Söka jobb

7 tips för att få CSN att räcka längre

Katching! Den 25:e i månaden brukar vara en efterlängtad dag – inte minst som student. Att få ekonomin att gå ihop med knappt 11 000 kronor in på kontot känns för många som en omöjlighet. Men vi lovar – det går! Med lite enkel planering och några nya vanor kommer du långt. Det vet Anna Sundstedt som pluggar marknadskommunikation på Stockholms Universitet. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att få studiebidraget att räcka längre.

1. Nyttja studentrabatter & kundklubbar

Som student kan du få rabatt på allt från resor till kläder, så ta alltid för vana att spana efter och fråga om studentrabatt. Erbjuds ingen studentrabatt kanske du kan bli kundklubbsmedlem istället och få rabatt?

2. Veckohandla

Undvik att handla när du är hungrig på väg hem från plugget. Det brukar ofta bli dyrt! Planera istället mat för flera dagar, exempelvis på söndagar, och handla allt på samma gång. Förutom att du spar pengar, spar du också tid när du veckohandlar!

3. Låna eller köp begagnad kurslitteratur

Köp och sälj din kurslitteratur via forum i sociala medier eller genom bokhandeln på campus. Eller ännu hellre, låna kurslitteraturen från bibblan. Billigt och miljövänligt!

4. Använd termos

Ta med dig en termos med kaffe eller te hemifrån istället för att köpa take away. Och glöm för tusan inte snacks! En energidipp kan komma plötsligt under tentaplugget.

5. Ta med matlåda

Smidigt, billigt och gott! Ta för vana att alltid laga flera portioner så du får matlådor. Det betyder inte att du behöver äta samma mat flera dagar i rad. Frys in så kan du enkelt variera mellan olika rätter.

6. Ha köpstopp då och då

Bestäm vad du inte får shoppa och under vilken tidsperiod köppausen pågår. Det kan exempelvis handla om att inte köpa kläder under 3 månaders tid. Ett tips är att berätta för kompisar att du har köpstopp så att de kan hjälpa till att peppa dig, men också för att de ska förstå varför du inte vill hänga med på shoppingturen.

7. Extrajobba

Om ditt studieschema tillåter – jobba extra! Själv jobbar Anna deltid som Staffing and Recruitment Assistant på Academic Work vid sidan av studierna. Förutom ett extra tillskott i plånboken ger det också värdefull erfarenhet inför framtiden.

Funderar du på att jobba extra? Spana in våra lediga extrajobb!

Hur mycket CSN kan jag få samtidigt som jag jobbar? Vi har svaren på de vanligaste frågorna om CSN.

Frågor & svar om CSN
Tipsa en vän!