Rekryteringsprocess för jobbsökande

Vår rekryteringsprocess – steg för steg

Rekryteringsprocessen startar så fort du skickat in en ansökan till ett jobb du är intresserad av. Vi går igenom ansökningarna löpande och är du en av de kandidater som bäst matchar kravprofilen kontaktar vi dig för en kort telefonintervju. Går du vidare i rekryteringsprocessen följer en fysisk intervju hos oss, referenstagning och som ett sista steg – en intervju hos företaget som är i behov av kompetens. Vi guidar dig genom de olika stegen:

Första urvalet: Selektering av ansökningar

Vi går igenom alla ansökningar löpande och om du är en av de kandidater som bäst matchar tjänstens kravprofil kontaktar vi dig för en kortare telefonintervju. Löpande urval innebär att vi kontaktar de kandidater som bäst matchar kravprofilen i den ordning de sökt. Är du inte en av dem som gått vidare får du återkoppling via mail. Vårt mål är att återkoppla inom 2-3 veckor efter att du har skickat in din ansökan.

Telefonintervju

Har du gått vidare i rekryteringen blir du kontaktad för en kortare telefonintervju. Under den här intervjun, som tar ungefär 10 minuter, får du berätta mer om dig själv. Vi stämmer även av kompletterande frågor till din ansökan samt praktisk information om exempelvis uppsägningstid och löneanspråk. Har du blivit uppringd får du normalt återkoppling via telefon eller mail inom en vecka. Vi ger även återkoppling till de kandidater som inte går vidare i rekryteringsprocessen.

Andra urvalet: Intervju hos Academic Work

Går du vidare efter telefonintervjun blir du kallad till en fysisk intervju hos Academic Work, och får träffa den ansvarige rekryteraren. Den här intervjun, som går lite mer på djupet, tar cirka 1 timme och rekryteraren skickar vanligtvis ut information om vad du kan förvänta dig. Vi vill att du ska få bästa möjliga chans att lyckas – tveka därför inte att ställa frågor till denne i förväg. Vi vill även att du tar med dig två referenser från tidigare arbetsplatser till mötet. Hur lång tid det tar att få återkoppling efter intervjun beror på hur rekryteringsprocessen ser ut, men rekryteraren ger oftast en ungefärlig tidsram. Läs mer om hur du förbereder dig inför intervjun här.

Referenstagning

Efter intervjun hos oss på Academic Work kontaktar vi de referenser du uppgett. Se till att du har uppgett korrekt kontaktinformation och låt dina kontakter veta att du lämnat dem som referenser. Här kan du läsa om hur du kan tänka kring dina referenser.

Sista urvalet: Intervju hos företaget

Är du en av dem som passar bäst för tjänsten presenterar vi dig för företaget. De väljer sedan i sin tur ut vilka de vill träffa personligen och du blir då kallad till en sista intervju direkt hos företaget. Det här är en spännande chans att få en känsla för företaget och själva jobbet. Du får även möjlighet att visa dina kunskaper och (viktigast av allt) din personlighet.

Grattis – du fick jobbet!

Fick du jobbet? Bra jobbat! Nu återstår bara att skriva avtal. Är det en konsulttjänst skrivs avtalet mellan dig och Academic Work*. Är det istället en direktrekrytering skriver du avtal direkt med företaget.

Konsulter på Academic Work omfattas självklart av kollektivavtal, försäkringar och schyssta villkor!

Återkoppling: Om du inte fick jobbet

Eftersom vi har ett högt ansökningstryck har vi begränsad möjlighet att ge personlig feedback till dig som inte går vidare i det första urvalet. Varför du inte fick jobbet kan naturligtvis bero på många olika saker, varav några går att påverka och andra inte. Här har vi listat sådant du kan påverka, men också sådant du inte kan göra något åt men som kan vara bra att veta. Och glöm inte att det alltid dyker upp fler jobb – nästa gång kanske det är just du som får jobbet!

Jobbevakning

Öka dina chanser till jobb

Skapa en jobbevakning och öka dina chanser att hitta drömjobbet! Med en skräddarsydd jobbevakning får du jobbtips direkt i mailen så snart ett jobb du är intresserad av dyker upp.

Academic Work är din karriärpartner inom många olika områden

Läs mer om några av våra största kompetensområden för information om hur du tar nästa steg i karriären!
Välj område