Män förväntar sig högre lön än kvinnor
Liksom de senaste årens undersökningar är "en bra lön" något som Sveriges studenter och akademiker i början av karriären prioriterar. En bra lön är också en rättvis lön, menar målgruppen. Den är marknadsmässig och ligger i linje med lönen hos de kollegor som utför samma arbetsuppgifter, har samma utbildningsbakgrund och presterar på samma nivå. För dem är en transparent och tydlig lönepolitik en förutsättning för att de ska känna sig nöjda med sin lön. Undersökningen visar dock på en diskrepans mellan kravet på rättvisa löner och vad man själv förväntar sig för lön.
– Vi har genom djupintervjuer fått svar på vilken lön som målgruppen faktiskt förväntar sig. Resultatet visar att young professionals inom kompetensområdena IT och teknik förväntar sig högre lön än de inom exempelvis ekonomi. Det kan tänkas bero på att kompetensbristen, och därmed efterfrågan, är högre inom dessa områden, säger Julia Granström.
Det framkommer också att män förväntar sig mer betalt än kvinnor, i snitt åtta procent högre lön, för samma arbete. En slutsats är att jämställda löner aldrig kommer att uppnås så länge man litar till att individuella lönesamtal ska ta oss dit.
– Att löneförväntan skiljer sig mellan könen gör att det måste läggas ett större ansvar på arbetsgivare om vi ska uppnå jämställda löner i Sverige. Detta är ett ansvar som Sveriges arbetsgivare måste ta för att lyckas attrahera framtidens medarbetare, säger Julia Granström.
"I genomsnitt förväntar sig män åtta procent högre lön än kvinnor för samma arbete, vilket riskerar återspeglas i lönekuvertet. Det här är ett arbetsgivaransvar att ta på allvar. Arbetsmarknaden behöver vidta fler åtgärder för att uppnå jämställda löner. Både för att bli en attraktiv arbetsgivare men också för jämställdheten i Sverige generellt."