda kunskaper i svenska och engelska, såväl muntligen som skriftligen, kunna uttrycka ett genuint intresse för teknik och el samt motivera varför rollen som stationstekniker och denna satsning intresserar dig.

Elnätet är en del av Sveriges kritiska infrastruktur, därmed är många av Vattenfall Services och One Nordics tjänster säkerhetsklassade. Om så är fallet kommer säkerhetsprövning genomföras (inkluderat registerkontroll) i samband med anställning (i enlighet med 3 kap 1§ Säkerhetsskyddslagen). Tjänster som har krav på säkerhetsklassplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på svenskt medborgarskap. Utöver säkerhetsprövning görs drogtest.

Så ansöker du

 1. Gör testerna
 2. Om du har klarat testerna är nästa steg att skicka in ditt CV
 3. Om du går vidare härifrån kallas du till intervju

Läs mer om ansökningsprocessen

Vi erbjuder

→ 12-veckors intensivutbildningar designade efter företags faktiska kompetensbehov.
→ Anställning hos en av våra kunder.
→ En effektiv väg till en ny karriär inom IT eller tech, utan krav på tidigare erfarenhet.

200+

genomförda program sedan 2015

3 500+

personer har framtidssäkrat sina karriärer tillsammans med oss

1 000+

företag och organisationer anställer våra konsulter för att få in rätt kompetens

Den snabba vägen till en ny karriär – så funkar det!

1 Hitta rätt program för dig

Vi erbjuder olika utbildningar som alla leder till jobb inom IT eller tech.

2 Utveckla din kompetens

Om du blir antagen till utbildningen väntar 12 intensiva veckor med effektfullt lärande, branschens bästa lärare och högt motiverade studiekamrater.

3 Påbörja din nya karriär

Efter examen blir du anställd hos ett attraktivt företag inom IT eller tech och får en bra start på din nya karriär.

Så funkar utbildningen

Våra program är framtagna i nära samarbete med arbetsmarknaden och våra erfarna lärare och ger dig optimala förutsättningar att börja bygga din nya karriär. Utbildningarna genomförs tillsammans med vår branschledande utbildningspartner Brights. Vi arbetar med utgångspunkt i metodiken Accelerated Learning, vilket innebär ett högt tempo, kortare teoretiska genomgångar och mycket praktiskt arbete, både enskilt och i grupp. Läs mer om Brights och vad du kan förvänta dig av utbildningen.

Din framtida arbetsgivare

Efter examen börjar du jobba hos något av de kundföretag som har varit med och tagit fram utbildningen. Vi matchar dig med rätt arbetsgivare så du får bästa möjliga start på din karriär.

enter image description here

Läs om alla våra program

Är du fortfarande inte säker på vilket karriärskifte som passar dig? Här kan du läsa om alla våra aktuella utbildningar.

Vill du veta mer?

Du är såklart alltid välkommen att höra av dig till oss på academy@academicwork.se.