Söka jobb

Ska jag ha en bild i min ansökan?

Du är inte ensam om att undra om du ska ha med en bild på dig själv i din jobbansökan. Hur viktigt är det? Så resonerar vi i bildfrågan.

Bild eller inte?

Det finns egentligen inget rätt eller fel. En del arbetsgivare förespråkar bild andra inte. Vi på Academic Work tycker däremot inte att du behöver ha bild på dig själv i din ansökan. Vi är intresserade av dina erfarenheter, kompetenser och din utbildning för att kunna avgöra om du har det som efterfrågas för tjänsten. Hur du ser ut, vilken klädstil eller hårfärg du har, säger inget om huruvida du är lämpad för jobbet eller inte. Fokusera hellre på att skriva ett riktigt bra CV och ett relevant personligt brev, än på att ta en CV-bild. Ta gärna del av våra tips på hur du skriver ett bra CV och personligt brev.

Om bild – vilken bild?

Om du väljer att ha en bild på dig själv i din ansökan ska det vara en professionell bild. Det betyder inte att du behöver stå uppställd mot en vit vägg iklädd skjorta och kavaj, men skippa bilden från stranden och den från helgens fest.

Ta din bild mot en neutral bakgrund, exempelvis utomhus med grönska i bakgrunden, eller inomhus mot en vägg. Om du har möjlighet, ställ in kameran på ”porträtt” så får du en mjuk och oskarp bakgrund, vilket är att föredra när du tar just porträtt. Tänk också på att ta fotot med ljuset/solen i ansiktet.

Läs också: 5 tips för ett övertygande CV

Till artikeln
Tipsa en vän!