My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Välja utbildning
Söka jobb

Välja rätt utbildning – våra bästa tips

Utbudet av utbildningar är idag enormt, men hur hittar du rätt? En smal eller bred? Teoretisk eller praktisk? Intensiv eller 5-årig? Vi guidar dig rätt i studiedjungeln!

Vilka är dina karriärmål?

Alla utbildningar har sina fördelar – att ge ett allmänt råd när du ska välja utbildning är därför omöjligt. Men ett gott råd är att börja med att fundera över dina specifika karriärmål och utgå från dem. Vet du inom vilket område du vill jobba eller har du absolut ingen aning? Kanske vet du att du vill jobba med människor, men inte på vilket sätt? Generellt sätt kan du tänka att ju mer ospecificerade dina framtidsmål är, desto bredare utbildning bör du välja. En bred utbildning ger ofta en bra grund att stå på och många valmöjligheter karriärmässigt.

Var vill du bo?

Fundera på var du kan se dig själv bo de närmsta åren. Föredrar du att bo kvar hemma? Lockar en rolig studentstad? Eller vill du bo någonstans där studentlivet inte har lika stark prägel? Kika därefter närmare på vilken typ av utbildning som finns inom just det området.

Se till att du har rätt behörighet när du ska välja utbildning

Olika typer av utbildningar kräver olika behörighet. Gemensamt är att alla högskoleutbildningar kräver grundläggande behörighet, vilket innebär att du har en gymnasieutbildning eller fullständiga betyg från komvux eller folkhögskola. Utöver det kräver många utbildningar särskilda behörighetskrav, exempelvis en viss gymnasieinriktning.

Vad vill du inte jobba med?

Ibland är det enklaste sättet att ta reda på vad du ska välja för utbildning att börja i motsatta ändan. Fundera istället över vad du inte vill. På så vis kan du sålla bort sådant du inte är intresserad av, vilket förhoppningsvis gör valet av utbildning enklare.

Ta reda på vad ditt drömjobb kräver

Drömmer du om ett särskilt jobb? Ta reda på vad som krävs för att få det jobbet. Ett tips är att titta på jobbannonser för roller du tycker verkar spännande – vilka meriter och utbildningar efterfrågas? Är det ett specifikt program eller snarare praktisk kunskap inom ett visst område? Många yrkesutbildningar är ofta mer nischade och domineras av praktiska moment, medan universitetsutbildningar generellt sätt är bredare och mer teoretisk inriktade.

Låt säga att du vill arbeta som programmerare. Titta i så fall efter utbildningar där du får lära dig någon form av programmeringsspråk, så som Java, C# eller JavaScript. Genom Academic Work Academy har du möjlighet att gå en intensivutbildning och lära dig programmera på endast 12 veckor. Om du däremot tycker att många jobb inom IT verkar spännande, kanske du snarare ska söka dig till en mer generell IT-utbildning där du får prova på olika områden och förhoppningsvis hitta din nisch.

Här kan du ta reda på mer om olika typer av utbildningsalternativ!

Känner du dig fortfarande vilsen i utbildningsvalet?

Det låter kanske som ett förutsägbart tips med tanke på att vi är ett [bemannings-][5] och [rekryteringsföretag][6], men om du känner dig väldigt osäker kring vilken kurs eller vilket program du ska söka kan det faktiskt löna sig att jobba något eller några år istället. Det kan hjälpa dig att komma underfund med vilka arbetsplatser du trivs på, om du föredrar praktiska eller teoretiska arbetsuppgifter, stora eller små företag etc. Förhoppningsvis kommer det göra att utbildningsvalet känns mer självklart. Ett tips är att titta på jobb inom lager och logistik, där till exempel butiksjobb och lagerarbete ingår – ett vanligt första steg i karriären.

Lycka till!

AW_image9b_1200x600px.jpg

Läs mer: Funderar du på att plugga? Här är utbildningsalternativen!

Till artikeln