My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
cv bild
Söka jobb

CV-bild: Tips & rekommendationer

Du är inte ensam att undra om du ska ha med en bild på dig själv i ditt CV. Här följer våra rekommendationer kring CV-bild och våra bästa tips för att ta en bra bild till ditt CV!

CV-bild eller inte?

Det finns inget rätt eller fel här. En del arbetsgivare förespråkar CV-bild, andra inte. Vi på Academic Work tycker inte att du behöver ha bild på dig själv i ditt CV och baserar aldrig vårt urval på en bild, eller avsaknaden av en bild. Söker du jobb hos oss är det med andra ord helt upp till dig om du vill inkludera en bild i ditt CV eller inte.

Vi är intresserade av din kompetens, personlighet och potential – helt enkelt det som avgör om du har det som efterfrågas för tjänsten. Hur du ser ut, vilken klädstil eller hårfärg du har, säger ingenting om huruvida du är lämpad för jobbet eller inte. Med andra ord, fokusera hellre på att skriva ett riktigt bra CV än på att ta den perfekta CV-bilden. Vill du ändå inkludera en bild i din ansökan? Läs vidare för att ta del av våra tips för en bra CV-bild.

Ta gärna del av våra tips på hur du skriver ett bra CV och ladda ner vår CV-mall gratis!

Om bild – vilken bild?

Om du väljer att ha en bild på dig själv i ditt CV ska det vara en professionell bild. Det betyder inte att du behöver stå uppställd mot en vit vägg iklädd skjorta och kavaj, men undvik den där snygga bilden från stranden eller den från helgens fest.

Tips för att ta en bra CV-bild

  • Ta bilden mot en anonym och lugn bakgrund, exempelvis utomhus med grönska eller en husfasad i bakgrunden, eller inomhus med en vägg i bakgrunden.

  • Ställ in kameran på ”porträtt”, om du har den inställningen. Då får du en mjuk och oskarp bakgrund, vilket är att föredra när du tar just porträttbilder.

  • Se till att ha ljuset/solen i ansiktet. Om du fotar inomhus, ställ dig gärna vid ett fönster – där har du ofta det bästa och mest naturliga ljuset.

  • Se till att hela ditt ansikte syns i bilden och inte beskärs.

  • Titta in i kameran. Du behöver inte nödvändigtvis ta fotot rakt framifrån - att vinkla kroppen och ansiktet något kan få bilden att kännas mer naturlig och avslappnad. Men se till att hela ditt ansikte syns.

  • Kontrollera att bilden är skarp och har bra upplösning.

    Sist men inte minst, ska CV-bilden vara i färg eller svartvitt? Här finns inte heller något rätt eller fel. Du bestämmer!

AW_image16_1200x600px.jpg

Läs också: 5 tips för ett övertygande CV

Till artikeln