My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
konsult kommunikation
I karriären

"Som konsult har jag någon utanför arbetsplatsen att bolla med"

Vad gör egentligen en konsult och hur är det att jobba på ett konsultuppdrag? Vi frågade Sofia Stajic, heltidskonsult för Academic Work i rollen som Digital kommunikatör. Inte nog med att hon är en vass skribent med gedigen erfarenhet och lång utbildning inom media och kommunikation – hon är även flerspråkig och fullkomligen älskar djur. Här berättar hon mer om hur hon blev konsult och hur hennes syn på konsultrollen förändrats i takt med att hon själv blev konsult.

konsult kommunikation

Om Sofia Stajic och hennes roll som konsult

Sofia arbetar som Digital kommunikatör på Bil Sweden via Academic Work. Det innebär att hon ansvarar för att uppdatera hemsidan, sociala medier och deras utskick i form av pressmeddelanden och andra brev. Utöver detta tar hon fram material till deras kanaler och trycksaker, gör en del grafiskt arbete samt koordinerar evenemang med inbjudningar och deltagarlistor.

Vad har du studerat?

”Jag har läst upp till kandidatnivå i svenska vid Uppsala och Stockholms universitet. Jag har också studerat franska i Bordeaux, Frankrike och vid Stockholms universitet. Utöver det har jag gått en kurs i copywriting vid Berghs School of Communication. Sist men inte minst har jag en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap från JMK/Stockholms universitet.”

Hur har du tagit dig dit du är idag?

”Jag började egentligen utan en plan på vad jag ville jobba med – jag visste bara att jag var väldigt intresserad av språk och kommunikation. Jag har alltid älskat att läsa och skriva! Vägen till min nuvarande roll som kommunikatör har därför varit ganska krokig, med några avstickare som administratör och liknande tjänster. Inom kommunikation har jag jobbat som korrekturläsare, översättare och marknadskommunikatör.”

”Marknadsföringsbranschen är ju väldigt populär med hög konkurrens. Man måste verkligen ligga i och inte ge upp när man behöver ta oväntade vägar för att nå dit man vill. Jag började utan någon som helst fot i branschen, så jag tog alla möjliga jobb vid sidan av studierna. Allt för att få erfarenhet!”

”Jag började utan någon som helst fot i branschen, så jag tog alla möjliga jobb vid sidan av studierna. Allt för att få erfarenhet!”

Hur kommer det sig att du blev konsult och varför just Academic Work?

”Det var för annonsen för min nuvarande roll, en möjlighet att få arbeta med det jag gör idag. Det förutsatte att jag skulle arbeta som konsult. Academic Work är dessutom en stor aktör inom konsultbranschen – seriöst och mån om mig som konsult. Det är kul att vara konsult, känns som om det finns många möjligheter!”

Vad innebär det egentligen att vara konsult?

Vad var dina fördomar om konsultrollen innan du själv blev det?

”Jag hade väl inga direkta fördomar. Möjligen att det skulle vara osäkert att jobba som konsult och att konsulter jobbar inom IT-branschen. Detta är givetvis något som jag blivit motbevisad om!”

Vad har du fått för stöd längs vägen?

”Jag får stort stöd av min konsultchef, Tea. Hon är mycket mån om att jag trivs och utvecklas på min arbetsplats. Jag känner verkligen att jag kan vara öppen och påverka min arbetssituation. Även att jag blir tagen på allvar.”

Vilka är fördelarna vs. nackdelarna med att vara konsult?

”En fördel med att vara konsult är definitivt att det finns en konsultchef utanför arbetsplatsen att bolla med, som också fungerar som en representant för mig med mål om att jag ska ha det bra. Det är svårt att komma på nackdelar, men det skulle möjligen kunna vara att man hamnar i ’konsultfacket’ på arbetsplatsen man är uthyrd till. Något jag lyckligtvis inte behövt uppleva!”

Fler fördelar med att vara konsult

Vad har du för mål och drivkrafter?

”Det övergripande målet jag har är att jag alltid vill utvecklas och få lära mig nya saker. Jag vill fortsätta utvecklas inom min roll. Det är vad jag drivs av. Det som är extra kul med att vara kommunikatör är att det är en branschöverskridande titel – jag har möjligheten att arbeta inom olika branscher och lära mig nya saker!”

”En fördel med att vara konsult är definitivt att det finns en konsultchef utanför arbetsplatsen att bolla med, som också fungerar som en representant för mig med mål om att jag ska ha det bra.”

Vad har du behövt lära dig eller anpassa dig efter för att lyckas nå dit du är idag?

”Min största lärdom är att kämpa för att nå dit man vill. Det är också väldigt viktigt att vara prestigelös och ha inställningen att man alltid kan lära sig något nytt från olika situationer och människor.”

Med i intervjun: Sofia Stajic, Digital kommunikatör på Bil Sweden via Academic Work

Varför konsult hos Academic Work?

Att jobba som konsult hos Academic Work innebär att vi betalar ut din lön, försäkrar dig och ser till att du får en dedikerad konsultchef under hela din anställning. Som konsult är du ambulerande och med det har du möjligheten att bredda och fördjupa din kompetens inom ett eller flera områden. Du får testa på olika roller och skapa ett nätverk som kommer vara värdefullt i din fortsatta karriär. Oavsett om du studerar, precis tagit ditt första jobb eller arbetat i några år, är vi övertygade om att du har hamnat rätt hos oss.

Vi vill vara din karriärpartner

Som karriärpartner är det vår uppgift att se till att du känner dig trygg, välkommen och välinformerad under din anställning och tid som konsult. Vi finns med genom hela din resa – från avtalsskrivning till att agera som referens när och om du väljer att gå vidare till ett nytt uppdrag. Under tiden du arbetar på ditt uppdrag finns vi naturligtvis hela tiden där och stöttar dig genom uppföljning, coaching och feedback.