I karriären

Hitta din passion

Uppmaningar som ”följ din magkänsla” eller ”vad är din passion?” är vanliga när man söker jobb eller utbildning. Detta är särskilt frustrerande att höra när det är just det som är problemet. Det må låta som en enkel fråga, men vad gör man om man inte riktigt vet vad ens passion är? Var börjar man?

Situationer du minns extra tydligt

Vi minns vissa tillfällen bättre än andra. Situationer då vi känt oss oövervinnerliga eller tillfällen vi i efterhand fått mycket uppskattning för. Vad är det som gör att du känner så starkt för dessa sitautioner? Tänker du tillbaka på det där sommarjobbet som glassförsäljare eller på tiden som fotbollsspelare? Försök definera om det var gemenskapen inom fotbollen du gillade, alternativt om det var försäljningen eller det sociala inom glassförsäljningen?

Använd tratten

Du har förhoppningsvis kunnat definiera några delar (försäljning, träffa människor, tävla) som förekommit i situationer du upplevt som särskilt positivt. Om du mixar alla dessa beståndsdelar, skulle du kunna konstruera något konstruktivt – kanske till och med en karriär?

Passion, vardag eller både och?

Vem/vilka skulle sedan ha nytta av, kanske till och med betala för att du ska kunna utöva din passion? Var realistisk - är din passion verkligen något du kan förvandla till en inkomstkälla? Vad skulle du i så fall behöva göra för att det ska bli till verklighet? Kanske inser du att det får hållas till att vara en rolig fritidssyssla. Det är också möjligt att du inte ens vill att din passion transformeras till något du känner dig tvungen att göra i ett jobbsammanhang. Oavsett vad du landar i kommer du nu att kunna svara på frågan ”vad är din passion?” – den kommer alltid guida dig rätt.

Tipsa en vän!