My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Rekryteringsprocess för jobbsökande

Vår rekryteringsprocess – steg för steg

Vi vet vad som förutsäger framtida arbetsprestation och att en stor del av de faktorer som avgör om en person kommer göra ett bra jobb inte går att rada upp i ett CV. Därför arbetar vi med evidensbaserad rekrytering – en metod där vi utmanar det traditionella sättet att rekrytera genom att bedöma dig som kandidat utifrån en objektiv, datadriven och rättvis process, och där lika stor vikt läggs vid din potential och personlighet som dina hårda kompetenser.

Vad innebär evidensbaserad rekrytering?

På Academic Work tillämpar vi evidensbaserad rekrytering. Det innebär att vi enbart bedömer sådant som visat sig ha en stark koppling till arbetsprestation, och fattar beslut utifrån vetenskapliga bevis. Detta genom att utgå från urvalsmetoder med hög tillförlitlighet och validitet. Det kan låta självklart, men många rekryterare gör fel antaganden baserat på information i din ansökan, som inte alls relaterar till hur väl du faktiskt kommer prestera i rollen. Genom att arbeta evidensbaserat vill vi säkerställa att det är dina faktiska kompetenser och din potential som ger dig jobbet – inget annat.

enter image description here Rekryteringsprocessen startar så fort du skickar in din jobbansökan, men kan skilja sig åt baserat på kravprofilen. Här hittar du mer information om de olika stegen.

Första urvalet: Selektering av ansökningar

När vi fått in din ansökan säkerställer vi att du uppfyller de grundläggande kraven för tjänsten. Vi går igenom alla ansökningar löpande och är du en av de kandidater som bäst matchar tjänstens kravprofil kontaktar vi dig för en kortare telefonintervju. Löpande urval innebär att vi kontaktar de kandidater som bäst matchar kravprofilen i den ordning de sökt. Vårt mål är att återkoppla till dig inom fem dagar efter att du har skickat in din ansökan, oavsett om du går vidare i processen eller inte. Om du inte går vidare är vi transparenta och tydliga med feedback, så vi kan hjälpa dig vidare i nästa jobbansökan. Om det finns några liknande tjänster ute så tipsar vi kandidaten att söka dessa.

Psykometriska tester

Vi använder två typer av onlinetester: ett personlighetstest och ett för att bedöma din kognitiva förmåga. Anledningen att vi använder just de här testerna är eftersom vi vill förstå och överväga din potential på samma sätt som vi bedömer det som står i din ansökan. Det ger oss även möjlighet att säkerställa en objektiv och rättvis process för alla kandidater, och samtidigt se till att du får en roll där du verkligen trivs och presterar. Eftersom testerna är online kan du utföra dem hemifrån. Den beräknade tiden är runt 30–40 minuter.

Telefonintervju

Telefonintervju

Går du vidare i rekryteringen blir du kontaktad för en kortare telefonintervju. Under den här intervjun, som tar ungefär 15 minuter, har du möjlighet att ställa frågor och vi utvärderar din lämplighet baserat på ditt intresse och de krav som utformats för rollen. Du får även berätta mer om din erfarenhet, utbildning och kompetens, samt delge praktisk information om uppsägningstid och löneanspråk. Vi har standardiserat alla intervjufrågor för att säkerställa att vi bedömer alla kandidater på samma sätt, och genom att utgå från olika graderingsmodeller kan vi skapa en objektiv bild av dig och dina svar. Du får normalt återkoppling om du går vidare till nästa steg inom en vecka.

Andra urvalet: Intervju hos Academic Work

Nästa steg är en kompetensbaserad intervju hos Academic Work, där du får träffa den ansvarige rekryteraren. Den här intervjun, som går lite mer på djupet, tar cirka 45–60 minuter och rekryteraren skickar vanligtvis ut information om vad du kan förvänta dig. Här berättar vi mer om rollen och företaget och fokuserar på så kallade beteendebaserade frågor, baserade på de egenskaper som efterfrågas i jobbannonsen. Syftet är att bedöma en kandidats förmåga att agera på ett visst sätt, baserat på tidigare beteende. Under intervjun bedömer vi din förmåga att vara exempelvis strukturerad, genom att be dig berätta om tidigare situationer där du använt denna färdighet. Genom att utgå från olika graderingsmodeller kan vi skapa en objektiv bild av dig och dina svar, och bedöma hur väl ditt beteende matchar jobbet. Hur lång tid det tar att få återkoppling efter intervjun beror på hur rekryteringsprocessen ser ut, men rekryteraren ger oftast en ungefärlig tidsram.

Sista urvalet: Intervju hos företaget

Är du en av dem som passar bäst för tjänsten presenterar vi dig för företaget. De väljer i sin tur ut vilka de vill träffa personligen och bjuder in till en sista intervju. Det här är en spännande chans att få en känsla för företaget och själva jobbet. Du får även möjlighet att visa dina kunskaper och (viktigast av allt) din personlighet. Under den här intervjun får du möjlighet att ställa frågor om rollen och teamet. Utöver det kan du komma att få fler frågor om ditt intresse för rollen, och om du delar företagets och teamets mål och värderingar. Den beräknade tiden är runt 45–60 minuter.

Referenstagning

I vissa fall vill vi att du lämnar två referenser till oss. Om företaget är intresserade av att skriva avtal med dig kommer vi höra av oss till dessa och ställa frågor om din tidigare arbetsprestation. Se till att du har uppgett korrekt kontaktinformation och låt dina kontakter veta att du lämnat dem som referenser. Här kan du läsa om hur du kan tänka kring dina referenser.

Grattis – du fick jobbet!

Fick du jobbet? Bra jobbat! Nu återstår bara att skriva avtal. Är det en konsulttjänst skrivs avtalet mellan dig och Academic Work. Är det i stället en direktrekrytering skriver du avtal direkt med företaget. Konsulter på Academic Work omfattas självklart av kollektivavtal, försäkringar och schyssta villkor!

Återkoppling: Om du inte fick jobbet

Eftersom vi har ett högt ansökningstryck har vi begränsad möjlighet att ge personlig feedback till dig som inte går vidare i det första urvalet. Varför du inte fick jobbet kan naturligtvis bero på många olika saker, varav några går att påverka och andra inte. Här har vi listat sådant du kan påverka, men också sådant du inte kan göra något åt men som kan vara bra att veta. Och glöm inte att det alltid dyker upp fler jobb – nästa gång kanske det är just du som får jobbet!

Jobbevakning

Öka dina chanser till jobb

Skapa en jobbevakning och öka dina chanser att hitta drömjobbet! Med en skräddarsydd jobbevakning får du jobbtips direkt i mailen så snart ett jobb du är intresserad av dyker upp.

Academic Work är din karriärpartner inom många olika områden

Läs mer om några av våra största kompetensområden för information om hur du tar nästa steg i karriären!
Välj områdeexpand_more