Söka jobb

Välja utbildning

Utbudet av utbildningar är idag enormt, så vilken ska du välja? En smal eller bred? Teoretisk eller praktisk? Intensiv eller 5-årig? Vi guidar dig rätt i studiedjungeln!

Vilka är dina karriärmål?

Alla utbildningar har sina fördelar – att ge ett allmänt råd för viken typ av utbildning du ska välja är därför omöjligt. Men ett gott råd är att börja med att fundera över dina specifika karriärmål och utgå från dem. Vet du precis inom vilket område du vill jobba eller har du absolut ingen aning? Kanske vet du att du vill jobba med människor, men inte på vilket sätt? Generellt kan du tänka att ju mer ospecificerade dina framtidsmål är, desto bredare utbildning bör du välja. En bred utbildning ger ofta en bra grund att stå på och många valmöjligheter karriärmässigt.

Ta reda på vad ditt drömjobb kräver

Drömmer du om ett särskilt jobb? Ta reda på vad som krävs för att få det jobbet. Ett tips är att titta på jobbannonser för roller du tycker verkar spännande – vad efterfrågas det för meriter och utbildningar? Är det ett specifikt program eller snarare praktisk kunskap inom ett visst område? Många yrkesutbildningar är ofta mer nischade och domineras av praktiska moment, medan universitetsutbildningar generellt är bredare och mer teoretisk inriktade.

Om du exempelvis vill arbeta som programmerare, titta då efter utbildningar där du får lära dig någon form av programmeringsspråk som exempelvis Java, C# eller JavaScript. Vårt systerbolag AW Academy erbjuder intensivutbildningar där du exempelvis kan lära dig programmera på endast 12 veckor. Om du däremot tycker att jobb inom IT rent generellt verkar spännande kanske du snarare ska söka dig till en mer generell IT-utbildning där du får prova på olika områden och förhoppningsvis hitta din nisch.

Känner du dig fortfarande vilsen i utbildningsvalet?

Det låter kanske som ett förutsägbart tips med tanke på att vi är ett bemannings- och rekryteringsföretag, men om du känner dig väldigt osäker kring vilken kurs eller vilket program du ska söka kan det faktiskt löna sig att jobba något eller några år istället. Det kan hjälpa dig att komma underfund med vilka arbetsplatser du trivs på, om du föredrar praktiska eller teoretiska arbetsuppgifter, stora eller små företag etc. Förhoppningsvis kommer det göra att utbildningsvalet känns mer självklart. Ett tips är att titta på jobb inom lager och logistik, där till exempel butiksjobb och lagerarbete ingår – ett vanligt första steg i karriären.

Lycka till!

Läs mer: Funderar du på att plugga? Här är utbildningsalternativen!

Till artikeln
Tipsa en vän!