Vi har just nu problem med vår telefonväxel. Vill du komma i kontakt med oss är du välkommen att använda chatten här på vår webb eller maila oss på info@academicwork.se så hjälper vi dig så snabbt vi kan.
Arbetsintervju tips

Så förbereder du dig inför intervjun

Oavsett om du är helt ny på arbetsmarknaden eller har arbetslivserfarenhet sedan tidigare kan det kännas nervöst att gå på intervju. Men kom ihåg att en inbjudan till en intervju är ett bevis på att du är intressant för tjänsten. Här ger vi dig tips på hur du förbereder dig på bästa sätt inför din intervju.

Läs på inför intervjun

Börja med att läsa in dig på den aktuella jobbannonsen och vad som efterfrågas i form av kunskap och personliga egenskaper. Läs också på om företaget för att få en bild av hur det är att jobba där och vad du skulle kunna tillföra till verksamheten.

arbetsintervju tips

Förbered svar på intervjufrågor

Intervjun är en chans för dig att ta reda på mer om tjänsten och visa rekryteraren varför du är rätt för den. Förbered frågor som du vill ställa till rekryteraren, och förbered dig på de frågor som rekryteraren kan komma att ställa till dig.

Vi har samlat vanliga intervjufrågor – ta en titt och förbered svar för att öka dina chanser att göra en bra intervju.

Förbered konkreta exempel

När vi håller intervjuer använder vi oss av något som kallas kompetensbaserad intervjuteknik. Det kanske låter lite komplicerat men enkelt förklarat handlar det främst om att vi tror på vikten av att dina personliga egenskaper matchar väl med jobbet du söker. Därför är det i huvudsak dessa utvalda personliga egenskaper som vi kommer att fokusera på i intervjun. Du kommer snabbt märka att vi är nyfikna på att höra mer om situationer och tillfällen du varit med om tidigare, där du har använt dig av dessa olika egenskaper.

Förbered dig genom att i förhand tänka ut olika situationer då du använt dig av de personliga egenskaper som lyfts fram i jobbannonsen. Känner du inte att du har några bra exempel? Kom ihåg att det är bättre med något än inget alls. Vi ser helst att du kommer med exempel från arbetslivet, men saknar du arbetslivserfarenhet kan du kanske ta ett exempel från ett grupparbete i skolan eller från föreningslivet? Dyker det upp en fråga som du inte förberett dig på, ta dig tid och tänk igenom ditt svar. Rekryteraren förväntar sig inte att du ska svara på sekunden.

Klä dig för jobbintervju

Anpassa din klädsel till det företag du besöker. Klä hellre upp dig lite än tvärtom, det signalerar att du tar intervjun på allvar. Men viktigast är ändå att du känner dig bekväm i kläderna.

Första intrycket

Klyschigt men sant – kom i tid. Allra helst i god tid. En sen ankomst ger inget gott första intryck. Genom att vara i god tid ger du också dig själv en chans till en bra och lugn start och slipper komma fram andfådd och stressad. Om du mot förmodan inte är i tid, ring innan och be om ursäkt för förseningen när ni ses. Se till att ha koll på namnet på den du ska träffa – det visar att du är förberedd. Hälsa trevligt med ett stadigt handslag och se personen du träffar i ögonen.

Slappna av!

Tänk på att personen som intervjuar dig är professionell och har stor förståelse för att du kan vara nervös. Lite nervositet visar bara att du tar intervjusituationen på allvar och är mån om att göra ett bra intryck. Ta den tid du behöver för att besvara rekryterarens frågor. Kom också ihåg att alla kan göra misstag under en jobbintervju eller säga saker som kan uppfattas som konstiga eller irrelevanta. Om du gör det, bara ta det lugnt och förklara vad du egentligen menade. Det är helt okej att skratta bort nervösa misstag.