My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
referenser
Söka jobb

Hur ska jag tänka kring mina referenser?

När en rekryterare frågar efter dina referenser kan du börja med att gratulera dig själv. Du har inte bara lyckats skicka in ett riktigt bra CV och tagit dig till en anställningsintervju, du har dessutom gjort ett riktigt bra intryck på rekryteraren! Du är alltså högaktuell i rekryteringsprocessen när det är dags för referenstagningen.

Vilka referenser ska jag välja?

De referenser som du väljer att lämna ska på ett informativt sätt kunna bekräfta hur du är som person, i professionella och arbetsrelaterade situationer. Dina referenser ska kunna beskriva hur du tidigare har valt att agera i vissa lägen på arbetsplatsen, vilken roll du har tagit i grupper och hur du har hanterat eventuella utmaningar.

Exempel på bra referenser är arbetsgivare, arbetsledare, personalansvarig, din butikschef och så vidare. Ligger ditt senaste arbete i linje med den tjänst du söker nu är det smart att använda sig av den senaste referensen. Men återigen – det viktigaste är att personen du väljer kan beskriva dig och det du gjort.

Måste jag lämna min nuvarande chef som referens?

Nej, du behöver inte lämna din nuvarande chef som referens. Men ärlighet varar ju som bekant längst och därför kan det vara bra att flagga för chefen att du sökt ett annat jobb. Passar det bättre att hålla det hemligt bör du vara tydlig och uppriktig mot rekryteraren om varför du inte vill använda din nuvarande chef som referens.

För dig som är helt ny på arbetsmarknaden är exempel på bra referenser bland annat handledaren för ditt examensarbete, en kontakt på företaget där du skrev exjobb eller någon ansvarig för det studieprojekt du var engagerad i eller arbetsmarknadsmässan du arbetade med.

Vilka referenser bör jag undvika?

Det är aldrig bra att lämna en nära släkting (exempelvis mamma, pappa eller sambo) som referens – så är det bara.

Det är heller ingen bra idé att lämna någon som är ovetande om att du använder hen som referens. Det blir alltid ett svårare samtal för en rekryterare att ta och din referensperson kan hamna i en obekväm position där denne kanske har svårt att komma ihåg dig och dina arbetsuppgifter. Så förbered dina referenser – ofta räcker ett mail bra.

Att lämna en referens som är mindre positiv till dig låter ju som en självklar varningsklocka, men så behöver det inte vara. Kanske fick ni bara ett abrupt avslut men du vet att personen ändå kan återge en mycket detaljerad och bra bild av dina tidigare arbetsuppgifter. Var då inte rädd för att fråga personen och berätta samtidigt för rekryteraren att du själv är medveten om att ni hade ett mindre lyckat avslut och redogör för vad det berodde på.

När under processen ska jag lämna referenser?

Referenser lämnas på begäran – du lämnar med andra ord dina referenser först när rekryteraren ber om dem. Då får du en chans att förbereda dina referenser på ett eventuellt samtal och om du har flera referenser får du också möjlighet att välja ut vem som är mest lämplig för jobbet som du söker.

Hur många referenser är rimligt att lämna?

Förbered gärna tre olika referenser. Det är bra ifall du vill lyfta fram flera delar ur din bakgrund. Det är också smart ifall referensen är på semester, föräldraledig eller av annan anledning inte finns anträffbar under en längre period. Men har du bara två referenser som passar så lämnar du dem.

Glöm inte att förbereda dina referenser inför referenstagningen...

Oavsett vilka du väljer att ange som dina referenser så är det A och O att fråga och förbereda referenserna! Det ger dina referenser en chans att dra sig till minnes om vem du är, men är också ett sätt för dig att kontinuerligt hålla kontakt med ditt professionella nätverk. Är det en referens där ni har ett uttalat ”det är okej att du använder mig som referens”? Uppdatera i så fall personen om den process du är aktuell i just nu genom att skicka ett mail. Säkerställ även att referenserna fortfarande finns att kontakta på numret du har och är anträffbar för rekryteraren.

...och tacka dem efteråt!

Dina referenser är en del av ditt professionella nätverk, se därför till att vårda relationen med dem. Och sist med inte minst – glöm inte att tacka dem efteråt!

AW_image16_1200x600px.jpg

Läs också: 5 tips för ett övertygande CV

Till tipsen