My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Hero image
I karriären

Så får du lönen att räcka längre

När du efter flera år som fattig student äntligen får ditt första jobb och din första lön förändras allt. Men hur får du ut mesta möjliga av lönen? Ta del av ekonomiexperten Ylva Yngvesons bästa tips!

När du jobbar hårt förtjänar du såklart att belönas för det. Det är absolut inget fel med att unna dig en utekväll eller den där snygga jackan. Men tänk på att detta är den första av många löner på ditt bankkonto, så försök planera efter det.

– En väldigt bra taktik är att tänka tillbaka på tiden som student, när du inte hade så mycket pengar. Under den tiden lär sig de flesta av oss att göra en budget och leva billigt, och det är en bra idé att faktiskt fortsätta med det när du tjänar mer pengar, förklarar den privatekonomiska experten Ylva Yngveson.

Det kan vara frestande att köpa allt från en ny mobil och snabbt internet till att skriva på ett leasingavtal – men det är sällan ekonomiskt gynnsamt.

– När du har skrivit under de här avtalen är du fast med dem, och på lång sikt kan de visa sig vara dåliga affärer. De kan begränsa dig en hel del, särskilt om du har andra planer.

Spara pengar medan du har möjlighet

När man väl har börjat sin karriär är det vanligt att börja titta på de större investeringarna i livet, som att köpa hus, lägenhet, bil eller bilda familj, menar Ylva.

– Det kanske inte är det första du gör, men du kommer garanterat behöva pengar på banken innan dess. Du får troligtvis aldrig en bättre ekonomisk situation än under de första fem åren av din karriär, så det är en bra idé att spara pengar medan du kan. Nästa gång du har så här mycket pengar är förmodligen när dina barn har vuxit upp och flyttat hemifrån.

Det är svårt att säga exakt hur många procent av din lön du bör spara varje månad – olika människor har olika omständigheter och åtaganden. Men försök lägga undan lite pengar.

– Tanken om att försöka spara minst 10% är populär. Man kan säga att när vi konsumerar så gynnar vi andra, men när vi sparar gynnar vi oss själva.

– Vissa kostnader känner vi till, andra kan vi inte förutsäga. Vi vet att vi kanske vill ta semester eller köpa julklappar, men vi vet aldrig när mobiltelefonen måste bytas ut.

Ha koll på ditt eget värde

Förut var det mer vanligt förekommande att arbeta för samma företag under hela sin karriär, men dagens arbetsmarknad ser helt annorlunda ut. Det troliga är att du har flera olika arbetsgivare under ditt yrkesliv.

– Varje gång du byter arbetsgivare bör du försäkra dig om att du vet vilken lön du ska ha samt vilka rättigheter och vilken pension som gäller. Det ligger oftast i ditt ekonomiska intresse att välja en arbetsgivare med kollektivavtal, och att byta jobb är ofta ett bra sätt att få en löneförhöjning.

– Tänk på att det är väldigt svårt att få en rejäl löneförhöjning när du väl har börjat på ett nytt jobb. Din ingångslön är oftast riktmärket för vad du kan förvänta dig i framtiden.

Dags att löneförhandla? Ta del av våra tips i artikeln: Så förhandlar du upp din lön

Möjligheten att du byter jobb är också någonting att ha i åtanke när du köper ett hus eller en lägenhet.

– Det första du bör fundera över är om ditt jobb är stabilt och om du kommer stanna kvar hos arbetsgivaren. Oftast brukar fastighetspriserna inte gå ner i stora stadsområden, men man vet aldrig. Om du måste sälja när priserna är låga kanske du inte får tillbaka det du betalade, och det är en risk du måste vara medveten om.

Någonting av det viktigaste du bör ha i åtanke är ditt eget värde. Se till att din arbetsgivare inser det värdet och förstår hur de gynnas av ditt arbete.

– Det enda du kan göra för att påverka din privatekonomi är att göra ditt allra bästa, oavsett vilket jobb du får. Du får förmodligen inte ditt drömjobb direkt, men genom att arbeta hårt kommer du att belönas den dagen du väl når dit.

5 tips för en bättre ekonomi

1: Gör en budget – och håll dig till den.

2: Tänk dig för nogrannt för innan du skriver på ett långtidskontrakt.

3: Spara pengar för oförutsedda utgifter.

4: Se till att du är försäkrad.

5: Försök spara minst 10% av din lön varje månad.