My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
hålla videointervju
Rekrytera personal

Så håller du en lyckad videointervju

Tack vare den digitala värld vi lever i är det många som kan genomföra sitt arbete hemifrån, något som flera av oss nu gör till följd av coronaviruset. Men visst kräver det en hel del anpassning, och med det ställs många inför situationer de inte är vana vid. Att genomföra anställnings- och rekryteringsprocesser digitalt är en sådan sak – och många får nu ställa om till att hålla videointervjuer istället för fysiska. Är du en av dem? Till dig har vi samlat våra bästa tips på hur du håller en lyckad videointervju.

Förbered kandidaten

När du tar kontakt med kandidaten för att boka in eller boka om intervjun är det viktigt att du förklarar för kandidaten varför ni väljer att genomföra en videointervju. Be samtidigt kandidaten att planera för att sitta så ostört som möjligt under intervjun, detta för att hen ska få bästa möjliga förutsättningar att göra en så bra intervju som möjligt. Om du använder Skype som verktyg för intervjun är det bra att informera kandidaten om vilket användarnamn du kommer ringa upp från, samt be kandidaten att skicka sitt användarnamn till dig i god tid innan intervjun.

Här hittar du fler tips på hur kandidaten kan förbereda sig inför intervjun >

Var uppmärksam på kandidatens situation

Idag arbetar de flesta av oss hemifrån. Det innebär också att kandidater sannolikt kommer att genomföra intervjun i sitt hem, kanske med sin familj eller sitt husdjur intill. Förutsättningarna för intervjun ser med andra ord annorlunda ut än om den hade genomförts fysiskt på ert kontor. Det är därför viktigt att du som rekryterare tar hänsyn till den situation kandidaten befinner sig i. Om kandidaten inte kan genomföra intervjun i ett rum separerad från barn, djur eller annat buller, så ska det inte påverka intervjun och kandidatens chanser i rekryteringsprocessen.

Glöm inte kandidatens integritet

Som rekryterare är det också viktigt att komma ihåg att du fortfarande måste följa GDPR och sekretesslagar. Se därför till att du sitter i ett avskilt rum för att skydda kandidatens integritet. Informera gärna kandidaten om den omgivning du sitter i (ett stängt rum där igen annan hör konversationen), så att hen kan känna sig trygg under intervjun.

Använd rätt utrustning

Även om de flesta bärbara datorer idag har en inbyggd kamera, mikrofon och högtalare, är det viktigt att ha rätt utrustning för att kunna genomföra en bra intervju. Använd gärna en bärbar möteshögtalare eller ett headset för att undvika eko i rummet. Testa också din utrustning innan intervjun så att inte värdefull intervjutid går åt till tekniska problem.

Kom ihåg ”kallpratet”

Något som blir extra viktigt under en videointervju är den relationsskapande delen, just eftersom ni inte är i samma rum. Inled därför med en stunds ”kallprat” och få en mer avslappnad och trevligare övergång till intervjudelen.

Använd ditt kroppsspråk

Det är lätt hänt att under en videointervju glömma bort det viktiga kroppsspråket, tänk därför på att:

  • Gestikulera mera. Tydliggör vad du vill förmedla genom att använda ditt kroppsspråk.
  • Titta in i kameran, så att kandidaten får en känsla av att du tittar hen in i ögonen under intervjun. Ett tips är att placera skärmbilden av kandidaten direkt under kameran så får du nära ögonkontakt. Om du bär glasögon, se till att det inte reflekteras i dem så att kandidaten kan se dina ögon.

Lycka till!

AW_image43_1200x600.jpg

Läs också: Så får du ut så mycket som möjligt av intervjun

Läs artikeln