My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
kläder intervju
Söka jobb

Vilka kläder funkar på anställningsintervjun?

Klädpanik! Vilka kläder ska du ha på anställningsintervjun? Skjorta eller t-shirt? Är sneakers okej? Kavaj ett måste? Det kan låta banalt, men i jobbsammanhang kan det ibland vara svårt att hitta den där balansen mellan att klä sig efter tillfället, se professionell ut och samtidigt visa personlighet. Mycket handlar förstås om att du vill göra ett bra första intryck. Ingen press eller hur? Vi reder ut hur avgörande klädseln är vid anställningsintervjun.

Ta reda på vilken dresscode som gäller

Det finns dessvärre ingen outfit som fungerar på alla företag. Alla företag har sin egen dresscode, oavsett om den är uttalad eller outtalad. På advokatfirman är förmodligen slips standard, medan jeans är vanligt på förskolan. Det finns såklart inga rätt eller fel när det kommer till klädsel, men en bra utgångspunkt är att klä sig i likhet med de anställda på företaget. Du kan naturligtvis fråga rekryteraren du haft kontakt med om det finns någon klädkod att förhålla dig till – det visar bara att du tar intervjun seriöst. Ett annat tips är att spana in företagets konton i sociala medier. Kanske hittar du en bild eller två på medarbetare från kontoret och kan bedöma klädkoden efter det!

Tips! Även om din klädsel aldrig är i närheten av så viktig som din personlighet, erfarenheter och kompetens så kan klädseln givetvis påverka helhetsintrycket. Klä dig därför som om du hade tjänsten redan idag!

Bekvämlighet framför allt annat

Oavsett vad du kommer fram till i din research kring företagets dresscode är det viktigt att du inte glömmer att du ska känna dig bekväm i det du tar på dig. Det låter kanske klyschigt, men är nog så viktigt. Du kan även ta det tankesättet ett steg längre. Är det varmt ute den dag du ska på intervju? Klä dig lätt! Undvik den där ljusgrå toppen/skjortan som du inte får bli för varm i… Har du svårt att gå i klackar? Skippa klackarna. Du behöver inte vara uppklädd i kavaj bara för att du ska på intervju. Klä dig i något som du känner dig bekväm och trygg i, så att du kan lägga allt fokus på intervjun!

Tips! Har företaget du ska på intervju hos en strikt eller kanske till och med extrem dresscode enligt dig? Fundera på om du kommer trivas med den dresscoden om du blir anställd. Alla trivs inte i slips, inte heller i birkenstock.

Låt inte klädseln ta över

Avslutningsvis är det bra att sträva efter att se professionell ut, hellre överklädd än underklädd. Vad som är en professionell klädsel varierar beroende på tjänst och företag, anpassa det därför utifrån vad du tror passar. Kom åtminstone inte i mjukisbyxor, träningskläder eller allt för utmanande kläder. Välj att klä dig på ett sätt som inte tar fokus från din person. Det är trots allt vem du är och vad du kan som spelar roll!

Lycka till!

AW_image41_1200x600.jpg

Läs också: Hur bemöter jag rekryterarens fråga om lön?

Läs artikeln