My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Förbered dig för livet efter examen
Söka jobb

Så förbereder du dig för livet efter examen

Examen är både en spännande och läskig milstolpe i livet (vi vet, vi har varit där). Oavsett om det handlar om att du måste bestämma dig för vilken karriär du ska satsa på eller att du helt enkelt inte längre har ett schema att förhålla dig till, så kan det kännas lite jobbigt. Men oroa dig inte! Med några smarta förberedelser kan övergången från studier till jobb gå hur lätt som helst.

Börja skaffa dig erfarenheter redan idag

Du har kanske inte tagit examen ännu men det är lika bra samla på dig nya erfarenheter inför arbetslivet redan nu. Praktik och deltidsjobb är perfekta sätt att skaffa nya och relevanta kunskaper, samtidigt som du pluggar inför de sista tentorna.

Går du och funderar på hur det skulle vara att ha drömjobbet på ditt favoritföretag, men har ingen aning om hur du ska ta dig dit? Varför inte be om att få skugga någon som har just det jobbet i några dagar? På så sätt kan du enkelt samla på dig viktiga erfarenheter och tips som kan få dig att sticka ut från mängden när du väl är redo att söka ditt första jobb.

Läs också: 6 steg för att landa ditt drömjobb

Tänk stort – och skala sedan ner

Har du svårt att bestämma dig för vad du vill göra när du väl har examensbeviset i handen och det är dags att kliva ut i arbetslivet? Våga drömma stort! Gör en lista över de yrken som inspirerar dig och väg sedan för- och nackdelar för varje yrke. Därefter kan du använda dig av uteslutningsmetoden och stryka yrke efter yrke på listan. På så sätt kan du smalna av ditt fokus och ta de första stegen mot det jobb du verkligen vill ha. Gör gärna samma lista över företag som inspirerar dig.

Ta inspiration från andra

Många tror att det bara finns ett sätt att lyckas på. Men sanningen är att det inte finns något facit för hur man hittar rätt karriärväg. Även de mest inspirerande framgångshistorierna börjar ofta med några tveksamma första steg. Läs gärna några av våra karriärporträtt för att inspireras av personer som har varit där du är nu och som sedan hittat rätt väg för dem. Du kanske upptäcker att en AHA-upplevelse är närmare än du tror.

Förbättra dina långsiktiga chanser genom kortare jobbuppdrag

Det är lätt att bli överväldigad och bara fokusera på hur man ska landa sitt drömjobb – men att ta kortare uppdrag kan vara väldigt värdefullt ur ett långsiktigt perspektiv. Att arbeta sida vid sida med erfarna medarbetare ger dig möjlighet att ställa frågor och lära dig jobbet i praktiken, vilket gör dig bättre förberedd inför framtiden.

Förvänta dig inte att vara expert första dagen

Du lyckades få jobbet – stort grattis! Men glöm inte att det nu väntar en period av anpassning till både arbetsplatsen, kollegorna och arbetsuppgifterna. Pressa inte dig själv onödigt hårt och förvänta dig inte att du ska prestera lika bra som mer erfarna kollegor så fort du går in genom dörren. Ta istället tillfället i akt och lär känna kollegorna och få tips från de som har gått igenom samma process som du. Vi har alla varit nya på jobbet.

Var inte rädd för förändring

Bara för att du börjat jobba betyder det inte att du ska sluta sträva efter att utvecklas. Fokusera på att utveckla dig själv i ditt arbete och gör så gott du kan så kommer nya möjligheter att dyka upp snarare än senare. Om det visar sig att jobbet inte riktigt matchade dina förväntningar ska du inte tveka på att börja titta efter något nytt – nu har du ju erfarenheten och kunskaperna för att kunna fortsätta utvecklas.

AW_image16_1200x600px.jpg

Läs också: #nyttjobb via sociala medier

Till artikeln