Söka jobb

Varför ska vi anställa dig? Så svarar du på frågan

”Varför ska vi anställa just dig?” är en fråga som mer eller mindre alltid kommer upp på en anställningsintervju. Intervjufrågan kan vara ställd på lite olika sätt, vara mer eller mindre uttalad men syftet med frågan är alltid det samma. Det är din chans att argumentera för din sak och sälja in dig själv, medan det är rekryterarens chans att bli både övertygad om att du passar för jobbet och säkerställa att hen inte missat någonting.

Exempel på hur du kan svara på frågan: Varför ska ni anställa just mig?

Detta är en fråga du vinner på att förbereda dig på. Om den mot förmodan inte skulle komma upp som en intervjufrågaanställningsintervjun är ett hett tips att ta upp det själv vid första bästa möjlighet. Här är tre möjliga sätt att ta sig an frågan, välj med fördel den approach som passar dig .. och företaget!

”What’s in it for you”

Vad gör dig motiverad, entusiastisk eller engagerad på jobbet? Alla arbetsgivare vill ha en medarbetare som är motiverad till sitt jobb, då det ofta är ett framgångsrecept på att man trivs och stannar länge. Berätta därför för rekryteraren vad hos arbetsgivaren du tror kommer att göra dig motiverad och varför du tror det.

Vad har du som ingen annan har?

Försök att relatera dina egenskaper, styrkor och personlighet till arbetsplatsen. Vad gör att just du skulle kunna bidra till företagets utveckling? Eller kultur? Detta kräver såklart att du är lite påläst om företaget och kan ge konkreta exempel. Att vara påläst är bara positivt och framhäver ofta ditt engagemang för positionen/tjänsten du sökt.

Lös ett problem

Det finns flaskhalsar och barnsjukdomar på alla företag. Försök gå in på vad du skulle kunna bidra med för att bota ”sjukdomarna” och lösa eventuella problem. Lägg inte för mycket tid på det som varit, snarare bör du fokusera på hur det skulle kunna bli i framtiden med dig vid rodret. På så sätt kan du skapa och forma bilden av din framtida (lösningsorienterade!) roll på företaget.

Ska du på jobbintervju? Vi har samlat de vanligaste frågorna och tips på hur du besvarar dem!

Till frågorna & svaren
Tipsa en vän!