info
VARNING! Det cirkulerar just nu felaktiga meddelanden i sociala medier om lediga jobb som inte kommer från Academic Work. Vi vill informera att dessa inte har något med oss att göra och att avsändaren obehörigt använder vårt varumärke. Vårt råd är att inte svara eller agera (t.ex. klicka) på meddelandena. Lediga tjänster söker du tryggt och säkert här på vår webbsida.
close
My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Så gör du succé på nya jobbet
I karriären

Så gör du succé på ditt nya jobb

Att vara ny på jobbet brukar vara spännande och lite nervöst. Du har ju mycket att lära dig, nya kollegor att lära känna och mycket information att smälta. Dessutom vill du ju göra ett gott intryck – men hur gör du det? Vi har tipsen som gör dig till en exemplarisk nyanställd!

Ta dig tid

Kliv upp extra tidigt för att slippa stressa iväg till första dagen. Det är alltid bra att ha lite spelrum både hemma och under resan till jobbet. Du vill ju inte komma för sent första dagen!

Ta dig också tid att tänka igenom och förbereda din klädsel. Har företaget en klädkod, eller kommer du att få hela eller delar av din arbetsklädsel på jobbet? Se till att du vet vad som gäller. Läs också: Vilka kläder funkar på anställningsintervjun?

Rätt mindset: Alla är nya någon gång

Den första tiden på nya jobbet vill du visa framfötterna. Vara på plats först och gå sist – och helst ställa så lite frågor som möjligt. Skippa det tankesättet. Alla har varit nya någon gång och att ställa frågor är bra, du lär dig snabbare och dessutom kommer du nog också närmare kollegorna.

Delta i aktiviteter

Följ med kollegorna till fikarummet, tacka ja till lunchinbjudningar och när din chef frågar om du vill delta i ett möte. De kan till en början kännas lite läskiga men det kommer hjälpa dig att både lära känna de sociala koderna på arbetsplatsen och dina nya kollegor.

Vad förväntas av dig?

Kanske är du rädd för att ställa en ”dum” fråga? Det hänger ofta ihop med att inte känna till förväntningarna som ligger på en. Om du är osäker på vad som förväntas av dig, be din chef reda ut detta för dig. Berätta att du frågar eftersom du vill göra ett så bra jobb som möjligt.

Anteckna!

De första dagarna brukar innehålla väldigt mycket ny information, så se till att ha ett block eller bärbar dator tillgänglig de första dagarna och skriv ner så mycket som möjligt. Det visar att du är intresserad men underlättar också inlärningen och ger dig möjlighet att notera frågor direkt. Dessutom slipper du fråga två gånger vilket spar både din och kollegornas tid.

Ta egna initiativ

Egna initiativ brukar uppskattas. Men självklart ska du bara ta dig an det du känner att du faktiskt klarar av. Om du är osäker – undersök först saken själv, be om hjälp i nästa steg.

Rensa din privata kalender

Att vara ny på jobbet är ofta energikrävande. Tryck därför inte in för mycket energikrävande aktiviteter efter jobbet under de första veckorna. Planera istället in tid för återhämtning och se till att hålla dig till det. Att komma utvilad till jobbet den första tiden är den bästa presenten du kan ge dig själv som nyanställd!

Det är modigt att utmana sig själv!

Slutligen, och vi kan inte betona det nog, att utmana dig själv är både modigt och utvecklande. Precis som att det ibland är utmanande att ta egna initiativ, så är det även utmanande att be om hjälp. Och om du får den hjälp du behöver – glöm inte att tacka!

Stort lycka till på ditt nya jobb!

AW_image26_1200x600px.jpg

Tänk smart! Så sätter och når du dina mål

Läs artikeln här