My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Jobbannonsen
Söka jobb

Vad ska jag titta efter i jobbannonsen?

Hur du läser jobbannonsen kan vara avgörande för om du får jobbet. Den kan ge dig en känsla av om tjänsten och företaget är rätt för dig och ge dig massor av viktig information att ta vara på i din ansökan. Vi går igenom vad du ska kolla lite extra efter i jobbannonsen!

Vem är arbetsgivaren?

Oavsett om du känner till arbetsgivaren eller inte är ett gott råd att ta reda på så mycket som möjligt om företaget. Rykten eller ett coolt företagsnamn säger väldigt lite om din eventuella trivsel på företaget. Vad har de för vision, hur ser företagskulturen ut och vad erbjuder de dig som medarbetare? Hittar du inte svaren direkt i jobbannonsen kan du ofta hitta det på företagets hemsida. Använd sedan informationen, exempelvis visionen, missionen eller värderingarna, till att lyfta varför du vill jobba på företaget.

Vad är det för titel och arbetsuppgifter?

Poängen med titlar är att de ska beskriva rollen på arbetsplatsen, men ibland är de minst sagt otydliga. En titel som projektledare kan exempelvis innebära både administration, sälj och marknadsföring. Läs därför igenom arbetsuppgifterna noga och jämför med dina egna erfarenheter och mål. I arbetsbeskrivningen kan även ord som junior, senior, strategiskt eller operativt ge en indikation om hur mycket ansvar du förväntas ta. Juniora roller omfattas exempelvis av mer operativa än strategiska arbetsuppgifter. Undersök också om rollen är ny, då det exempelvis kan innebära att du förväntas vara initiativtagande och hitta lösningar på nya problem.

Vilka är kvalifikationerna?

I många fall är listan på kvalifikationer, det vill säga de kompetenser som företaget söker, en önskelista snarare än en lista med absoluta krav. Uppfyller du inte exakt alla krav, men de flesta? Försök analysera vilka som verkar värderas högre än andra. Uppfyller du dem som verkar värderas högre – sök!

Bemöt kraven i ditt CV. Det gör du genom att lyfta exempel på hur du har uppvisat färdigheterna i tidigare jobbsituationer och vad de gett för resultat, samt hur de kan bidra till verksamheten och det jobb du söker. Uppfyller du inte alla krav? Lämna dem och fokusera på att bemöta de du uppfyller istället.

När stänger ansökan?

Skicka in din ansökan i god tid! Ofta sker rekryteringar löpande och tjänsterna kan bli tillsatta innan sista ansökningsdag. Har ansökan gått ut? Maila och fråga om tjänsten är tillsatt.

Och kom ihåg!
Tvinga inte in dig själv i en mall företaget målat upp. Om det exempelvis står att företaget söker en självgående och driven person stämmer det troligen. Var helt enkelt ärlig med dig själv, men tveka inte att söka även om du inte uppfyller exakt alla krav. Understryk bara varför du tror att du är rätt för tjänsten.

AW_image48_1200x600.jpg

Läs också: 5 tips för ett övertygande CV

Till tipsen!