My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Hero image

Success story mellan Academic Work och SJ

Den marknadsledande tågoperatören SJ erbjuder hållbara tågresor som knyter ihop Sverige, Norge och Skandinaviens huvudstäder. Idag befinner sig företaget i en utvecklingskurva, och ser ett stort värde i att anställa young professionals som vill vara med på resan. Med över 20 års erfarenhet av målgruppen och dess preferenser skapade vi ett attraktivt jobberbjudande – och har hittat flera nya medarbetare till SJ.

Ett behov av att nå ut till young professionals

Med stora pågående projekt, internationell försäljning och ett starkt fokus på digitalisering och automatisering är SJ ett företag som växlar upp. Idag har de uppemot 5 400 medarbetare och erbjuder goda utvecklingsmöjligheter internt. Men för att styra företaget i rätt riktning har de ett behov av att anställa fler young professionals – en målgrupp som kan bidra med ambition, driv och nya perspektiv. För att nå ut till rätt kandidater tog de hjälp av oss på Academic Work.

"Academic Work är bra på att attrahera de mer juniora akademikerna. De har en förståelse för att de värderar andra saker än vad som tidigare, traditionellt ansetts attraktivt på arbetsmarknaden." – Erik Franklin, HR Verksamhetspartner på SJ

Kort om SJ

  • Bildades 1856 och den första tågresan gick mellan Göteborg C och Jonsered. Vid slutmålet berättade ivriga passagerare om hur de "slungats fram" i 30 km/h.
  • Sedan 2001 är SJ ett aktiebolag, som idag ägs av svenska staten.
  • Med 1 500 avgångar per dag och över 400 stationer på kartan är SJ den marknadsledande tågoperatören i Sverige.
  • Har utsetts till Sveriges grönaste varumärke 13 år i rad.*

*Enligt en undersökning av varumärkesföretaget Differ. Utmärkelsen avser kategorin Transport.

enter image description here

Så hjälpte vi SJ hitta personer med rätt potential och egenskaper

Young professionals utgör en viktig investering för framtiden – med sina ambitioner och sin aktuella kunskap om branschen utgör de en stor tillgång för många företag. Genom vår breda kunskap om målgruppens preferenser var målet att, tillsammans med SJ, skapa ett attraktivt jobberbjudande som tilltalar kandidater med rätt driv och engagemang.

– Academic Work sätter sig in i vad det är för typ av kompetens vi behöver och de personliga egenskaperna är jätteviktiga. De har vid flera tillfällen överträffat våra förväntningar med de kandidater vi tagit in, säger Monia Holst, Chef SSC Financial Control på SJ.

Kompetensbaserad rekryteringsprocess

För att säkerställa att rätt medarbetare hamnar på rätt plats tillämpar vi en kompetensbaserad rekryteringsprocess i alla våra rekryteringar, där fokus ligger på att hitta personer med rätt potential och egenskaper – och på så sätt säkerställa arbetsgivarens långsiktiga kompetensförsörjning.

– Vi har varit noga med att försöka hitta personer som vi tror kommer bli långsiktiga hos SJ, och verkligen lagt tid på att förstå vilka personliga egenskaper de söker. Det har lett till att vi har hittat medarbetare som har en fin utvecklingskurva internt hos arbetsgivaren, säger Elina Bertilsson, Sales Manager på Academic Work.

Engagerade medarbetare – nyckeln till framgång

Medarbetarna är varje företags nyckel till framgång. Att attrahera, engagera och utveckla rätt människor är med andra ord ett av de bästa sätten att som företag uppnå önskad kvalitet, effektivitet och lönsamhet.

”Just engagemanget, även om det är ett kortare uppdrag, är avgörande. Vi tummar inte på kvaliteten, oavsett längd på uppdraget. Vi säkerställer att det är personer med personliga egenskaper som vi vet att de kommer uppskatta.” – Elina Bertilsson.

Ta del av hela intervjun med SJ här

Från konsult till processpecialist – Ilyas resa på SJ

När Ilya 2019 tog examen inom internationella affärer och ekonomi kände han sig redo att kickstarta karriären. Kort därpå blev han erbjuden en roll som konsult på SJ genom Academic Work. En möjlighet som idag har resulterat i en fast anställning som Processpecialist på SJs ekonomiavdelning. Läs mer om Ilyas resa här!