My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Arbetsintervju tips

Så förbereder du dig inför intervjun

Oavsett om du är helt ny på arbetsmarknaden eller har hunnit skaffa dig några års arbetslivserfarenhet kan det kännas nervöst att gå på arbetsintervju. Men kom ihåg att en inbjudan till en intervju är ett bevis på att du är intressant för tjänsten, och ett sätt för dig och rekryteraren/arbetsgivaren att lära känna varandra bättre. Här är våra bästa tips på hur du förbereder dig inför intervjun.

Förberedelser innan intervjun

1: Läs på om tjänsten och företaget

Börja med att läsa in dig på den aktuella jobbannonsen och vad som efterfrågas i form av kunskap och personliga egenskaper. Läs också på om företaget för att få en bild av hur det är att jobba där och vad du skulle kunna tillföra till verksamheten. Vad har företaget för mål och vision? Hur är arbetskulturen? Vad är deras syfte? Hur är organisationen uppbyggd? Att läsa på inför intervjun visar att du är intresserad av jobbet. Det gör det dessutom enklare för dig att besvara intervjufrågorna på rätt sätt, och är ett sätt att samla på dig frågor du vill ha svar på under intervjun.

2: Förbered svar på intervjufrågor

Intervjun är en chans för dig att ta reda på mer om tjänsten och visa rekryteraren varför du är rätt person för jobbet. Utöver att förbereda dig genom att läsa på om tjänsten och företaget, är det även bra att förbereda dig på de frågor rekryteraren kan komma att ställa.

Vi har samlat vanliga intervjufrågor – ta en titt och förbered svar för att öka dina chanser att göra en bra intervju.

arbetsintervju tips

3: Förbered konkreta exempel

Vi använder oss av beteendefokuserade intervjuer, eller som många kallar det, kompetensbaserade intervjuer. Här djupdyker vi i de beteenden som är viktiga för och som visat sig vara framgångsrika i rollen. Vi fokuserar med andra ord inte på dina personliga egenskaper, utan ställer frågor kopplat till dina tidigare beteende och söker efter konkreta exempel på hur du har agerat i tidigare situationer kopplat till dessa beteenden.

Förbered dig genom att i förhand tänka ut konkreta situationer då du använt dig av dessa beteenden som arbetsgivaren valt att lyfta fram i jobbannonsen. Känner du inte att du har några bra exempel att berätta om? Kom ihåg att det är bättre med något än inget alls. Vi ser helst att du kommer med exempel från arbetslivet, men saknar du arbetslivserfarenhet kan du kanske berätta om ett exempel från ett grupparbete i skolan, föreningslivet eller liknande? Dyker det upp en fråga som du inte förberett dig på, ta dig tid och tänk igenom ditt svar. Rekryteraren förväntar sig inte att du ska svara på sekunden.

Evidensbaserad rekrytering

På Academic Work tillämpar vi evidensbaserad rekrytering. Det innebär att vi enbart bedömer det som visat sig ha en stark koppling till arbetsprestation för den specifika rollen du söker, och fattar beslut utifrån vetenskapliga bevis. Genom att arbeta evidensbaserat vill vi säkerställa att vi ser till hela din potential för rollen, och säkerställer att rätt kandidat får tjänsten.

4: Klä dig för arbetsintervju

Din klädstil ska inte påverka bedömningen av dig som kandidat. Det viktigaste är att du har kläder som du känner dig bekväm och trygg i och som inte tar ditt fokus från samtalet. Obekväma byxor på en intervju kan göra att du funderar mer på det obekväma än på dina svar på intervjufrågorna. Har företaget en klädkod? Kolla upp det i förväg och följ i så fall den under intervjun. Känner du dig osäker är en vit skjorta och ett par hela byxor ett säkert kort!

5: Öva hemma

Övning ger färdighet, och samma sak gäller arbetsintervjuer. Har du läst på inför intervjun och förberett svar på olika typer av intervjufrågor? Härligt, då börjar du bli redo. Det är helt okej att skriva anteckningar och ta med dig dessa till intervjun om det gör att du känner dig tryggare, så slipper du komma ihåg allt i huvudet. Men innan du beger dig iväg till intervjun är det bra att öva tillsammans med någon annan. Kanske har du en vän eller familjemedlem som kan agera rekryterare? Det kan kännas lustigt, men kommer definitivt gynna dig när det väl är dags!

Så förbereder du dig inför en digital intervju

  • Säkerställ att du har bra internetuppkoppling.
  • Är intervjun via Skype eller Teams? Testa logga in på applikationen innan mötet för att se till att allting fungerar.
  • Dubbelkolla att mikrofonen och kameran fungerar.
  • Hitta en ljus plats att sitta på. Välj en neutral bakgrund, alternativt använd någon av de bakgrunder som finns i Teams eller Skype.
  • Utgå från de klädtips vi beskriver ovan.

Att tänka på under intervjun

Första intrycket

Klyschigt men sant – kom i tid. Allra helst i god tid. En sen ankomst ger inget gott första intryck. Genom att vara i god tid ger du också dig själv en chans till en bra och lugn start och slipper komma fram andfådd och stressad. Om du mot förmodan inte är i tid, ring innan och be om ursäkt för förseningen när ni ses. Se till att ha koll på namnet på den du ska träffa – det visar att du är förberedd. Hälsa trevligt och se personen du träffar i ögonen.

Slappna av!

Tänk på att personen som intervjuar dig är professionell och har stor förståelse för att du kan vara nervös. Lite nervositet visar bara att du tar intervjusituationen på allvar och är mån om att göra ett bra intryck. Är det flera personer i rummet? I så fall är det viktigt att ta ögonkontakt med samtliga när du pratar. Ta den tid du behöver för att besvara rekryterarens frågor. Kom också ihåg att alla kan göra misstag under en anställningsintervju eller säga saker som kan uppfattas som konstiga eller irrelevanta. Om du gör det, bara ta det lugnt och förklara vad du egentligen menade. Det är helt okej att skratta bort nervösa misstag.

Följ upp din arbetsintervju

Har du genomfört intervjun? Bra jobbat! Men vad händer nu? Här har vi samlat några saker som är bra att tänka på efter intervju.

Fundera över vad som gick bra och mindre bra under intervjun. Var det någon fråga du hade svårt att besvara? Skriv ner den och fundera över hur du kan besvara frågan bättre nästa gång.

Har du inte fått någon återkoppling inom den angivna tiden? Kontakta rekryteraren och fråga om status i processen. Ibland tar det längre tid än planerat.

Våga be om feedback. Fick du inte jobbet? Be rekryteraren återkoppla vad du kunde gjort annorlunda. På så sätt får du möjlighet att förbättra detta till nästa intervju.