csn jobb studier
Söka jobb

CSN – vad gäller?

Hur mycket studiemedel kan jag få när jag studerar? Vad är skillnaden på CSN-lån och banklån? Kan jag jobba samtidigt som jag får CSN? Och när behöver jag betala tillbaka? Vi har svaren på de vanligaste frågorna om CSN.

Studiemedel från CSN består av två delar: bidrag och studielån. Bidraget behöver du inte betala tillbaka, men lånet måste du betala tillbaka. Hur mycket pengar du har rätt att låna beror på din studietakt och din inkomst från eventuellt extrajobb.

Hur mycket pengar kan jag få ut?

Om du studerar 100% får du i skrivande stund ut 3 652 kronor i bidrag och som mest 8 400 kronor i lån per månad. Studerar du 75% eller 50% får du ut motsvarande andel.

Ha i åtanke att du enbart får ut studiemedel för de veckor du studerar – alltså inte över jul- eller sommarlov. Om du vill vara säker på att du har en inkomst under perioder du inte får studiemedel kan det vara en god idé att söka extrajobb.

Hur mycket får jag tjäna när jag har studiestöd?

Om du jobbar samtidigt som du pluggar får du tjäna upp till ett visst belopp – det så kallade fribeloppet – samtidigt som du har studiemedel. Om du har högre inkomst än fribeloppet sänker CSN ditt studiestöd. Hur högt ditt fribelopp är beror på hur många poäng du läser på en termin och om du studerar på heltid eller deltid. Om du jobbar samtidigt som du pluggar får du tjäna upp till ett visst belopp, det så kallade fribeloppet, samtidigt som du har studiemedel. Om du har högre inkomst än fribeloppet sänker CSN ditt studiestöd. Hur högt ditt fribelopp är beror på hur många poäng du läser på en termin och om du studerar på heltid eller deltid. Under 2023 är fribeloppet 101 697 kronor per termin (20 veckor) för dig som studerar på heltid. Du kan räkna ut hur mycket studiemedel just du kan få och läsa mer om aktuella bestämmelser kring fribelopp på csn.se.

Ska jag verkligen ta lån eller kan jag studera utan studiemedel?

Att belåna sig kan kännas både läskigt och krångligt. Även fast just detta lån syftar till att i slutändan ge dig ett jobb, så är ett lån alltid ett lån. Däremot ska du inte förväxla banklån med CSN-lån. CSN-lånet är till för dig som studerar, och har därför vissa fördelar:

  • 0,59 procent ränta år 2023
  • Kräver ingen säkerhet, däremot måste du visa upp studieintyg
  • Ger dig sjukpenninggrundande inkomst (SGI)

    Den sistnämna, SGI, styr bland annat hur mycket du får i sjuk­penning, föräldra­penning och tillfällig föräldrapenning från Försäkrings­kassan. Om du inte studerat med studiemedel kan du stå utan ersättning eller få mindre pengar om du till exempel blir sjukskriven. Läs mer om SGI på forsakringskassan.se, ett tips är att göra Försäkringskassans SGI-guide.

När behöver jag betala tillbaka?

Ha i åtanke att du kommer börja betala tillbaka ditt lån när du har pluggat klart, men som tidigast sex månader efter avslutade studier, och alltid efter ett årsskifte. Hur mycket du ska betala tillbaka per år regleras bland annat av hur stort lån du har, hur hög räntan är och hur länge du ska betala av lånet. På CSN:s hemsida kan du läsa mer och räkna ut hur mycket du behöver betala tillbaka.

Lycka till med studierna!

AW_image21_1200x600px.jpg

Läs även: Studera och jobba samtidigt

Läs artikeln här